Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо е важно да знаем как да комбинираме хранителите добавки?

Защо е важно да знаем как да комбинираме хранителите добавки?

Защо е важно да знаем как да комбинираме хранителите добавки?

В един идеален свят балансирана диета с точното количество хранителни вещества е всичко, което e необходимо, за да давате на тялото си правилните хранителни вещества. В действителност, дори да водите здравословен начин на живот и се храните разнообразно, може да не получавате всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. През последните години, въпреки огромното разнообразие на диети и режими, все повече хора не успяват да получават необходимите хранителни вещества от ежедневния си прием на храна.

Затова тук идват различните хранителни добавки, чиято основна функция е не само да осигурят основни хранителни вещества, липсващи или дефицитни в диетата, но и да помогнат на тялото да поддържат здрав и силен имунитет.

Самоцелното пиене на хранителни добавки обаче няма да доведе до търсените резултати. За да извлечете максимума от различните минерали, витамини или билки, трябва да приемате правилните добавки, по правилния начин.

Каква форма на витамини се усвоява най-добре?

За да разберем каква форма на витамини се усвоява най-добре, трябва да знаем бионаличността. Просто казано, бионаличността е количеството хранителна добавка, което се абсорбира от храносмилателната система и достига до органите на тялото.

Различни са факторите, които влияят върху бионаличността. Например, алкохолът и кофеинът могат да доведат до намалено усвояване на определени хранителни вещества. Проблемите с храносмилането могат също да попречат на правилното усвояване на витамини и минерали от храната и хранителните добавки. Друг фактор, който може да попречи на правилната абсорбация на добавките са лекарствата. Дори психологическият стрес може да повлияе на способността на тялото да абсорбира важни витамини.

От друга страна някои фактори могат да подобрят бионаличността на хранителната добавка. Времето, наличието на храна, различните комбинации от хранителни добавки и правилното съхранение могат да подобрят способността на тялото да ги абсорбира. Например приемането на мастноразтворими витамини (витамин A, D, E и K) с мазна храна подобрява усвояването им. Приемането на витамин С и желязо заедно повишава бионаличността на желязото.

 

Как мога да увелича максимално приема на витамини?

Време на деня

Можете да приемате ежедневните си мултивитамини по всяко време на деня, но експертите казват, че е най-добре да ги приемате сутрин, защото стимулират метаболизма и мозъчната функция.

С или без храна

Повечето добавки трябва да се приемат с храна, тъй като тялото ви абсорбира витамините и минералите по-добре с храната, а това също може да помогне за намаляване на стомашното разстройство. Но има някои изключения. Вашето тяло усвоява желязото най-добре на празен стомах. Така че, ако приемате отделни хранителни добавки, съдържащи желязо, най-добре е да ги приемате на празен стомах, за предпочитане с чаша цитрусов сок, тъй като витамин С подобрява правилното усвояване на желязото. Храните с високо съдържание на калций, от друга страна, могат да попречат на усвояването на желязото.

Мастноразтворими витамини и водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини включват витамин С и осемте витамина от група В: витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В5 (пантотенова киселина), витамин В6 (пиридоксин), витамин В7 (биотин), витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (кобаламин).

За разлика от мастноразтворимите витамини, водоразтворимите не се съхраняват в тялото, така че трябва да ги приемате редовно, за да поддържате здравословни нива. Освен това, за разлика от мастноразтворимите си аналогове, водоразтворимите витамини могат да се приемат със или без храна, независимо от съдържанието на мазнини в храната. 

Мастноразтворимите витамини са витамин А, витамин D , витамин Е и витамин К. За разлика от водоразтворимите витамини, мастноразтворимите витамини се съхраняват в тялото. Най-добре се приемат с мазнини или масла за по-добро усвояване. Придържайте се към здравословни мазнини, като масло от ядки, зехтин и авокадо, които да приемате с вашите мастноразтворими витамини.

