Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да превърнем етеричните масла в парфюми

Как да превърнем етеричните масла в парфюми

Как да превърнем етеричните масла в парфюми

Хората могат да затварят очите си за величието, за ужаса, за красотата. Да затворят ушите си за мелодията и лъжите. Но не могат да избягат от АРОМАТА.“, Патрик Зюскинд, „Парфюмът“.

Ако сте чели книгата на германския писател, значи сте преживели истинска Ароматерапия с думи. Книгата е доказателство за неудържимата сила на парфюма, за способността на ароматите да управлява ума, за завладяващото усещане да създадеш сам своя собствена композиция.

Създаването на парфюми съществува от древни времена. Съществуват десетки доказателства, че египтяните, древните гърци, римляните, китайците, арабите и индусите по света са използвали етерични масла за направата на такива, а египтяните за първи път са използвали стъклената бутилка за парфюм преди около 3000 години и дори има споменавания на етерични масла като тамян и смирна в Библията!

През годините употребата на парфюми се разпространява по целия свят, като първоначално са използвани от богатите или висшата класа, а редовната употреба на парфюми се е разпространила във всички части на обществото през последните 200 години.

Оригиналните парфюмеристи и производители на аромати са използвали етерични масла, но в наши дни те са заменени със синтетични аромати. Това от своя страна увеличава вероятността от дразнене на кожата и не носи ползите на ароматерапията.

Ето защо толкова много хора се връщат към по-здравословните, естествени парфюми, каквито са тези с етерични масла.

Как да направите своя собствена парфюмна смес с етерични масла

Абсолютно всеки може да създаде свой собствен 100% натурален парфюм и това е много лесно. Просто се нуждаете от висококачествени етерични масла, базово масло и стъклен съд.

Тайната за създаване на висококачествен, запомнящ се аромат е да следвате принципите на професионалистите: използвайте комбинация на базови, средни и връхни нотки, за да създадете балансиран и хармоничен аромат.

Например цитрусите създават добра начална нотка, тъй като са по-силни, леките и ефирни цветя работят добре като средни нотки, а дървесните аромати имат дълготрайност, която работи добре като основа. Може да правите комбинация от аромати, които харесвате, да експериментирате и да създадете ваша, уникална смес.

 

Връхни нотки

Това е най-лекият от всички аромати и е това, което забелязвате първо, когато помиришете парфюм. Той е и първият, който избледнява. Връхните нотки включват:

Лимон
Лимонена трева
Лимонена мирта
Сладък портокал
Мандарина
Лайм
Бергамот
Грейпфрут
Градински чай
Лавандула
Евкалипт
Розмарин
Мащерка
Камфор
Див майоран
Цитронела
Семена от кориандър
Бахар
Касия
Канела
Карамфил
Кардамон
Индийско орехче
Мирта
Чаено дърво
Кипарис
Бор
Хвойна

Средни нотки

Следващият нюанс, който ще забележите, е средната нотка. Това е сърцето на аромата, издържа по-дълго. Маслата, които може да използвате са:
Здравец
Роза
Иланг иланг
Лавандул
Кориандър
Индийско орехче
Нероли
Жасмин
Майорана
Лайка
Градински чай
Салвия
Мандарина
Резене

Базови нотки

Базовите нотки са тези, които се задържат най-дълго и създават тялото на вашия парфюм. Те включват:

Кедрово дърво
Сандалово дърво
Ванилия
Амбър
Пачули
Тамян
Смирна
Ветивер
Джинджифил
Кипарис

Когато създаваме свои собствени естествени парфюми, трябва да изберем една или повече от всяка от тези „нотки“, за да им помогнем да станат балансирани, добре съчетани и запомнящи се.

В домашни условия може да направите три вида натурален парфюм - обикновени рол-он парфюми, твърди парфюми, спрей парфюми.

 

За рол – он вземете бутилка за парфюм от 10 мл., най-добре е да бъде от тъмно стъкло, налейте базово масло като авокадо, бадем, жожоба, от гроздови семки или фракционирано кокосово масло, докато се напълни на около ¾.

Внимателно добавете етерични масла, като започнете с базовите нотки, след това средните нотки и накрая горните нотки.

Покрийте отгоре и внимателно разбъркайте маслата, докато се смесят. Нанесете върху китките, зад ушите си и пулсовите точки!

За твърд парфюм

Вземете малък буркан или устойчив съд. На водна баня разтопете 4 супени лъжици пчелен восък. След това добавете 4 супени лъжици масло от жожоба и разбъркайте. Оставете да се охлади.

Добавете етерични масла, като започнете с базовите нотки, след това средните нотки, след това горните нотки. Съхранявайте на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Как да си направим спрей парфюм

За целта ви трябва шише с пулверизатор в тъмен цвят. Изсипете хамемелис или алкохол на дъното на съда, докато се напълни приблизително ¾.

Внимателно добавете етерични масла, като започнете с базовите нотки, след това средните нотки и накрая горните нотки. Леко разклатете, докато маслата се смесят.

Отгоре добавете още хамамелис или алкохол, след което затворете бутилката. Съхранявайте на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Когато правите парфюм с етерични масла, не забравяйте и за ефекта, който съставките може да имат - маслата от растителен произход могат да бъдат много мощни, а някои цитрусови могат да причинят фоточувствителност. Билковите масла, като мента, риган, карамфил, мащерка, жасмин и канела, могат да раздразнят чувствителната кожа и дори да предизвикват алергични реакции.

При създаването на парфюм, следвайте правилото за не повече от 20% концентрация на етерични масла във вашето масло-носител.

Накратко, за да направите един парфюм с етерични масла, ще ви трябва:

80 капки масло-носител

20 капки смес от етерични масла (10 капки основна, пет капки средна нотка, пет капки базова нотка).

Ако имате чувствителна кожа, бъдете внимателни и използвайте по-ниска концентрация на етерични масла, до около 15%.

Ето три идеи за смеси от етерични масла, с които може да направите ваш парфюм.

Цитрус: 5 капки лимон, 3 капки розмарин, 2 капки нероли

Индийска пролет: 7 капки лимонова трева, 4 капки лавандула, 6 капки сандалово дърво

Азиатски цветя: 5 капки портокал, 5 капки лавандула, 5 капки здравец, 2 капки иланг-иланг

Сега знаете тайната на смесването на етерични масла като професионалист. Остава да изберете вашите любими смеси  и да започнете да творите!

Ако нямате време да правите парфюми или просо искате нещо готово – разгледайте нашата ароматна селекция от парфюми или опитайте Seduction - смес от Етерични Масла "Съблазняване" в удобна ролон бутилка.

Leave a comment