Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо етеричното масло от манука е в основата на 4 продукта с уникални свойства

Защо етеричното масло от манука е в основата на 4 продукта с уникални свойства

Защо етеричното масло от манука е в основата на 4 продукта с уникални свойства

Канука, манука, малелука – звучат сходно, нали? И има причина за това. Защото всички те са сходни видове чаено дърво, основа за получаване на етерично масло от чаено дърво - познат на много хора продукт, който е и неизменна част от всяка домашна аптечка.

Често етеричното масло е дестилат от чаеното дърво Melaleuca alternifolia. Разбира, както всяко едно качествено масло и то носи безброй ползи за здравето, за косата и кожата. Но когато това масло се комбинира с етерично масло от канука и етерично масло от манука, ефектът е в пъти по-голям. Точно такъв продукт е Етеричното масло от чаеното дърво с канука и манука на VIVASAN и това го прави уникално като качества и съдържание на българския пазар.

И след като вече ви разкрихме ползите от канука и етеричното масло от канука, нека да разгледаме и третата „вълшебна“ съставка в маслото на VIVASAN – манука.

Етеричното масло от Манука има подобни качества на етеричното масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia). То идва от маорийската популация в Нова Зеландия и там се използва главно с медицински цели. Етеричното масло от манука е изключително като качество, за което говори и по-високата му цена, а ползите за здравето са неоспорими.

 

Маслото от манука съдържа много фитонутриенти, което го прави едно от най -мощните етерични масла, има по-силна антиоксидантна активност от маслото от чаено дърво, а това е предпоставка за по-голямата му сила в борбата със свободните радикали. Освен това е по -малко дразнещо от маслото от чаено дърво, когато се прилага в малки количества върху кожата.

Етеричното масло от манука е най-известно със своята активна съставка - лептоспермон, вид терпен, който се произвежда от растения в семейството на мирта. Когато се извлича от растението манука чрез парна дестилация, лептоспермонът е вискозна жълта течност без мирис с хербицидни свойства.

Но стига толкова наука, нека да видим, кои са ползите от етеричното масло от манука.

#1 За здрава и чиста кожата

Подобно на маслото от чаено дърво, маслото от манука има редица антибактериални свойства, и може да помогне за лечение на несъвършенства по кожата.

То е чудесно средство за справяне с акне, особено ефективно действа срещу бактерии като Staphylococcus epidermitis, Staphylococcus aureus и Propionibacterium acne.

За да се възползвате, просто разредете малко количество от маслото с некомедогенно базово масло като масло от авокадо, жожоба или аргана и нанесете върху пъпките два пъти на ден.

Какво да използвате: Тоник с Чаено Дърво, Манука и Розалина

#2 Може да ускори заздравяването на рани

Промиването на рани с етерично масло от манука не само е важно за тяхната дезинфекция, но и ускорява зарастването на белези. Ако често се случва да се порежете, изгорите, ожулите маслото от манука е безценен помощник.

Маслото от манука е едновременно цикатризант и цитофилактик, което основно означава, че подпомага растежа на нови клетки в тялото. Когато се прилага върху засегнатите области, то помага кожата да образува защитен филм, който спира инфекцията да проникне в раните, а също помага за избледняване на белези с течение на времето

За да използвате етерично масло от манука за почистване на рани, просто добавете 1 капка към чаша вода и разбъркайте добре. След това потопете памучен тампон и внимателно измийте раната. Или по подобен начин, добавете към 4-5 капки в бутилка със спрей от 15 ml, напълнете с вода и внимателно напръскайте раната.

Какво да използвате: Крем Чаено Дърво

#3 Предотвратява пърхота

Пърхотът е един от най-честите и трудни за справяне проблеми на скалпа. И ако сте опитвали всякакви начини да се отървете от него, но безуспешно, тук е мястото на маслото от манука.

Етеричното масло от манука подхранва скалпа и предотвратява изсушаването му. То се бори с инфекцията и има антимикробни свойства, което подпомага унищожаването на бактерии и гъбички, които дразнят скалпа.

Какво да използвате: Шампоан от Чаено дърво с манука и канука, 200мл.

#4 При гъбични инфекции

С масло от манука ще има намерите бърз и лесен начин за лечение на упорити гъбични инфекции. Проучванията показват, че то има противогъбични свойства, които инхибират растежа на 4 вида гъби, по-специално Candida Tropicalis, Candida Albicans, Trichosporon Mucoides и Malassezia furfur. Когато се прилага директно върху кожата, то може бързо да унищожи инфекцията, с минимални или никакви странични ефекти.

 

#5 Може да се бори с възпалението

От ухапвания от насекоми до запушен нос, етеричното масло от манука може да ви помогне да се преборите с всякакъв вид възпаление. Проучване от 2013 г. показва, че то може да помогне дори за защита на кожата от възпаление, предизвикано от UV лъчи, като потиска производството на цитокини в организма.

Един от начините за бързо успокояване на слънчевите изгаряния е да добавите няколко капки етерично масло от манука във вода и да напръскате върху изгоряла кожа.

При ухапвания и ужилвания от насекоми, намажете мястото с няколко капки масло от манука, смесено с бадемово масло.

#6 При телесни миризми

Маслото от манука действа и като дезодорант, прогонвайки бактериите, причиняващи миризмите, които се хранят с пот. Сама по себе си потта няма мирис, но когато се смеси с бактериите, резултатът се усеща. Факт е, че много хора имат неприятна миризма на тялото, колкото и стриктна лична хигиена да поддържат и да използват дезодорант.

Най –лесният и безопасен начин да се отървете от този неудобен проблем е да нанасяте етерично масло от манука на кожата всеки ден. Проучванията показват, че маслото от манука с концентрация от 0,03% може ефективно да задържи образуването на бактериите.

Просто добавете няколко капки към гела за тяло или към ваната.

 Какво да използвате: Душ гел с масла от Чаено дърво, Манука и Канука, 200мл.

#7 Може да помогне за лечение на кашлица и настинка

Може да звучи странно, но маслото от Манука може да помогне и за справяне с обикновена кашлица и настинка. Има много начини да се възползвате от него - да го прилагате върху а лимфните си възли, като подмишниците или слабините, за да подсилите имунната си система, а същи и да правите парна баня, за да помогнете за изчистване на синусите и назалната конгестия.

Тъй като действа и като ефективен антихистамин, маслото от манука може бързо да намали производството на хистамин в организма.

#8 Помага за насърчаване на релаксацията

Стрес, напрежение, депресия, тревожни мисли и чувства. Манука е чудесно средство за отпускане и успокояване на нервите. Просто добавете 1 капка към чаена лъжичка носещо масло и нанесете върху пулсовите точки или вдишайте от шишенцето, за да се насладите на ароматните ползи.

 

Манука се съчетава добре с босилек, бергамот, градински чай, кипарис, евкалипт, здравец, грейпфрут, лавандула, лимон, лицея, пачули, мента, петитгрейн, римска лайка, розмарин, градински чай, сандалово дърво, чаено дърво (мелалемека).

Leave a comment