Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо инхалациите са най-добрата профилактика в сезона на вирусите

Защо инхалациите са най-добрата профилактика в сезона на вирусите

Защо инхалациите са най-добрата профилактика в сезона на вирусите

Когато сте болни, настинали сте, мъчи ви запушен нос, кашлица или усещате тежест в гърдите, има едно универсално и много лесно решение – инхалацията. Без значение дали вдишвате пара от купа с гореща вода или използвате класически инхалатор, инхалацията се е наложила като сигурен метод за облекчаване на гореизброените състояния.

Инхалацията помага за изхвърляне на слузта от носа и синусите, като я размеква, изчиства носа и запушванията, което позволява да дишате по-лесно.

За да бъде една инхалация по-ефективна обаче, е добре да бъде съчетана с етерични масла. 

Изключително важно за безопасността е етеричните масла, които се прилагат да бъдат качествени, 100 % чисти и от доказан производител.

Какви са предимствата на парната инхалация и кои са най-добрите масла?

 

Парната инхалация помага за почиства синусите и облекчава болката

Топлата пара помага за облекчаване на болката, често причинена от сухи, раздразнени и подути носни проходи и кръвоносни съдове. Парата също така разрежда слузта, която се задържа и помага за изчистване на синусите, намалявайки усещането за запушване, тежест и болка.  

Облекчава запушения нос

Парата помага за втечняване и омекотяване на застоялата слуз в носа и гърлото. Тялото се освобождава по-лесно, когато кашляте или почиствате носа, отваря дихателните пътища.

Подобрява дишането

Вдишването на пара ще ви помогне да дишате по-леко, отваря бронхите, намалява възпалението и насърчава по-доброто кръвообращение.

Успокоява кашлица

Вдишването на пара може да облекчи спазмите и да помогне на мускулите на гърлото да се отпуснат, което ще помогне за намаляване на кашлицата.

Подобрява съня

Без запушен нос, без кашлица, по-лесно дишане = по-добър сън. Ако се концентрирате върху дишането, докато вдишвате, ще помогнете на ума и тялото да се отпуснат и ще даде предпоставка за по-добър нощен сън. Той, от своя страна, е от съществено значение за борбата с настинки и инфекции на синусите, защото тялото се нуждае от почивка, докато се бори с болестта.

Естествено решение е

Парата са само капчици вода и са терапия, която е малко вероятно да причини вредни странични ефекти. Телата ни са съставени от приблизително 70% вода, така че парата е натурален начин за попълване на този естествен елемент.

Парната инхалация не може да лекува инфекция, но е ефективен домашен лек за облекчаване на симптомите на кашлица, настинка и запушвания, помага при респираторни проблеми и за цялостното общо състояние.

Инхалация и етерични масла

Вдишването с пара е един от методите за използване на етерични масла, тъй като парата помага за пренасянето на лечебните свойства на маслото в белите дробове и кръвния поток. Пак ще подчертаем - За да извлечете максимума от вашата инхалация с пара, е важно да използвате само най-добрите етерични масла за тази цел.

Цитрусови масла като лимон или портокал имат антисептични свойства. Лавандуловото масло и чаено дърво също са безопасни за парни инхалации заради успокояващия си ефект върху дихателната система. В случай, че страдате от някакви респираторни заболявания, трябва винаги да се консултирате с лекар.

Ето кои са най-подходящите за инхалация етерични масла.

1. Етерично масло от евкалипт и етерично масло Евкалипт от Мадейра

Евкалиптовото масло е едно от най-популярните етерични масла, използвани при парни инхалации.

Има силни антисептични свойства; действа като естествено отхрачващо средство, което го прави идеално за прочистване на синусите, облекчаване на тежест в гърдите и успокояване на кашлица. Наред с това предлага облекчение при главоболие и мускулни болки. 

2. Етерично масло от мента

Ментовото масло е може да помогне за облекчаване на запушения нос и прочистване на носа, чудесен избор за страдащите от настинки и алергии.

Намалява възпалението, отваря дишането и облекчава задуха. Може също така да помогне за облекчаване на главоболието и да осигури енергия, което го прави идеален избор за тези, които страдат от синусово главоболие.

3. Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е универсално етерично масло, което може да се използва като ефективно средство за лечение на много респираторни заболявания.

Когато се използва за инхалация с пара, може да помогне за намаляване на възпалението. Има противогъбични и антибактериални свойства, което го прави особено полезен при инфекции на синусите, настинки, грип и други респираторни инфекции.

4. Етерично масло от лавандула

Лавандуловото масло е едно от най-популярните етерични масла за ароматерапия и е чудесно за парни инхалации.

Има успокояващ, реласкиращ аромат, който помага за отпускане на тялото и ума. Неговите антисептични, противовъзпалителни и антибактериални свойства го правят особено полезно при запушен нос и облекчаване на инфекции на синусите.

Лавандуловото масло е известно със способността си да подпомага дълбокия, спокоен сън, което го прави идеален избор за всеки, който страда от безсъние.

5. Етерично масло от лимон

Лимоновото масло може да се използва спокойно за парни инхалации, тъй като цитрусовият аромат е едновременно освежаващ и енергизиращ.

Известно е, че лимоновото масло помага за успокояване на възпаленото гърло и разгражда слузта, което го прави идеално за всеки, който страда от запушен нос или настинка.

 

6. Етерично масло от хвойна

Хвойната е етерично масло, което се отличава с антисептични, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Известно е също, че това етерично масло намалява стреса и безпокойството, насърчава релаксацията, а наред с това помага за намаляване на симптомите на астма и бронхит.

Когато се използва за инхалация с пара, маслото от хвойна помага за отваряне на дихателните пътища, намалява възпалението в носните проходи и изчиства слузта, което улеснява дишането.

Парната инхалация с етерични масла е лесен начин да се възползвате от многобройните терапевтични ползи от естествената ароматерапия, без да се нуждаете от специалино оборудване или скъпи съставки. Независимо дали търсите облекчение при запушен нос, болки в гърлото или просто искате да се отпуснете, тази съвсем проста практика може да ви донесе куп терапевтични ползи и да ви направи по-здрави и щастливи.

Leave a comment