Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Кога е най-доброто време за прием на витамини

Кога е най-доброто време за прием на витамини

Кога е най-доброто време за прием на витамини

Ако пиете витамини, най-вероятно си задавате въпроса – кога трябва да ги приемам, сутрин или вечер? Няма еднозначен отговор. Най-доброто време за приемане на витамини и добавки до голяма степен ще зависи от това какви витамини приемате. Не всички витамини са създадени еднакви. Освен това, когато повечето хора казват витамини, те имат предвид микроелементи, които попадат както в категориите витамини, така и в минерали. Някои от тях трябва да приемате сутрин по време на хранене, за да увеличите максимално усвояването им. Други е най-добре да се приемат вечер, преди да си легнете.

Но нека да видим най-често приеманите витамини и минерали, за да разберете и кое е най-доброто време за приемът им.

Приемът на адекватни нива на витамини и желязо е от съществено значение за здрава имунна система. И тъй като нашата имунна система е естествената защита на тялото срещу болести, ако не можем да задоволим нуждите й само чрез храна, добавянето на мултивитамини като A-Z All day fit е ефективно средство за подпомагането й.

Най-доброто време за прием на мултивитамини

Експертите препоръчват да приемате своите мултивитамини сутрин по време на хранене, за да улесните усвояването им. Ако това води до дискомфорт и болки в стомаха обаче, опитайте да го вземете преди лягане. Не забравяйте, че най-важното е да ги направите част от ежедневието си.

За кои хора е най-препоръчително да приемат мултивитамини?

Възрастни, защото усвояването на витамин B12, калций и витамин D намалява с възрастта.

Вегани и вегетарианци, защото може да не получат достатъчни нива на витамин B12, желязо, калций, цинк, витамин D и омега-3 само от диетата си.

Кога е най-доброто време от деня за прием на пренатални витамини?

Бременните и кърмещите жени също трябва да приемат специални витамини поради допълнителните изисквания за основни хранителни вещества. Все пак се препоръчва бременните жени или тези, които приемат лекарства, да се консултират със здравен специалист, преди да приемат витаминни или минерални добавки.

Както при традиционните мултивитамини, пренаталните витамини е най-добре да се приемат сутрин.

Най-доброто време за прием на витамин D

Витамин D е мастноразтворим, което означава, че не се разтваря във вода, така че трябва да го комбинирате с храни с високо съдържание на мазнини, за да осигурите правилно усвояване. Важно е да включите витамин D в рутината си, заедно със закуската или с малко храна преди лягане (стига да не пречи на съня ви).

Витамин D се приема най-добре сутрин, на обяд или вечер, когато ядете храни с високо съдържание на мазнини, като чаша пълномаслено мляко, авокадо, зехтин или лен.

 

Най-доброто време за прием на витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин, което означава, че е най-добре да се приема с вода. Можете да приемате витамин С по всяко време на деня, стига да не дразни стомаха ви.

 

Най-доброто време за приемане на витамини от група В

Най-доброто време за прием на витамини от група В е след като се събудите. Има и някои предположения, че приемането на витамин B следобед може да повлияе на съня ви. За да избегнете влиянието на B-комплекса върху съня ви, трябва да приемате витамините си сутрин, за предпочитане по време на хранене, за да увеличите максимално усвояването им.

За какво е полезен всеки витамин B?

Витамин B-1 е известен като тиамин. Той играе решаваща роля в разграждането на въглехидратите и протеините. Добри източници включват фъстъци, черен боб и зърнени продукти. Добри източници: пълнозърнести или обогатени зърнени продукти, свинско месо, фъстъци и черен боб.

Витамин В-3 се нарича още ниацин. Намира се във фъстъци, риба, кафяв ориз и пълнозърнести храни.

Витамин B-6 участва в огромно количество метаболитни пътища – той е от съществено значение за оптималното разграждане на храната (и особено на въглехидратите) от големи хранителни вещества в малки единици, които тялото може да използва. Добри източници са банани, риба тон, нахут и шамфъстък.

