Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

10 начина да детоксикирате тялото си за 24 часа

10 начина да детоксикирате тялото си за 24 часа

10 начина да детоксикирате тялото си за 24 часа

Идващият пролетен сезон е възможност да преразгледате здравословните си цели и да си поставите нови. Ето защо сега е и най-подходящото време да започнете детокс на тялото си и да му дадете усещане за свежест.

Не яинаги обаче детокс диетите работят. Не се залъгвайте, че има чудодейни средства, които ще детоксикират бързо вашия организъм.

Ето малко повече за детокса.

Какво е детокс?

Детоксът е, когато правите съгласуван избор на диета и упражнения, за да помогнете на тялото си да се освободи от токсините - нещо, което то вече прави само по естествен път. Докато думата „детокс“ може да ви накара да мислите за скъпи прахове и течни храни, истината е, че не е нужно да правите нищо толкова драстично или ограничително, за да получите малко прочистване .

За да се детоксикирате по здравословен начин, трябва да се фокусирате върху движението и пълноценните храни с лечебни свойства. Ето 10 стратегии за подпомагане на прочистването и детоксикацията на тялото, намаляване на подуването и усещане, че възстановявате начина си на живот и здравето си.

Детокс - Започнете деня си с вода с лимон

Пиенето на чаша вода с лимон със студена или топла вода може да помогне за храносмилането, тъй като лимонът съдържа пектин, вид разтворими фибри, което го прави детоксикираща добавка към всяка напитка или храна. Изборът на топла вода пред студена също може да ви накара да се почувствате по-сити.

Детокс – следвайте здравословна закуска

След  водата,  продължете със закуска, която да засили вашия метаболизъм след нощния сън. Но под закуска не разбирайте хляба, зърнените храни или всяка тяхна версия на закуска, тъй като те ще накарат тялото ви да задържа повече вода, и вместо това да насочат вниманието си към протеините, които ще осигурят ситост. Бъркане с яйца и сьомга е перфектна комбинация от протеини и стимулиращи метаболизма омега-3 за начало на деня. Или ако сте в движение, изберете вместо това лесно смути, здравословно за червата .

Детокс - движете тялото си

Увеличаването на сърдечната честота означава увеличаване на притока на кръв. Това от своя страна ще помогне на тялото ви да изхвърли токсините от само себе си. Дори не е нужно да ходите на фитнес, за да се изпотите, направете кардио тренировки у дома. Целта е да ускорите сърдечния си ритъм, да се изпотите и да проясните мисълта си.

Детокс – премислете диетата си

Не пропскайте закуска, обяд, вечеря и поне една лека закуска, и се уверете, че се състоят само от цели, истински храни. Храненето последователно през целия ден ще ви помогне да поставите основата за продължаващо здравословно хранене. Говорим за купища зеленчуци, постни протеини като посни пържоли, пиле, риба, яйца и здравословни мазнини от ядки, семена или маслини,  авокадо  или кокос.

Изхвърлете пакетираните, преработени храни днес – дори „здравословните“ версии. Това ще гарантира, че премахвате излишния натрий, изкуствени съставки и захар от вашата диета. Също така, зарежете солницата и вместо това използвайте само билки и подправки, за да овкусите храната си. Ще откриете, че това може да ви помогне да направите голяма разлика в това как изглеждате и се чувствате – дори след един ден!

Ако ви е трудно да избягвате похапването на прекалено преработени пакетирани храни или да се откажете от сладкиши, опитайте се да запомните, че не е нужно да го правите завинаги. Започнете с ден. Не е страшно. След ден повторете. След това направете два дни…

Предварително планиране и приготвяне на храна — по-лесно е, отколкото си мислите ! — може да ви помогне да устоите на изкушението в последния момент. Много по-трудно е да оправдаете чакането в заведението за бързо хранене, все пак, ако имате вече направена разкошна и вкусна салата.

 

Детоск - насладете се на чаша чай

Изпийте чаша чай от корен от глухарче със следобедната си закуска. Глухарчето може да помогне за подобряване на храносмилането , а правилното хидратиране е свързано с всичко – от здравословен метаболизъм до енергия и добро здраве на кожата. Ако глухарчето не ви харесва, опитайте  зелен чай  за антиоксидант и метаболитен тласък.

Детокс - Опитайте да се усуквате, за да облекчите напрежението - и да подпомогнете храносмилането

Повечето хора прекарват много време, наведени напред. Държим телефоните си пред лицата си и се протягаме напред към воланите и компютрите. По принцип не правим много усуквания в ежедневието си. И тъй като нашите гръбначни стълбове са направени да се изкривяват, резултатът може да бъде напрежение в гръбначните мускули - и бавно храносмилане.

Може би се чудите какво общо има извиването на гръбнака ви с храносмилането. Е, много от органите, които използваме за смилане на храната, са в корема - като червата - и въртеливите движения им помагат да работят ефективно. По принцип усукването може буквално да помогне за придвижването на нещата по чревния тракт . Така че, ако искате това, което сте изяли, да се изнесе ефективно от тялото ви, усукванията са добър начин да започнете.

Детокс - правете дихателни упражнения

Чувството за прекомерно засищане - или сякаш не сте се отнасяли към тялото си така, както сте искали - може да бъде стресиращо. Един от най-бързите начини за релаксация е чрез дихателни упражнения . Скорошно проучване проследява участници в семинар за дишане. Те откриха, че практикуването на успокояващи дихателни техники помага на хората незабавно да намалят чувството на безпокойство . Не само това, но същите тези участници съобщават, че се чувстват по-голяма социална свързаност след 3 месеца. Това е голяма полза за нещо, което правите така или иначе!

 

Детокс - завършете душа си с струя студена вода

Въпреки че може да не звучи толкова приятно, завършването на душа със струя студена вода е начин да се почувствате заредени с енергия. Не само това, но студената вода може да намали възпалението и някои експерти смятат, че може да засили имунната система.

В скорошно проучване хората, които са се къпали в студена вода за 30, 60 или 90 секунди, са имали 29% по-малко болнични от хората, които не са го правили. Трудно е да се каже дали тези хора действително са били болни по-малко от своите двойници под горещ душ или просто не са се почувствали достатъчно болни, за да извикат, но така или иначе, доказателствата показват, че хората, които вземат студен душ, се чувстват по-здрави от тези, които не го правят.

Детокс - изключете телефона си

Повечето от нас са залети с постоянни известия. Всички тези звукови сигнали и бръмчене имат незабавно въздействие върху вашето психическо и емоционално състояние, и дългосрочно въздействие върху вашето здраве. Защо не предизвикате себе си 24 часа без телефона си? Ако това ви се струва твърде трудно, можете да започнете, като изключите известията си. Друго скорошно проучване показва, че само чуването на бръмченето на телефона ви незабавно вреди на продуктивността ви. Ако искате да детоксикирате тялото и ума си, можете да започнете, като се опитате да задържите вниманието си върху това, което всъщност е важно за вас, вместо върху телефона.

Детокс - опитайте медитация

Няма такова нещо като панацея за всичките болести, но медитацията изглежда е възможно най-близо до вас. Ползите от медитацията варират от намалена тревожност до облекчени симптоми на всичко - от IBS до посттравматично стресово разстройство .

Няколко минути медитация няма да накарат всичките ви проблеми да изчезнат, но може да ви помогне да се почувствате добре със себе си. Ако медитацията изглежда смущаваща, просто се опитайте да седнете тихо със затворени очи за една минута. Една минута може да бъде първата стъпка към практиката на медитация през целия живот или може да бъде нищо. Няма значение, това е само една минута.

Leave a comment