Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Toва са най-добрите витамини и добавки за здравето на очите

Toва са най-добрите витамини и добавки за здравето на очите

Toва са най-добрите витамини и добавки за здравето на очите

Да отидем на лекар, на зъболекар е нормална част от общата профилактика за нашето здраве. Но колко често посещаваме очен лекар? Много хора пренебрегват очните прегледи, но те са важни на всяка възраст и етап от живота и могат да помогнат да запазите зрението силно.

Факт е, че много от нас не подозират, че зрението им е добре, докато не се наложи да сложат първите си очила установят, че светът е по-ясен.

Милиони хора по света се нуждаят от корекция на зрението всяка година, а техният брой расте постоянно. Затова редовните очни прегледи са в основата на ранното откриване на очни заболявания и запазване на зрението ви.

Защо броят на очните заболявания се увеличава?

Очите са орган, който, подобно на всички останали органи, се влияе от ежедневието ни, от факторите на околната среда, от стреса, от храната, която ядем, от това, колко се движим дори и дали ги „тренираме“.

Как минава един ваш ден? ставаме и хващаме телефона, за погледнем социалните мрежи. Докато закусваме и пием кафето скролваме през новините. Отиваме в офиса и сядаме пред комютъра. В обедната почивка отново се информираме от социалните мрежи какво се случва, или в най-добрия случай, сядаме на пейка докато обядваме сме на телефона. Вечер, прибирайки се, ситуацията се повтаря. След вечеря сме пред телевизора, таблета или отново телефона. Само си представете какво напрежение е това за очите ви. Всеки ден, часове наред. Резултатът – очите ни просто се измарят и започват да боледуват.

Грижата за зрението може да промени живота

Навременната превенция за очите е важно, за да се предотврати някои  често срещани очни заболявания, които могат дори  да причинят трайна загуба на зрение или слепота. Такива са:

Катаракта
Диабетна ретинопатия
Глаукома
Дегенерация на макулата

 

Започнете рано

Обикновено смятаме, че проблемите със зрението се увеличат с напредване на възрастта, но истината е, че дори в децата трябва да възпитаваме култура за редовни прегледи.

С две думи – превенцията и грижата за зрението е от изключително значение, за да избегнете бъдещи проблеми и увреждания, да си спестите неразположенията, а дори и очилата.

Наред с това е важно да следвате здравословна диета, да включите в  менюто си много листни зеленчуци като спанак или зеле, и да поддържате здравословно тегло.

Без значение от сезона, ако навън е слънчево, носете слънчеви очила, които блокират 99% до 100% от UV-A и UV-B радиацията (слънчевите лъчи).

Ако прекарвате много време съсредоточени върху едно нещо, като например компютърен екран, очите ви могат да се уморят. Опитайте правилото 20-20-20, за да намалите умората на очите: на всеки 20 минути гледайте на около 20 метра пред себе си за 20 секунди.

Взимайте витамини и добавки. Те са богати на основни и важни витамини и хранителни вещества, които са отговорни за здравето на очите. Ето най-добрите витамини и добавки, които да добавите към ежедневието си, за да се грижите допълнително за очите си.

 

Витамин А

Витамин А поддържа зрението, имунната система , сърцето, белите дробове и цялостния растеж и развитие. По-конкретно, витамин А ви помага да видите пълния спектър от светлина, тъй като витаминът произвежда пигменти в ретината. Освен това може да предпази очите от изсушаване. Можете да намерите витамин А в храни като сьомга, броколи, обогатени зърнени закуски, яйца и моркови.

Сигурно сте чували за магията на морковите. Да, вярно е - морковите са страхотни за вашите очи. Морковите (и други ярко оцветени плодове и зеленчуци) са с високо съдържание на бета каротин, което е съединение, което тялото ви използва, за да произвежда витамин А. Бета каротинът също се предлага под формата на добавка, въпреки че не е толкова често срещан като витамин А и често е по-скъпо.

