Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да предотвратите атеросклероза

Как да предотвратите атеросклероза

Как да предотвратите атеросклероза

Различните форми на артериосклероза са основните причини за сърдечни заболявания и инсулти. Атеросклероза е заболяване, което прогресира бавно и може да започне още в детството.

Атеросклероза е сърдечно заболяване, което възниква, когато кръвоносните съдове станат плътни и твърди. Обикновено при здрав човек артериите са гъвкави и еластични, което позволява добра циркулация и разпределение на хранителните вещества. С течение на времето обаче, когато човек остарее или здравето му се влоши поради комбинация от фактори, стените на артериите могат да започнат да се втвърдяват.

Въпреки че се счита основно за сърдечен (или съдов) проблем, удебеляването на артериите може да се случи навсякъде в тялото. Тъй като главните кръвоносни съдове, протичащи към и от сърцето, имат решаващата роля да пренасят кислород и хранителни вещества в тялото ви, това състояние се счита за много сериозно и може да стане смъртоносно.

Благодарение на многобройните проучвания и напредъка в технологиите, сега имаме по-ясно разбиране за сложните молекулярни механизми, които водят до артериални и коронарни сърдечни заболявания.

Симптомите на артериосклероза могат да включват гръдна болка или натиск, внезапно изтръпване или слабост в ръцете или краката, затруднено говорене или неясна реч, увиснали мускули на лицето, болка в краката при ходене, високо кръвно налягане или бъбречна недостатъчност, еректилна дисфункция.

Атеросклерозата до голяма степен се предизвиква от лоша диета, заседнал начин на живот и високи нива на стрес или хроничен стрес .

Промените в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване или лечение на атеросклероза, тъй като са насочени към възпалението. За някои хора дори малки промени като здравословна за сърцето диета, малко повече движение и живот без стрес, са единственото необходимо лечение.

Ето няколко съвета и естествени методи за лечение и превенция на атеросклероза.

1. Яжте здравословни източници на мазнини

Eстествените мазнини от всякакъв вид могат да помогнат в борбата с хроничните възпаления. Диета, която включва много мононенаситени мазнини, е свързана с по-нисък процент на коронарна болест на сърцето. Мононенаситените мазнини (MUFA) могат да помогнат за намаляване на плазмените нива на LDL-холестерола, когато заменят определени наситени мазнини , транс-мазнини и рафинирани въглехидрати. Високият прием на мононенаситени мазнини от естествени източници като полезни авокадо  и зехтин сега се препоръчва за предотвратяване на всички видове сърдечно-съдови заболявания.

На въпроса какво количество здравословни мазнини дневно са необходими за предотвратяване на съдови заболявания, има много дебати, но се смята, че повечето хора трябва да се стремят към около 30 процента до 40 процента от общите си калории от качествени източници на мазнини.

Първо и най-важно, опитайте се да елиминирате изцяло трансмазнините от диетата, да избягвате рафинирани растителни масла ( например слънчогледово, шафраново, рапично , царевично и соево масло), които обикновено са силно преработени.

2. Ограничете рафинираните въглехидрати и увеличете приема на фибри

Въглехидратите са важни, но за да елиминирате опасността от атеросклероза, е добре да се стремите те да идват от различни храни с високо съдържание на фибри, особено зеленчуци и плодове. Те се борят с увреждането на свободните радикали , осигуряват фибри и предотвратяват усвояването на холестерола от храносмилателния тракт. Храните с високо съдържание на фибри, важни за превенция от атеросклероза, включват:

  • Зеленчуци, както несъдържащи скорбяла, така и съдържащи скорбяла
  • Плодове
  • 100 % пълнозърнести храни (особено безглутенови зърнени храни като овесени ядки, киноа, елда или амарант )
  • Фасул и бобови растения като фасул, леща, нахут.

Намалете напитките и храните, които съдържат добавени захари от всякакъв вид: агаве, царевични сиропи, захароза, глюкоза, фруктоза, малтроза, декстроза и т.н. Кленовият сироп и суровият мед са здравословен избор в умерени количества, но дори те трябва да бъдат умерено количество. Избягвайте захарта, която се крие в почти всички пакетирани храни: подсладени зърнени храни, кисело мляко, бутилирани напитки, подправки, хляб, енергийни блокчета и т.н., за да предотвратите атеросклероза.

А що се отнася до алкохола (често друг скрит източник на захар), се препоръчва ограничаване на алкохола до не повече от две напитки на ден за мъжете и едно питие на ден за жените.

3. Правете редовни упражнения

Контролирането на вашата диета и тегло, отказването от тютюнопушенето или употребата на наркотици и редовните упражнения се считат за основни компоненти на всяка програма за здравословен начин на живот и е стъпка към предотвратяване на атеросклерозата. Опитайте се да правите поне 30 минути ежедневни упражнения (за предпочитане 60–90 минути, ако са с ниска интензивност) всеки ден. Ако сте достатъчно здрави, можете също да опитате да правите по-кратки, но по-интензивни тренировки, включително  високоинтензивни интервални тренировки (HIIT) , които са свързани с по-добро цялостно здраве на сърцето.

4. Намалете нивата на стрес

Стресът играе основна отрицателна роля за здравето на сърцето и може да бъде потенциална заплаха за развитие атеросклероза. Гневът, безсънието , депресията, преяждането, безпокойството и зависимостта от наркотици могат да повишат риска от атеросклероза поради въздействието им върху нивата на хормоните, които засягат възпалението и, следователно, функционирането на сърцето. За всеки възрастен е от решаващо значение да се научи как да управлява стреса, да релаксира и да се справя с емоционални и физически проблеми.

5. Помислете за добавки, за да предотвратите атеросклероза

Хората със сърдечно заболяване трябва да обмислят приема на добавки с омега-3 мастни киселини (1-4 грама/ден в зависимост от вашето състояние може да е подходящо).

Магнезият е ключов хранителен елемент, който помага за отпускане на мускулите и балансира минералните нива. Проучванията in vitro свързват ниските нива на магнезий с ендотелната дисфункция, която предхожда развитието на атеросклероза.

Коензим Q10 помага за защитата на клетките от увреждане от вредните свободни радикали, благодарение на силната си антиоксидантна защита. В проучване се доказва, че хората, които са приемали тази добавка в продължение на една година и изследователите са открили, че има благоприятен ефект върху възпалителните маркери, като същевременно намалява прогресията на коронарната атеросклероза.

Куркумата съдържа активен компонент, наречен куркумин, който според изследванията придава на куркумата нейните антитромботични (превенция на кръвни съсиреци) и антикоагуланти (разреждане на кръвта) способности.

Заедно с това етеричните масла , включително мащерка, карамфил, роза, евкалипт, фенхел, могат да понижат възпалителните COX-2 ензими.

Leave a comment