Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо остаряваме и как да забавим процеса?

Защо остаряваме и как да забавим процеса?

Защо остаряваме и как да забавим процеса?

Геронтологията, изучаването на стареенето, е сравнително нова наука, която постигна невероятен напредък през последните 30 години. В миналото учените са търсили една-единствена теория, която да обяснява стареенето, но са осъзнали, че стареенето е сложно взаимодействие на генетика, химия, физиология и поведение. Днес има десетки теории за стареенето, които обясняват този неизбежен факт.

Ето някои от най-популярните:

Програмираните теории твърдят, че човешкото тяло е проектирано да старее и има определена биологична времева линия, която телата следват. Всички тези теории споделят идеята, че стареенето е естествено и „програмирано“ в тялото. В теорията за програмираното дълголетие стои идеята , че стареенето се причинява от определени гени.

Ендокринната теория подкрепя идеята, че неизбежните промени в хормоните контролират стареенето, докато имунологичната теория гласи, че имунната система е програмирана да отслабва с времето, което прави хората по-податливи на болести.

Теориите за грешки твърдят, че стареенето е причинено от увреждане на системите на тялото от околната среда, което се натрупва с течение на времето.

Тази теория има няколко обяснения – че клетките и тъканите просто се износват. Зад теорията за скоростта на живот е идеята, че колкото по-бързо един организъм използва кислород, толкова по-кратък е животът му, а теорията за омрежване твърди, че омрежените протеини се натрупват и забавят процесите в тялото. От друга страна теорията за свободните радикали твърди, че свободните радикали в околната среда причиняват увреждане на клетките, което в крайна сметка нарушава тяхната функция. В теорията за соматично увреждане на ДНК се корени идеята, че генетичните мутации причиняват неправилно функциониране на клетките.

Генетичната теория за стареенето предполага, че стареенето зависи от гените, които наследяваме от нашите родители. По този начин тази теория може да се счита за програмирана теория за стареенето. С напредването на възрастта нашите клетки постепенно спират да се делят поради скъсяването на теломерите - защитните капачки в краищата на хромозомите, които постепенно се разрушават всеки път, когато клетката се дели. Когато теломерите станат твърде къси, клетката вече не може да се дели и остарява. Стареещите клетки се натрупват с възрастта, което води до много от признаците на стареене.

Без значение какви гени сте наследили, тялото непрекъснато е подложено на сложни биохимични реакции. Някои от тези реакции причиняват увреждане и в крайна сметка стареене на тялото. Изучаването на тези сложни реакции помага на изследователите да разберат как тялото се променя с напредване на възрастта.

Сред концепциите в биохимията на стареенето е фактът, че свободните радикали могат да увредят клетките. Заедно с това хормоните се променят с напредване на възрастта, което причинява много промени в системите на органите и други функции.

Друга биохимична концепция е за възстановяването на ДНК - системите в тялото, които възстановяват ДНК, са по-малко ефективни при по-възрастните хора. Допълнително протеините, които помагат на клетките да оцелеят при стрес, са в по-малки количества при по-възрастните хора.

Може ли да забавим процеса на стареене?

Да, може. Това няма как да стане с магическа пръчка, но чрез променени в навиците и поведението, много от причините за стареенето могат да бъдат забавени.

Следвайте противовъзпалителна диета

Диета с високо съдържание на възпалителни храни ускорява процеса на стареене, като засяга дължината на теломерите. Теломерите са структури, които се намират в края на хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчното делене. Теломерите действат като часовник – колкото по-къс е теломерът, толкова по-стара е клетката. Това означава, че ако включите повече противовъзпалителни храни, може да забавите процеса на стареене.

Добре е два пъти в годината да правите лек детокс на тялото. За да подпомогнете работата и да изчистите черния дроб, жлъчката и цялата храносмилателна система, приемайте по 1 с.л 3 пъти на ден Артишок Цинарин в течна форма за по-добра усвояемост (препоръчваме курс от 3 бутилки за здрав човек). Добавете витамини - Ол дей фит на Vivasan покриват 100 % нуждата от всички, необходими за деня. Заедно с това може да правите лек масаж на корема с композиция от етерични масла I’m Strong. Това е продукт, който е уникален за пазара в България и няма аналог.

