Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Етерични масла за орално здраве

Етерични масла за орално здраве

Етерични масла за орално здраве

Какво си представяте когато чуете ароматерапия? СПА? Масаж? Релакс? Грижа за здравето? А зад всички тях стоят етеричните масла, в чийто терапевтични и лечебни свойства се убеждават все повече хора! Те са форма на холистична медицина и вече са се доказали в лечението на различни заболявания, че подпомагат благосъстоянието на ума, тялото и духа.

Но тяхната употреба съвсем не свършва тук. Етеричните масла са неизменна част дори и в….стоматологията.  Защото тяхната употреба за оралното здраве включва не само профилактика, но и лечение на зъбите и венците.

Днес ви запознаваме с някои от най-добрите етерични масла за орално здраве и науката зад тях.

Масло от чаено дърво, канука и манука

Маслото от чаено дърво, канука и манука помага за лечение на заболявания на венците и намалява възпалението, лекува пародонтоза. Стоматологичните специалисти също го препоръчват за лечение на орална кандидоза (наричана още млечница или гъбични инфекции).

Смирна/ мирта

Доказано е, че смирната намалява възпалението, убива бактериите и лекува заболявания на венците. Използването на смирна датира от приказката за тримата мъдреци, когато е използвана за балсамиране поради своите антибактериални свойства. Съвременните  изследванията я свързват с профилактика срещу възпаление на венците.

Евкалипт

За оралното здраве евкалиптовото масло се използва за лечение на болка, намаляване на възпалението, подпомага заздравяването. Изследванията показват, че има антибактериални свойства и спира образуването на плака, помага в борбата със заболяванията на венците и гниенето.

Карамфил

Маслото от карамфил се използва за убиване на бактерии и успокояване на зъбобол. Той е сред най-добрите масла за орална хигиена, заради евгенолът, който има противовъзпалителни и аналгетични ползи. Допълнителни изследвания потвърждават, че потиска и бактериалния растеж.

Канела

Това масло доказано убива бактериите, отговорни за кариеса. Според изследвания маслото от канелена кора е най-ефективно срещу S. mutans, основната бактерия, свързана с кариеса.

Иланг-иланг

Иланг-иланг е масло, което по-скоро свързваме с приложения в козметиката или ароматерапията. Благодарение на множеството полезни съединения, той е чудесно профилактично средство срещу пародонтоза и гниене.

 

Мента

Ментата има антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства. Това е едно от най-широко използваните етерични масла поради способността му да лекува заболявания на венците. Ефективно масло е и срещу орална кандида. Заради освежаващия вкус е предпочитано масло за вода за уста и в борбата с лошия дъх.

Лимон

Маслото от лимон има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни ползи. Той помага за цялостното здраве на устната кухина, може да намали пародонтозата, да предотвратят кариесите и да успокои възпалените венци.

Екстракт от масло от семена на грейпфрут

Маслото от семена на грейпфрут атакува бактериите. Изследванията показват, че е ефективен при множество щамове на Staphylococcus aureus.

Портокал

Сладкият портокал има силно противогъбично и антибактериално действие. Освен това предлага облекчаване на болката. Последното се предполага, че това се дължи на ароматът му и свойствата да отпуска хората.

Всички тези  масла са чудесни, но е трудно да ги включим заедно с грижата за оралната хигиена.

Ето защо швейцарската компания Vivasan създаде Елексир за Хигиена на Устната Кухина - Oral Hygiene – композиция от специално подбрани етерични масла:

  •  етерично масло от портокал;
  •  етерично масло от мента;
  • етерично масло от лавандула;
  •  етерично масло от карамфил;
  •  етерично масло от лимон;
  •  етерично масло от мащерка;
  •  етерично масло от шам фъстък;
  •  етерично масло от чаено дърво.

Oral Hygiene се използва за лечение на заболявания като халитоза (лош дъх), гингивит, кариес , синдром на Сьогрен (сухота в устата), хъркане, други заболявания.

Oral Hygiene ефективно дезинфекцира устната и гърлената кухина, овлажнява сухата лигавица, предотвратява кървенето на венците, както и образуването на зъбен камък. Смята се, че намалява кариеса, регулира киселинно-алкалния баланс, засилва кръвообращението в меките тъкани на ларинкса, укрепва небцето, което допринася за нормализиране на дишането по време на сън и намаляване на хъркането.

Как да използвате еликсира?

Добавете 5-10 капки еликсир в чаша вода и изплакнете устата. За превантивни цели, за укрепване на венците и намаляване на кариеса, процедурата може да се повтаря няколко пъти на ден.

За регулиране на киселинно-алкалния баланс и освежаване на дъха се препоръчва изплакване на устата след всяко хранене.

За да намалите хъркането и да облекчите дишането по време на сън, изплакнете добре устата и гърлото си преди лягане, не яжте след изплакване. Допълнително: капнете 1 капка от еликсира върху носна кърпичка и вдишайте преди лягане.

Ето и няколко рецепти за устна хигиена с етерични масла:

Вода за уста:

1 чаша филтрирана вода

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

5 капки чисто етерично масло (по избор)

10 капки минерални капки (опционално)

Стъклена бутилка

Смесете всички съставки в бутилката и хубаво разбийте. Изплаквайте устата по 15-20 секунди, след което изплюйте.

 

Домашна паста за зъби

Калциев карбонат

Ксилитол

Сода за хляб

Кокосово масло

Етерични масла (вижте любимите ми изброени по-долу)

Смесете 5 части калциев карбонат, 3 части ксилитол и 2 части сода за хляб в купа. Добавете 5 капки масло от чаено дърво и 15 капки етерично масло от мента. (Или изберете други етерични масла). Добавете 4 части кокосово масло и разбъркайте, докато се смесят добре.

Съхранявайте пастата си за зъби в бурканче.

Leave a comment