Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Калциеви добавки: Могат ли да бъдат опасни?

Калциеви добавки: Могат ли да бъдат опасни?

Калциеви добавки: Могат ли да бъдат опасни?

Всеки го знае. Калцият е от изключително значение за здравината на костите. Затова и много хора приемат калциеви добавки с цел да укрепят костите и ставите си. Но калциевите добавки могат да имат недостатъци и дори да крият риск за здравето, включително повишаване на риска от сърдечни заболявания.

Защо се нуждаете от калций?

Тялото ви се нуждае от калций, за да изгражда и поддържа силни кости. Над 98% от калция във вашето тяло се съхранява в костите и зъбите. В кръвния поток той се използва за изпращане на нервни сигнали, за освобождаване на хормони като инсулин и за регулиране на свиването (стесняването) и разширяването (разтягането) на мускулите и кръвоносните съдове.

Ако не си набавяте препоръчителното количество с храната, тялото ви ще го вземе от костите и зъбите, за да го използва за жизнени процеси.

И така, колко калций ви е необходим всеки ден?

Жени на възраст 50 години и по-млади: 1000 милиграма (mg) на ден

Мъже на възраст 70 години и по-млади: 1 000 mg на ден

Жени над 50-годишна възраст: 1 200 mg на ден

Мъже на възраст над 70 години: 1 200 mg на ден

Все пак има и препоръчителни горни граници за прием на калций. Горната граница е 2500 mg на ден за възрастни до 50-годишна възраст и 2000 mg на ден за възрастни над 50-годишна възраст.

Дори да следваме здравословен начин на живот и да се стараем да включваме разнообразна храна в диетата ни, е възможно да не си набавяме достатъчни количества чрез храната. В този случай специалистите препоръчват да включим хранителни добавки.

Кой трябва да приема калциеви добавки?

Когато приемът на калций е недостатъчен, организмът ви премахва калция от костите, което ги прави слаби и чупливи и може да доведе до остеопороза. Тъй като жените са изложени на по-висок риск от остеопороза, много лекари препоръчват да приемат калциеви добавки, особено след настъпването на менопаузата.

Може да помислите за калциеви добавки и ако спазвате веганска диета, ако се храните с високо съдържание на протеини или натрий, което може да накара организма да отделя повече калций, болест на Крон или възпалително заболяване на червата.

Ползите от калциевите добавки

Количеството калций, от което се нуждаете от една добавката, зависи и количеството, което си набавяте от храната. Ако получавате достатъчно калций от храните, може да не е необходимо да приемате добавки. Предозирането с калций крие рискове като запек, камъни в бъбреците и може би прекомерна калцификация на сърцето. При предозиране калцият може да се отложи в ставите, а това е изпълнено със сериозни последици - като артроза.

Когато избирате добавка, имайте предвид следното:

  • Изберете добавки с доказана надеждност, да отговаря на стандарти за чистота и качество.
  • Калцият се усвоява най-добре, когато се приема в количества от 500 – 600 mg или по-малко. Такъв е случаят както с храните, така и с добавките. Опитайте се да приемате богатите на калций храни и/или добавки в малки количества през целия ден, за предпочитане по време на хранене.
  • Калцият се усвоява най-добре в комбинация с витамин Д.

Ето защо Vivasan разработи Viva K 2 за здрави кости и зъби.

На първо място трябва да уточним, че витамин К1 и К2 имат различни функции. И двата играят ключови роли за функциите в нашето тяло, но имат различни цели.

В черния дроб витамин К1 активира протеини, които помагат за коагулацията на кръвта. 

Витамин К2 помага за включване на процеси извън черния дроб, като например в костите или кръвоносните съдове. В кръвоносните съдове той активира протеин, наречен Matrix Gla-протеин (MGP), който премахва калция от лигавицата на кръвоносните съдове. Това е важно за здравето на сърцето, тъй като калцификацията на кръвоносните съдове е рисков фактор за сърдечни заболявания. В костите той активира остеокалцин, костно-образуващ протеин. Той е важен хранителен елемент за здравето на костите, защото помага за изтеглянето на калций от кръвоносните ни съдове и за превръщането в костна тъкан.

Защо витамин К2 трябва да се комбинира с витамин D?

Само по себе си обаче витамин К2 няма да е достатъчно ефективен, ако не действа заедно с друг важен витамин – D. Смята се, че калцият, витамин D и витамин К2 действат синергично за здравето на костите. Калцият може да бъде труден за усвояване, затова тук на помощ идва витамин D. Имено той подобрява способността на тялото ни да го абсорбира по-ефективно от храната. Освен това той сигнализира на тялото ни да не изхвърля калция от костите, когато си го набавяме от храна или добавки.