Витамин С

Витамин C е като слънцезащитен крем за вашите очи – той помага да ги предпазите от UV увреждане. Колкото повече прекарвате навън и под слънцето, толкова по-голям е рискът от увреждане. Според Американската академия по офталмология твърде дългото излагане на слънце може да причини необратими щети. Витамин С може също да намали риска от катаракта , заболяване, което причинява помътняване на лещата на очите ви.

Омега-3

Офталмолозите редовно препоръчват на пациентите си храни, богати на омега-3 - и ако пациентът не получава достатъчно от тези мастни киселини в диетата си - добавка. Омега-3 се намират главно в мазни риби като риба тон, сьомга, скумрия или херинга и някои ядки и семена.

Експерти посочват омега-3 като хранително вещество, което може да забави развитието на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Проучванията са установили, че може също да помогне за предотвратяване на заболяването сухо око . Тези хранителни вещества са чудесни и за двете състояния поради техните противовъзпалителни ефекти.

Витамин Е

Друг мощен антиоксидант, витамин Е,  е жизненоважен за всички наши клетки и клетъчни функции. Той помага да защитим тялото си от свободните радикали, причиняващи рак, и играе важна роля за зрението. Проучванията показват, че витамин Е може да помогне за защита на ретината от свободните радикали, които могат да причинят очни заболявания. Въпреки това, витамин С, друг антиоксидант, има повече свойства, които подпомагат регенерацията. Витамин Е може само да помогне за защита на вече съществуващите клетки.

Витамин Е може също да забави прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация. Американската оптометрична асоциация препоръчва 400 IU на ден.

Цинк

Цинкът е изключително важно хранително вещество за тялото. Използва се за засилване на имунната система и подпомагане на бързото заздравяване на рани на тялото. Цинкът също така помага за здравето на очите.

Цинкът помага на витамин А да създаде меланин (пигмент, който предпазва очите) и може да предпази очите от свързана с възрастта дегенерация на макулата. Препоръчвате се от 40 до 80 mg на ден за забавяне на прогресията.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са много важни за здравето на очите. Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди и се намират в червените и жълтеникави плодове и зеленчуци, тъй като тези съединения придават на продуктите техните живи цветове. Каротеноидите, също мощни антиоксиданти, са жизненоважни за здравето на очите. Те предпазват очите от свободните радикали, които могат да причинят увреждане. Установено е, че лутеинът и зеаксантинът предотвратяват увреждането на ретината .

Доказано е, че тези каротеноиди могат също така да забавят прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Американската оптометрична асоциация препоръчва дневно количество от 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин.

 

Лутеин и зеаксантин са в основата и на една уникална за българския пазар добавка – Грижа за очите – Eye Care.

Капсулите са произведени под строг контрол в Швейцария и съдържат ценни съставки, които поддържат здравето на вашите очи. Комбинацията от лутеин, зеаксантин и витамин D доказано подобрява зрението. Уникалната комбинация от микроелементи е особено ефективна за предотвратяване на очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. И още нещо – благодарение на уникалната технология Gelpell, се гарантира висока бионаличност.

Предимствата на Vivasan Eye Care капсули накратко: Увеличава плътността на макулния пигмент, което може да намали свързаната с възрастта макулна дегенерация. Антиоксидантно действие срещу проникващи лъчи, които могат да образуват свободни радикали. Предпазва от вредната синя светлина. Дава защита срещу увреждане на клетките.

Когато избирате витамини и добавки търсете такива от доказан производител, със сертификат за качество и с чисти съставки. Не се доверявайте сляпо на всичко, което се рекламира и което ви обещава мигновени резултати. За да има ефект една добавка трябва да се приема поне 2 месеца,  трябва да бъде с добра биоусвояемост. Добре е да говорите с Вашия лекар, преди да започнете каквито и да било добавки, защото някои витамини и добавки могат да взаимодействат с различни лекарства.

Leave a comment