Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Осем ползи от употребата на етерично масло от сандалово дърво

Осем ползи от употребата на етерично масло от сандалово дърво
By март 10, 2024 0 Comment

Осем ползи от употребата на етерично масло от сандалово дърво

Днес много от нас са не просто стресирани и претоварени с толкова много ежедневни изисквания, но имат усещането, че ще изгорят. Да имаме само момент на мир и хармония наистина би помогнало да подобрим живота си. И точно тукетеричното масло от сандалово дърво може да помогне.

Етеричното масло от сандалово дърво не само има невероятен аромат, но може да има ефект върху цялостното благосъстояние и психично здраве, заедно с много други изненадващи лечебни свойства.

Какво е етерично масло от сандалово дърво?

Етеричното масло от сандалово дърво е известно със своята дървесна, сладка миризма. Често се използва като основа за продукти като парфюми, козметика и афтършейв. Освен това лесно се смесва добре с други масла.

Традиционно маслото от сандалово дърво е част от религиозните традиции в Индия и други източни страни. Самото сандалово дърво се смята за свято, използвано за различни религиозни церемонии, включително сватби и раждания.

Маслото от сандалово дърво е едно от най-скъпите етерични масла, налични на пазара днес. Най-висококачественият сандалово дърво е индийският сорт, известен като Santalum album. Хавай и Австралия също произвеждат сандалово дърво, но то не се счита за такова качество и чистота като индийския сорт.

За да се извлече максимална полза от това етерично масло, сандаловото дърво трябва да расте най-малко 40-80 години, преди корените да могат да бъдат събрани. По-старото, по-зряло сандалово дърво обикновено произвежда етерично масло с по-силна миризма.

Маслото от сандалово дърво съдържа два основни активни компонента, алфа- и бета-санталол. Тези молекули произвеждат силния аромат, свързан със сандалово дърво. Специално алфа-санталолът е оценен за множество ползи за здравето. Някои от тези ползи включват подобряване на контрола на кръвната захар при животни, намаляване на възпалението и подпомагане за намаляване на разпространението на рак на кожата.

Ползите от етеричното масло от сандаловото дърво са многобройни, но има няколко, които особено се открояват. Нека да ги разгледаме сега!

1. Умствена яснота с етеричното масло от сандалово дърво

Едно от основните предимства на етеричното масло от сандаловото дърво е, че насърчава умствената яснота, когато се използва в ароматерапията. Ето защо често се използва при медитация, йога или духовни ритуали.

Вдишайте малко масло от сандалово дърво следващия път, когато имате голям краен срок, който изисква умствена концентрация, но все пак искате да останете спокойни и концентрирани.

2. Релаксиращо и успокояващо действие с етерично масло от сандалово дърво

Заедно с лавандула и лайка, етеричното масло от сандалово дърво обикновено влиза в списъка на етеричните масла, използвани в ароматерапията за облекчаване на тревожност , стрес и депресия.

Проучване, публикувано в Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice,  установи, че пациентите, които са получавали палиативни грижи, са се чувствали много по-спокойни и по-малко тревожни, когато са получавали ароматерапия етеричното масло от сандалово дърво, в сравнение с пациентите, които не са получавали сандалово дърво.

3. Естествен афродизиак

Практикуващите аюрведа традиционно използват етеричното масло от сандалово дърво като афродизиак. Тъй като е естествено вещество, което може да увеличи сексуалното желание, етеричното масло от сандалово дърво помага за повишаване на либидото и може да помогне на мъжете с импотентност .

За да използвате сандалово масло като естествен афродизиак, опитайте да добавите няколко капки към масажно масло или лосион за локално приложение.

4. Стягащо

Етеричното масло от сандалово дърво е леко стягащо, което означава, че може да предизвика леки контракции в нашите меки тъкани, като венците и кожата. Много лосиони за след бръснене и тоници за лице използват сандалово дърво като една от основните си съставки за успокояване, стягане и почистване на кожата.

5. Антивирусно и антисептично

Етеричното масло от сандалово дърво е отлично антивирусно средство. Установено е, че е полезно за предотвратяване на репликацията на обикновени вируси, като херпес si mplex вируси-1 и -2 .

Други приложения включват намаляване на възпалението от леко дразнене на кожата, като повърхностни рани, пъпки, брадавици или циреи. Ако имате възпалено гърло, можете също да правите гаргара с чаша вода с няколко капки антивирусно масло от сандалово дърво, добавено към нея.

6. Противовъзпалително действие

Етеричното масло от сандалово дърво също е противовъзпалително средство, което може да осигури облекчение при леко възпаление, като ухапвания от насекоми, контактни раздразнения или други кожни състояния.

Проучване от 2014 г. установи, че активните съединения в сандаловото дърво могат да намалят маркерите за възпаление в тялото, наречени цитокини . Смята се, че тези активни съединения (санталоли) действат по подобен начин като НСПВС лекарства минус потенциалните отрицателни странични ефекти.

7. Отхрачващо средство

Етеричното масло от сандалово дърво е отлично отхрачващо средство, което може да бъде полезно при естественото лечение на настинки и кашлица. Добавете няколко капки към салфетка или кърпа и вдишайте , за да намалите тежестта и продължителността на кашлицата.

8. Против стареене

Етеричното масло от сандалово дърво е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на щетите, причинени от свободните радикали. Освен това е естествено противовъзпалително средство.

Може да добавите пет капки масло от сандалово дърво към лосион без аромат и да го нанесете директно върху лицето за лечение на акне и други дребни кожни проблеми.

Leave a comment