Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Могат ли добавките да подобрят здравето на мозъка?

Могат ли добавките да подобрят здравето на мозъка?

Могат ли добавките да подобрят здравето на мозъка?

Повече от 50 милиона души в света страдат от деменция - състояние, при което засяга основни когнитивни функции - памет, ориентация, говор, възможност човек да извършва ежедневни действия.

Причини за деменцията може да се търсят в множество фактори – от съдови заболявания, през травми, инфекции, до генетични и неопластични заболявания.

В зависимост от фазата, някои видове деменции могат да бъдат частично или напълно излекувани, но има и такива, които са необратими. Но наред с лекарствата, има и хранителни добавки, които могат да бъдат в помощ и да служат като превенция, както и да забавят хода на заболяването.

За съжаление много хора не са наясно с безопасността или ефективността на добавките за здравето на мозъка. Когато търсите такива, не вярвайте сляпо, че те могат да излекуват деменция или болестта на Алцхаймер.

Добавките не са предназначени за лечение на заболявания, сами по себе си. За превенцията на заболяванията изключително значение има цялостната здравословна диета и начин на живот. Друго важно условие е да се доверите на доказан производител с опит и сертификати за качество.

 

Хранителни вещества за здравето на мозъка

Диетата и храненето имат голямо влияние върху здравето на мозъка. Изследвания разкриват, че определени храни и хранителни вещества могат да подобрят състоянието, а недостатъчният прием на определени хранителни вещества може дори да доведе до когнитивен спад в някои случаи. Например ниските нива на витамин B12 могат да доведат до когнитивно увреждане или дори деменция, а дефицитът на желязо може да бъде свързан с проблеми с познавателната способност.

Различни изследвания показват, че Средиземноморската диета, която се основава на пресни върху плодове, зеленчуци и зехтин, е изключително полезна за здравето на мозъка. За съжаление съвременният начин на живот, стресът, натовареното ежедневие, правят често почти невъзможно човек да следва здравословна диета или да си набавя всички необходими за здравето на мозъка витамини и хранителни вещества.

Тук на помощ идват добавките. Ето кои са ключовите и най-важните.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини (омега-3) са клас полиненаситенимастни киселини. Набавянето на омега-3 чрез храна и хранителни добавки е от изключителна важност за здравето на мозъка.

Докозахексаенова киселина (DHA) е дълговерижна омега-3, която е широко изследвана за ролята си в здравето на мозъка. При здрави хора тя е във високи концентрации в мозъка, докато при хора с Алцхаймер нивата й са значително по-ниски.

Има някои доказателства, че добавките с омега-3 могат да подобрят когнитивните способности при по-възрастни хора или хора с деменция или Алцхаймер. Проучванията показват, че възрастни над 70-годишна възраст, които са използвали добавки с EPA и DHA, са показали по-добра работна памет и концентрация.

Витамин B12

Витамин B12 е друго хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на мозъка през целия живот. Той играе роля в развитието и функционирането на централната нервна система, която изгражда мозъка и гръбначния мозък. Витамин B12 се смята за ключов за превенцията на деменция и други когнитивни заболявания.

Изследванията показват, че ниските нива на витамин B12 могат да доведат до когнитивен спад, депресия и хронична умора. Когато витамин B12 е нисък, аминокиселина, наречена хомоцистеинможе да се повиши и да причини увреждане на нервите в мозъка или гръбначния мозък.

Мултивитамини

Има доказателства, че една пълноценна мултивитаминна добавка може да повиши когнитивните способности.

Мултивитамините съдържат различни микроелементи (витамини и минерали), от които тялото се нуждае ежедневно. Въпреки че мултивитамините никога не трябва да заместват добре балансирана диета, те могат да помогнат за „запълване на празнините“, ако в диетата ви липсват определени витамини и/или минерали.

Нови изследвания показват обаче, че употребата на добавки с мултивитамини може да е от полза за възрастни хора с проблеми с паметта.

Зелен чай

Зеленият чай се счита за ноотроп – добавка, която помага за поддържане здравето на мозъка и познавателните способности. Наред със зеления чай ноотропи са кафе, камбуча, кефир, портокалов сок, куркума.

Зеленият чай е изключителен антиоксидант, предпазващ клетките и организма от „оксидативен стрес” чрез неутрализиране на свободните радикали. За да може обаче човек да се възползва от всички предимства на зеления чай, трябва да консумира по няколко чаши на ден, което е невъзможно. Но ако зеленият чай се приема под формата на таблетки в концентрирана форма, ще достави на организма високите дози на антиоксиданти.

Зелен чай с мента на Vivasan e получен като екстракт от листа по специален метод на екстракция (т.нар. квинтесенция), a pо ефективност една таблетка се равнява на няколко чаши зелен чай.

Гинко билоба

Листата от растението Гинко билоба са били използвани за приготвяне на билкови лекарства от векове. Тези листа се използват за много цели в алтернативната медицина, включително здравето на мозъка.

Екстрактът от гинко билоба в добавката Гинколин форте подобрява кръвообращението в тялото, осигурява еластичността и здравината на кръвоносните съдове, подобрява снабдяването на мозъка с кръв и кислород, като по този начин предотвратява влошаването на паметта.

Спермидин

Доказано е, че високият прием на спермидин в храната може да забави (или да обърне) процеса на стареене на мозъка.

Пшеничният зародиш, гъбите шийтаке и зелените чушки са богати на спермидин храни, но добавянето на спермидин под формата на хранителна добавка е много по-ефективен начин  да се възползвате от предимствата му за когнитивното здраве.

И тъй като нивата на спермидин намаляват с възрастта, перорална добавка като Cell Care, противодействат на този процес.

 

Не забравяйте, че хранителните добавки сами по себе си не могат да лекуват или предотвратят заболявания. Консултирайте се със специалист, който да ви насочи към най-подходящата за вас добавка.

Заедно с това има и редица други начини да поддържате мозъка си здрав, които не включват хранителни добавки. Нужни са промени в начина на живот и избори, които да ви помогнат да поддържате здравето на мозъка си и да намалите риска от Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Те включват:

  • Редовна физическа активност
  • Добре балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци
  • Четене на книги
  • Практикуване на хоби
  • Научаване на нови неща
  • Отказ от пушенето
  • Грижа за здравето на вашето сърце
  • Достатъчно сън
  • Да бъдете социално активен
  • Предизвикайте мозъка си с пъзели, игри или нещо друго, което ангажира ума ви

Leave a comment