 

Персонализирани добавки

Приемането на витамини , формулирани за вашата възраст и пол, може да ви помогне да получите хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае най-много. Например, витамините за възрастни хора обикновено съдържат повече калций и витамин D за здравето на костите. Витамините за възрастни също имат повече витамин B12 от тези, формулирани за по-млади. Витамините за жени са формулирани с желязо, за да компенсират загубата от месечния цикъл.

Хранителните комбинации имат значение

Някои витамини и минерали са синергични, което означава, че увеличават взаимното си усвояване и трябва да се приемат заедно. Примерите включват:

Витамин С и желязо.

Витамин С и витамин Е.

Витамин Е и витамин А.

Витамин А и йод.

Витамин А, желязо и цинк.

Витамин К и витамин D.

Витамин B6, витамин B12 и фолат.

Калий, магнезий и калций.

От друга страна, някои добавки не работят добре заедно, защото когато се приемат заедно се намалява взаимното им усвояване. Ето кои хранителни вещества не трябва да се приемат едновременно:

Калций и желязо.

Калций, цинк и магнезий.

Цинк и мед.

Дозата има значение

Често ще срещнете общоприет среден дневен прием на витамини и минерали, необходими за задоволяване на хранителните нужди. Имайте предвид, че той варира според възрастта и пола. Важно е да проверите дали вашите добавки съдържат достатъчно хранителни вещества, но не и излишък.

Макар, че не са лекарства, а добавки, предозиране с определени хранителни вещества могат да бъдат вредни. Например, прекомерният витамин D може да доведе до високи нива на калций в кръвта. Излишъкът от водоразтворими витамини също може да бъде опасен. Прекомерният витамин А, приеман в дози от 10 000 IU или повече, е свързан с вродени дефекти.

Лекарствата могат да повлияят на усвояването на витамина

Някои лекарства могат да взаимодействат с хранителни добавки, потенциално намалявайки абсорбцията. Други могат да увеличат усвояването на хранителните вещества в добавките и макар и необичайно, това взаимодействие може да увеличи риска от токсичност. Затова е важно да се консултирате се с вашия лекар дали има потенциални взаимодействия между вашите лекарства и добавки.

Пребиотиците, пробиотиците и храносмилателните ензими могат да подпомогнат усвояването на хранителни вещества

Здравата храносмилателна система е от съществено значение за тялото да абсорбира хранителните вещества от вашата диета и вашите добавки. Продукти за стимулиране на червата като пребиотици, пробиотици и храносмилателни ензими могат да помогнат да поддържате храносмилателната си система възможно най-здрава.

Качество

Пазарът на хранителни добавки у нас не е регулиран, което дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите. изборът на хранителни добавки на пазара е огромен избор и хората се чувстват объркани, избирайки продукт. Затова експертите съветват да се търсят качествени марки, със сертификат за произход и от доказан производител.

Срок на годност

Повечето добавки имат времева рамка, през която са ефективни. Обикновено това са две години от датата на производство. Проверявайте срока на годност на всеки продукт, тъй като приемът може да доведе до намалена ефективност, тъй като добавките бавно се разграждат с времето.

Съхранение

Неправилното съхранение на витамини и минерали може да доведе до разграждане на хранителните вещества. Проверявайте етикета за инструкции за съхранение - за повечето таблетни форми препоръката е „Пазете от светлина, влага и топлина. Съхранявайте при стайна температура (15-30C). Течните добавки на Vivasan обаче трябва да се съхраняват в хладилник след отварянето им и да се консумират в определен срок, тъй като са направени само от натурални съставки, без стабилизатори и консерванти.

Заедно със здравословната диета, добавките, съдържащи витамини и минерали, могат да ви помогнат да останете здрави. Добавките също могат да помогнат за предотвратяване на определени заболявания и здравословни състояния, причинени от недостиг на витамини и минерали. Преди да започнете каквато и да е нова добавка, говорете със здравен специалист и следвайте тези съвети, за да увеличите максимално ползите им.

Leave a comment