Храни, които намаляват възпалението са:

  • Пресни плодове, като ягоди, боровинки и портокали
  • Листни зелени зеленчуци, като спанак и зеле
  • Зехтин
  • Риба, богата на омега-3 мастни киселини, като скумрия, сьомга и риба тон
  • Ядки - бадеми и орехи

Храни, които увеличават възпалението са:

  • Добавена захар, особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, който обикновено се среща в напитки, сладкиши и десерти
  • Трансмазнини в пържени храни, преработени закуски, понички и маргарин
  • Преработени меса, като колбаси, бекон, салам и сушено месо
  • Рафинирани въглехидрати, като бял ориз, картофи, много видове зърнени храни и хляб и бисквити, направени от бяло брашно
  • Излишни количества омега-6 мастни киселини в майонеза, много дресинги за салати и растителни масла, като царевица, шафран и соя

Физическа активност: Движете тялото си

„Движете тялото си и спортувайте повече!“ е често срещан съвет и не е просто крилата фраза. Упражненията са сред най-добрите начини за забавяне на стареенето. И с основателна причина: твърде много време в седене е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет, рак, затлъстяване.

Не е нужно да взимате веднага карта за фитнес обаче или да правите джогинг в парка. Започнете с малките промени:

  • Намалете седенето - на всеки 30 минути станете и се раздвижете
  • Стойте прави, докато говорите по телефона, от време на време поставяйте лаптопа си на плота или периодично стойте прави до бюрото
  • Направете няколко клякания по време на рекламни паузи, полувреме или между предаванията по телевизията вечер
  • Паркирайте по-далеч в офиса или докато изпълнявате някакви задачи
  • Изберете стълбите пред асансьорите и ескалаторите
  • Прахосмукачка, измиване на прозорци, плевене в градината са добър начин да се раздвижите
  • Ако имате възможност, включете към 150 минути умерена аеробна активност или 75 минути интензивна аеробна активност всяка седмица.
  • Силовите тренировки чрез вдигане на тежести или упражнения със собствено тегло подобряват здравето на костите и намаляват риска от слаби, тънки кости (остеопороза) – важен фактор за стареенето.

Включете Коензим Q10 Форте – хранителна добавка, която е препоръчителна за всеки над 40 г възраст. Само 1 капсула на ден осигурява енергия за нормалното протичане на жизнено важни за човешкия организъм процеси, подкрепя здравето на сърце, черен дроб, мускули, спомага за предпазване на клетките от увреждащото действие на свободните радикали, причиняващи  оксидацията на тъканите, която води до възпалителни процеси и по-често боледуване, намалява процесите на стареене на организма, подобрява физическата издръжливост.

Алкохол - бъдете умерени

Скорошно проучване установи, че дългосрочното прекомерно пиене (алкохолизъм или разстройство, свързано с употребата на алкохол) води до преждевременно стареене и увеличава риска от когнитивни проблеми, като деменция. Рисковете за здравето от високата консумация на алкохол включват  високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, чернодробни заболявания, депресия, тревожност, рак и отслабена имунна система.

Ограничете приема на алкохол до две напитки или по-малко на ден за мъжете и едно питие или по-малко на ден за жените. Примерите за една алкохолна напитка включват:

  • 350 мл бира (5% алкохолно съдържание) или 230 мл малцов ликьор (7% алкохолно съдържание)
  • 150 мл. вино (12% алкохолно съдържание)
  • 50 мл. алкохол (40% алкохолно съдържание), като ром, уиски, джин или водка


Сън - помага да останете млади

Сънят помага на тялото да се презареди и възстанови. Липсата на достатъчно сън не означава просто да се чувствате омърлушени на следващия ден, но може да има сериозни последици за здравето. Дълго време без качествен сън е свързан с повишен риск от депресия, затлъстяване, инфекции, сърдечни заболявания.

Ако имате лош, неспокоен или накъсан сън, следвайте тези  насоки:

  • Създайте график - лягайте и се събуждайте по едно и също време, дори през почивните дни. Отпуснете се - час преди лягане правете релаксиращи дейности.
  • Избягвайте  ярка светлина от телевизионни екрани, компютри и телефони.
  • Избягвайте алкохола, кофеина и никотина преди лягане.

Наред с тези мерки включете ароматерапия – може да дифузирате композиция Sleep Well – специална патентована смес на Vivasan с успокояващо, отпускащо, сънотворно, антидепресивно действие, което подпомага пълноценната почивка.

Защитете кожата си

Слънчевата светлина съдържа ултравиолетово (UV) лъчение, което причинява преждевременно стареене на кожата (фотостареене) и увеличава риска от рак на кожата.