Витамин К2 от своя страна помага при следващата стъпка. След като сме консумирали храни с високо съдържание на калций, а витамин D е помогнал да я усвоим, витамин К2 помага на костите ни да изтеглят този калций от кръвта и да го депонират в костната тъкан.

 За какво  помагат добавките с калций?

Могат да помогнат за предотвратяване на загубата на костна маса при жени в постменопауза

След менопаузата жените губят костна маса поради намаляване на естрогена, поради което е важно да включат калциеви добавки. Няколко проучвания сочат, че ако жените в постменопауза приемат калциеви добавки - обикновено около 1000 mg на ден - това може да намали загубата на костна маса с 1-2 %.

Могат да помогнат за загуба на мазнини

Проучванията свързват ниския прием на калций с високия индекс на телесната маса (ИТМ) и висок процент мазнини в тялото. Проучване от 2013 г. изследва ефекта от прием на дневна добавка от 600 mg калций на студенти с наднормено тегло и затлъстяване, които са имали много нисък прием на калций.
Проучването установява, че тези, на които е давана добавка, съдържаща 600 mg калций и  витамин D, са загубили повече телесни мазнини при диета с ограничени калории, отколкото тези, които не са получавали добавката.

Калцият може да помогне за намаляване на риска от рак на дебелото черво

Според едно голямо проучване калцият от млечните продукти и хранителните добавки може да понижи риска от рак на дебелото черво.

Хранителните добавки могат да помогнат за подобряване на метаболитните маркери

Няколко проучвания показват, че приемът на калциеви добавки може да подобри метаболитните маркери, особено когато се приемат с витамин D.

В проучване от 2016 г. 42 бременни са приемали добавки, съдържащи калций и витамин D. Няколко от техните метаболитни маркери са се подобрили, включително кръвното налягане и маркерите на възпаление.
Други изследвания показват, че децата на жени, които са приемали калциеви добавки по време на бременността, имат по-ниско кръвно налягане на 7-годишна възраст от децата на майки, които не са ги приемали.
В едно скорошно проучване на повече от 100 жени с дефицит на витамин D, с наднормено тегло и синдром на поликистозните яйчници, са давани или добавки с калций и витамин D, или плацебо таблетки.

Възможни опасности от калциевите добавки

Както вече казахме, предозирането с калций може да причини някои здравословни проблеми.

Те могат да увеличат риска от сърдечни заболявания

Може би най-противоречивото предположение за калциевите добавки е, че те могат да увеличат риска от някои видове сърдечни заболявания, включително инфаркт и инсулт.

През 2020 г. анализ на 42 проучвания установи, че калцият от хранителни източници не повишава риска от ССЗ, но допълнителният калций от добавки, го повишава. Необходими са по-убедителни изследвания, за да се определи ефектът на калциевите добавки върху здравето на сърцето. Някои експерти предполагат, че приемът на калций с витамин D може да неутрализира възможните рискове, но това трябва да бъде проучено по-подробно.

Високите нива може да са свързани с рак на простатата

Високите нива на калций може да са свързани с рака на простатата, въпреки че изследванията за тази връзка също са противоречиви. Тук експертите смятат, че причина за това могат да бъдат млечните продукти, а  не калциевите добавки.

Рискът от камъни в бъбреците може да се увеличи

Съществуват някои доказателства, че калциевите добавки увеличават риска от камъни в бъбреците. В едно проучване, посветено на здравето на тазобедрените стави, на повече от 36 000 жени в постменопауза е давана или дневна добавка, съдържаща 1 000 mg калций и 400 IU витамин D, или плацебо хапче.

Резултатите показват, че тези, които са приемали добавката, са имали повишен риск от камъни в бъбреците. Освен това, въпреки че при употребяващите добавката в проучването се наблюдава общо увеличение на костната плътност на тазобедрените стави, при тях не се наблюдава по-нисък риск от фрактури на тазобедрените стави.

Рискът от камъни в бъбреците изглежда е свързан повече с добавките, отколкото с калция, получен от храната.

Високи нива на калций в кръвта

Наличието на твърде много калций в кръвта ви води до състояние, наречено хиперкалциемия, което се характеризира с много негативни симптоми, включително болки в стомаха, гадене, раздразнителност и депресия.

Калциевите добавки могат да помогнат да се запълни дефицита на между количеството калций, което получавате с храната, и количеството, от което се нуждаете на ден. Не забравяйте, че препоръчителното количество за повечето възрастни е 1000 mg на ден и се увеличава до 1200 mg на ден за жени над 50-годишна възраст и мъже над 70-годишна възраст.

Избирайте дозата си разумно и не забравяйте да коментирате с вашия лекар и фармацевт, ако приемате калциеви добавки, заедно с антибиотици и желязо.

 

Leave a comment