Витамин B-9 се нарича фолат и е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Това е един от градивните елементи на ДНК и РНК. Добрите източници включват авокадо, листни зеленчуци, броколи, зелен грах и др.

Витамин B-12 се намира само в животински продукти. Витамин B-12 е от решаващо значение за нормалното функциониране на нервната система. Той помага за създаването и регулирането на РНК и също така участва в образуването на червени кръвни клетки. Най-доброто време за прием на витамин B-12 е сутрин, подобно на всички витамини от група B.

 

Най-доброто време за прием на омега-3 мастни киселини

Омега-3 може да се приема по всяко време на деня. За да подобрите усвояването на омега-3, трябва да ги приемате с храна, която включва мазнини като авокадо, лен или пълномаслено мляко.

Омега-3 (EPA & DHA), известна също като рибено масло, е жизненоважно хранително вещество за вашето тяло, защото помага за подобряване на здравето на сърцето, помага за защита на мозъчната ви функция и помага за поддържане на правилния растеж.

Омега-3 има някои странични ефекти като киселинен рефлукс. За да се преборите с него, можете да разделите дневната си доза на две по-малки и да приемате една сутрин и една следобед.

 

Трябва да имате предвид, че за да увеличите максимално усвояването на омега-3, трябва да ги приемате с храна, която има добър източник на мазнини. Може да ви помогне да намалите страничните ефекти, както и да подобрите ефективността на добавката.

 

Най-доброто време за прием на фолиева киселина

Фолиевата киселина е създадена от човека версия на витамин B9 (витамин фолат). Фолиевата киселина помага на тялото да създаде здрави червени кръвни клетки. До и по време на бременност фолиевата киселина е важна за подпомагане на развитието на мозъка, черепа и гръбначния мозък на бебето .

Можете да приемате фолиева киселина по всяко време на деня. Фолиевата киселина е водоразтворима добавка, което означава, че е най-добре да се приема с вода.

Най-доброто време за прием на магнезий

Повечето здравни специалисти биха препоръчали приема на магнезий по време на хранене поради слабителния ефект, който може да причини диария на празен стомах. В резултат на това можете да разделите дозата на две (закуска и вечеря).

Магнезият е основно хранително вещество , което засяга много функции в тялото. Той играе ключова роля в повече от 300 ензимни реакции в тялото ви. Магнезият е толкова важен минерал, че дори и да не го приемате в „перфектния момент“, самият факт, че го приемате постоянно, е повече от достатъчен.

Най-доброто време за прием на витамин Е

Добавките с витамин Е работят най-добре, когато се приемат с храна вечер. Витамин Е е мастноразтворим витамин, който изисква естествена мазнина в храната ни за усвояване.

Най-доброто време за прием на цинк

Цинкът е известен със своите имуностимулиращи качества. Най-добре е цинкът да се приема един или два часа преди хранене, с чаша вода. Можете да приемате цинк по всяко време на деня.

 

Най-доброто време за приемане на водоразтворими срещу мастноразтворими витамини

Вече засегнахме отделно няколко мастноразтворими и водоразтворими витамини. Например, витамин D е мастноразтворим витамин, което означава, че е най-добре да се приема с храни с високо съдържание на мазнини.

В резултат на това най-доброто време от деня за приемане на мастноразтворими витамини трябва да се основава на начина ви на хранене и кога този тип витамин ще се усвои най-лесно. Това може да означава да ги приемате след закуската или последното хранене за деня.

От друга страна, водоразтворимите витамини се приемат най-добре на празен стомах. Това може да означава да ги вземете веднага след като се събудите или повече от два часа след хранене.

 

Добавките с витамини и минерали няма да работят, освен ако не ги приемате ежедневно. Някои специфични витамини, минерали и добавки имат идеално време за прием, което ви помага да облекчите раздразнението или може би дори да увеличите ефективността им, но най-важното нещо, което трябва да направите, е да сте последователни.

Leave a comment