Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как маслото от чаено дърво помага на кожата?

Как маслото от чаено дърво помага на кожата?

Как маслото от чаено дърво помага на кожата?

Всеки е чувал за свойствата на чаеното дърво, но дали познавате всички него ползи? Маслото от чаено дърво може да помогне при куп кожни проблема - от отворени рани до общи възпаления.

Маслото от чаено дърво се смята за алтернатива на конвенционалните методи за лечение и може да се използва за лечение на състояния и симптоми, които засягат кожата, ноктите и косата. То може да се използва и като дезодорант, репелент срещу насекоми или вода за уста. Когато се използва локално, маслото от чаено дърво може да лекува определени кожни състояния или да подобри цялостния вид на кожата ви.

Какви са ползите от него за кожата?

Маслото от чаено дърво е ефективно за подпомагане на здрава кожа, като успокоява и лекува широк спектър от кожни проблеми. Използвайте масло от чаено дърво обаче с внимание:

  • Не трябва да прилагате масло от чаено дърво директно върху кожата. Важно е да разреждате маслото с масло носител, като например зехтин, масло от авокадо или масло от жожоба.
  • На всеки 1 до 2 капки масло от чаено дърво добавете 12 капки масло носител.
  • Също така, бъдете внимателни, когато използвате масло от чаено дърво около зоната на очите. Въздействието може да предизвика зачервяване и дразнене.
  • Преди да използвате масло от чаено дърво, направете тест, за да се уверите, че кожата ви не реагира на маслото от чаено дърво.

Суха кожа и екзема

Маслото от чаено дърво с канука и манука може да помогне за успокояване на сухата кожа, като намали сърбежа и дразненето. Също така е доказано, че маслото от чаено дърво с канука и манука е по-ефективно от кремовете с цинков оксид и клобетазон бутират при лечението на екзема.

Как да използвате: Смесете няколко капки масло от чаено дърво в малко количество овлажняващ крем или масло носител. Нанесете тази смес върху засегнатите участъци веднага след като излезете от душа и поне още веднъж всеки ден.

Мазна кожа

Антисептичните свойства на маслото от чаено дърво могат да допринесат за способността му да се бори с мазната кожа. Малко проучване от 2016 г. установява, че участниците, които са използвали слънцезащитен продукт, съдържащ масло от чаено дърво, в продължение на 30 дни, са показали подобрения в омазняването.

Как да използвате: Смесете няколко капки масло от чаено дърво във вашия тоник, овлажнител или слънцезащитен крем. Можете да добавите две капки масло от чаено дърво към бентонитова глина, за да си направите маска.

Сърбяща кожа

Противовъзпалителните свойства на маслото от чаено дърво с канука и манука го правят полезно за облекчаване на дискомфорта при сърбеж на кожата. То успокоява кожата и също така може да помогне за лечението на инфекции, които причиняват сърбеж на кожата.

Малко проучване от 2012 г. установява, че маслото от чаено дърво е ефективно за намаляване на сърбежа по клепачите. Върху клепачите на участниците е бил масажиран мехлем, съдържащ 5 процента масло от чаено дърво. Шестнадесет от 24-те участници премахнали сърбежа напълно. При останалите осем души се наблюдава известно подобрение.

Как да използвате: Смесете няколко капки масло от чаено дърво в овлажняващ крем или масло носител и го нанасяйте върху кожата си няколко пъти дневно.

 

Възпаление

Противовъзпалителният ефект на маслото от чаено дърво помага за успокояване и облекчаване на болезнена и раздразнена кожа. То може да помогне и за намаляване на зачервяването и подуването.

Изследванията потвърждават, че маслото от чаено дърво намалява възпалението на кожата, дължащо се на чувствителност на кожата към никел. В това проучване е използвано чисто масло от чаено дърво върху кожата, но обикновено се препоръчва маслото от чаено дърво да се разрежда с масло носител, преди да се прилага върху кожата.

Начин на употреба: Добавете 1 капка масло от чаено дърво към носещо масло или овлажняващ крем и нанасяйте върху засегнатата област няколко пъти дневно.

Инфекции, порязвания и заздравяване на рани

Антибактериалните свойства на маслото от чаено дърво го правят ефективно средство за заздравяване на рани.

Според проучване от 2013 г. маслото от чаено дърво помага за заздравяването на рани, причинени от бактерии. При девет от десет души, които са използвали масло от чаено дърво в допълнение към конвенционалното лечение, се наблюдава намаляване на времето за заздравяване в сравнение само с конвенционалното лечение.

Начин на употреба: Добавете 1 капка масло от чаено дърво към крем за мазане на рани и прилагайте според указанията през целия ден.

Лечение на коса и скалп

Можете да използвате масло от чаено дърво за лечение на пърхот, като премахнете химикалите и мъртвите кожни клетки от скалпа. Използването на масло от чаено дърво върху косата може да ѝ помогне да остане здрава и хидратирана, като насърчи оптималния ѝ растеж.

Начин на употреба: Нанесете смес от масло от чаено дърво и базово масло върху косата и скалпа. Оставете я да престои в косата ви в продължение на 20 минути. След това използвайте шампоан с масло от чаено дърво, който съдържа 5 % масло от чаено дърво. Масажирайте го в скалпа и косата си в продължение на няколко минути, преди да изплакнете. След това използвайте балсам с масло от чаено дърво.

Акне

Маслото от чаено дърво е популярен избор за лечение на акне поради противовъзпалителните и антимикробните си свойства. Смята се, че то успокоява зачервяването, подуването и възпалението. Може дори да помогне за предотвратяване и намаляване на белезите от акне, оставяйки ви с гладка и чиста кожа.

Как да използвате: Разредете 3 капки масло от чаено дърво в малко хамамелис. Използвайте го като тоник през целия ден. Можете да използвате и измиващ продукт за лице, овлажняващ крем и средство за третиране на петна, съдържащи масло от чаено дърво.

 

Leave a comment