Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

7 мита за витамините като добавка

7 мита за витамините като добавка

7 мита за витамините като добавка

Десетилетия наред добавките с витамини и минерали са символ на здраве и силна имунна система. Много хора вярват, че те помагат срещу настинка или грип, както и са щит срещу токсините в заобикалящия ни свят.

Затова не е чудно, че индустрията витамините и минералите като добавка са все по-търсени и приемани.

Цинкът обещава да ограничи настинките; витамин D изгражда костите и повишава имунитета; а витамините от група В обещават да помогнат в борбата с последиците от стреса. Но кое е истината и кое е просто рекламен трик?

Разпознаването на разликата между науката и митовете, когато става дума за добавки, може да бъде предизвикателство. При толкова много информация човек се обърка все повече в истината за витамините като добавка, особено, когато се опитва да е в крак със здравето на своето семейство. Така че, преди да посегнете към следващите капсули, вижте тези 8 мита за добавките:

1. Мит: Приемането на мултивитамини може да компенсира лоша диета и да предотврати заболяване.

Реалност: Факт е, че учените все още не са решили дали мултивитамините са ефективни. Някои проучвания предполагат, че мултивитамините могат да удължат живота. Според други,  те не предлагат никаква полза. Така или иначе, храната на първо място винаги е най-добрата рецепта за необходимите хранителни вещества. Природата ни дава витамини и минерали в перфектни комбинации и облагодетелства телата ни и с все още неоткрити хранителни вещества. Хранителните добавки са предназначени да допълват диетата, а не да я заместват.

2. Мит: Всички добавки са безопасни, защото са естествени.

Реалност: Всичко, което има потенциал да лекува, също има потенциал да бъде вредно. Въпреки че хранителните вещества идват от природата, когато производителите ги преработват във форма на хапчета, те стават неестествени. Нещо повече, естественото не означава непременно безопасно или ефективно. В крайна сметка арсенът е естествен, но ефективен канцероген (причинява рак), което го прави опасен за консумация.

3. Мит: Не можете да предозирате витамините.

Реалност: Ако приемате витамини и минерали, но същевременно си набавяте необходимото количество от храна, в най-лошия случай ще си навредите, вместо да си помогнете. Твърде много витамин А може да засегне черния дроб и при бременни майки може да доведе до вродени дефекти при техните бебета; излишъкът от витамин B6 може да причини увреждане на нервите; и твърде много витамин С може да превърне известния антиоксидант в прооксидант (който уврежда телесните клетки), да не говорим за диарията.

4. Мит: Витаминните добавки никога не са необходими.

Реалност: Хранителните добавки – витамини и мултивитамини са полезни и препоръчително за определени популации и да помогнат за справяне с различни състояния. Примерите включват:

  • Някой на диета с ограничение на калории, който може да се възползва от мултивитамини и минерали
  • Някой, който е алергичен към мляко, който може да се възползва от калций и витамин D
  • Веган, който може да има полза от приема на витамин В12
  • Бременни, които имат полза от приема на фолиева киселина

5. Мит: Добавките не взаимодействат с лекарствата.

Реалност: Някои добавки, включително витамин К (който помага за съсирването на кръвта), цинк (който някои хора вярват, че повишава имунитета) и омега-3 (които разреждат кръвта), могат да взаимодействат с лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта. Независимо дали приемате всеки ден аспирин, за да се предпазите от сърдечни заболявания, или сте на антибиотик за бактериална инфекция, добавките, които приемате, могат да попречат или да засилят ефектите на вашите лекарства. Винаги трябва да споделяте с вашия лекар и фармацевт списък с всички добавки, които приемате в момента, за да избегнете тези негативни взаимодействия.

6. Мит: Трябва да приемате витамини и други добавки на празен стомах.

Реалност: Много витамини са водоразтворими - което означава, че се разтварят във вода и ще бъдат усвоени от тялото почти по всяко време на деня, независимо от това какво има в корема ви. Но има 4 мастноразтворими витамина – A, D, E и K – които могат да се абсорбират само с мазнини. Така че, ако приемате мултивитамини, които съдържат мастноразтворим витамин, най-добре е да го приемате с малко храна, която съдържа малко мазнини. Също така, много откриват, че приемането на добавка на празен стомах им създава дискомфорт.

7. Мит: Добавките винаги работят добре заедно.

Реалност: Някои добавки си помагат взаимно, точно като съотборниците. Витамин С помага на тялото да абсорбира желязото, например. Други всъщност работят един срещу друг. Например, калцият блокира усвояването на желязото, а цинкът блокира усвояването на медта. Така че приемането на високи дози от едно хранително вещество всъщност може да причини дефицит на друго.

За да играете на сигурно, уведомете Вашия лекар за всяка добавка, която приемате, дори ако смятате, че е безвредна. Много витамини и минерали, както и билкови добавки, имат странични ефекти, вариращи от обрив до стомашно разстройство. Те също могат да взаимодействат с лекарства и други витамини.

Leave a comment