За да запазите кожата здрава, следвайте няколко прости съвета:

  • Ограничете времето си на слънце. Избягвайте пика му от 10:00 до 16:00 часа, за да забавите стареенето.
  • Носете широкоспектърен слънцезащитен крем всеки ден - (SPF) 30 или по-висок.
  • Нанасяйте слънцезащитен крем 30 минути преди да излезете навън и нанасяйте отново на всеки два часа след изпотяване или плуване.
  • Не пропускайте слънцезащитата в облачни дни.
  • Синята светлина от мобилни телефони, телевизори и компютърни екрани също може да увреди кожните клетки и да допринесе за фотостареенето. За да блокирате синята светлина, потърсете слънцезащитен крем, който съдържа смес от железни оксиди, цинков оксид или титанов оксид.  

Без стрес

Стресът е част от живота. Но постоянният, дългосрочен стрес може да допринесе за сериозни здравословни проблеми, които водят до ранна смърт. Състоянията, свързани с хроничния стрес, включват сърдечен удар, инсулт, диабет, депресия, имунни нарушения, мигрена и киселини, гадене и много други стомашни проблеми.

Съвети за управление на стреса

  • Медитирайте - увеличава областта на мозъка, която регулира емоциите. Хората, които седят тихо в медитация само за един час седмично, съобщават, че са по-доволни и радостни.
  • Бъдете социални - активният социален живот е свързан с по-бързо възстановяване от стреса, с по-дълъг живот и по-голямо чувство за благополучие. Фокусирайте се върху хората или дейностите, които означават най-много за вас – семейство и приятели, хоби или религиозни групи или други организации.
  • Бъдете благодарни - хората, които практикуват благодарност, обикновено имат по-малко симптоми на депресия и повече положителни чувства като цяло. Водете дневник на благодарността и записвайте неща, за които сте благодарни всеки ден. Това може да помогне за развитието на благодарност и да направи позитивното мислене по-естествено.  

Ако тези мерки не помагат достатъчно, взимайте РЕЛАКС плюс Витамини - ЖЪЛТ КАНТАРИОН ХИПЕРИЦИН. Хранителната добавка е изцяло на растителна основа и оказва влияние върху нивото на серотонина в централната нервна система, помага при състояния, свързани с невротични разстройства. Жълтият кантарион притежава и общоукрепващо, противовъзпалително, антимикробно действие, носи много позитиви за човешкия организъм и има благоприятно действие над 99 заболявания.

Пушенето: Откажете се или не започвайте

Ако пушите, вероятно сте наясно, че отказването е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си.

Препоръчваме: Витал Плюс - Омега 3, висококачествена хранителна добавка с безброй ползи. Препоръчва се като профилактика при сърдечно-съдови заболявания, при артрозо-артрити от различен произход, при автоимунни заболявания, при заболявания на нервната система, при захарен диабет и за профилактика на усложненията му и др.

Учете

Поддържането на когнитивна активност и социална ангажираност са ключови за запазване на младостта.

Ето как са запазите менталното си здраве и да бъдете активни.

  • Стремете се към учене през целия живот. Научете нови неща и се заемете с нови хобита.
  • Играйте предизвикателни за мозъка игри - шах, настолни игри, видеоигри, пъзели с думи и цифри, мозайки, кръстословици, судоку и игри с памет.
  • Поддържайте рутина и използвайте напомняния . Поддържайте рутина и продължавайте да участвате в дейности, които винаги обичате да правите.
  • Участвайте в културни дейности - тържество, музикално събитие или художествено шоу.
  • Тренирайте мозъка си - Кое е нещото, в което не сте добър? Работете, за да го подобрите и да дадете на мозъка си известна гъвкавост. Опитайте различни предизвикателства, вместо да се придържате към една конкретна област. Някои хора, живеещи с деменция, се опитват да използват недоминиращата си ръка за ежедневни дейности като миене на зъби.

За да отключите автофагията – способността на клетките да се саморегенерират, взимайте Грижа за Клетката със Спермидин CELL CARE

Хранителната добавка съдържа екстракт от зародиши на пшеница 56,7%, Витамин Е 12 мг, Спермидин. Доказано е, че редовният прием на Cell Care изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки, подхранва клетката. Наред с това само с 2 таблетки на ден ще помогнете за свобождаване на тъканите от отпадни продукти, ще подобрите състоянието на лигавици, структурата на кожата, косата и ноктите и ще забавите  стареенето.

 

 

 

Leave a comment