Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Най-добрите добавки когато планирате бременност

Най-добрите добавки когато планирате бременност

Най-добрите добавки когато планирате бременност

Опитът да забременеете може да дойде с влакче от емоции – понякога е вълнуващо, докато друг път е поразително. Факт е, че не винаги бременността идва лесно за всички.

Когато една двойка планира бебе, здравето и на двамата партньори е много важна. От ключово значение е да получават достатъчно хранителните вещества, необходими за здравата бременност. И въпреки че плодовитостта (способността за зачеване) се влияе от много фактори, правилното хранене може да подпомогне шансовете за забременяване.

Каква е ролята както на храненето и на хранителните добавки за плодовитост? Как дефицитът на хранителни вещества може да повлияе на плодовитостта? Как да изберете правилните добавки за плодовитост и кога да говорите с вашия лекар?

Отговорите на всички тези въпроси разглеждаме в нашата статия!

Ролята на храната за плодовитостта

Зачеването е процес, който изисква няколко елемента  - здрави сперматозоиди, здрави яйцеклетки, балансирани хормони и способността на ембриона да се имплантира в матката, за да назовем само няколко.

Но тук се намесват начинът на живот и генетичните фактори, които могат да повлияят на мъжката и женската плодовитост. Телесното тегло, определени медицински състояния, двигателната активност, пушене, употребата на алкохол могат да повлияят до известна степен на плодовитостта. И това, което ядете, също.

Затова една добре балансирана диета, богата на пълнозърнести храни, здравословни мазнини, плодове, зеленчуци и постни протеини, са базовите препоръки, които всяка двойка трябва да следва, когато се опитва да забременее. Това важи не само за жените, но и за мъжете. Доказано, че мъжете, които следват препоръките за здравословна диета, имат по-добро качество на спермата в сравнение с тези, които не го правят.

Една добре балансирана диета осигурява както макронутриенти (въглехидрати, протеини и мазнини), така и микронутриенти (витамини и минерали), които са от съществено значение за плодовитостта.

Известно е, че микроелементите играят жизненоважна роля по време на зачеването и бременността, а дефицитът им може да намали плодовитостта. При жените ниските нива на витамин B12, витамин B6, витамин D и други микроелементи са свързани с безплодие. Заедно с това трябва да се обърне внимание и на добавки като коензим Q10 (CoQ10), фолиева киселина и витамин D.

Кои са най-важните добавки за здрава бременност?

Фолиева киселина

Витамин B9 или фолиева киселина е основно хранително вещество, което е необходимо за предотвратяване на вродени дефекти.

Препоръчва се жените в репродуктивна възраст да получават поне 400 микрограма (mcg) фолиева киселина дневно. Дефицитът й е причина за възможни дефекти на невралната тръба при бебето.

В ново проучване жените, които са приемали 800 mcg фолиева киселина на ден, са имали по-високи нива на бременност от тези, които са приемали плацебо. Консумацията на по-високи дози фолиева киселина чрез добавки или храни също е свързана с по-нисък риск от ановулация (неспособност за овулация) и по-кратко време до бременност.

Смята се, че тези ефекти се дължат на благоприятните ефекти на фолиевата киселина върху различни хормони, които влияят върху плодовитостта, както и върху развитието на здрави яйчникови фоликули.

Витамини от група В

Заедно с фолиевата киселина, витамините B12 и B6 са жизненоважни за забременяването. Изследванията показват връзка между високи нива на хомоцистеин плюс ниски нива на фолиева киселина и спонтанен аборт (загуба на бременност преди 20 гестационна седмица).

Други изследвания са установили, че адекватни нива на витамин B12 са важни за успешно лечение на безплодие, като ин витро оплождане (IVF) . В едно проучване на над 200 жени статусът на витамин В12 е отрицателно свързан с качеството на ембриона. Това означава, че дефицитът на витамин B12 може да доведе до лошо качество на ембриона при тези, подложени на IVF.

Препоръчваме: ЧЕРНА БОРОВИНКА Витал - хранителна добавка в течна форма

Витамин D

Все повече са доказателствата , че добавянето на витамин D може да подобри плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Все повече хора страдат от дефицит на този така важен витамин–хормон, а според проучване жени, страдащи от безплодие, които са приемали добавки с витамин D в продължение на 30 до 60 дни, са по-склонни да забременеят в сравнение с жени, които не са. Заедно с това изследователите доказват и позитивния ефект на витамин D върху плодовитостта при жени със синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Омега 3

Добавките с рибено масло съдържат омега-3 мастни киселини , които са от съществено значение за няколко аспекта на здравето. Омега-3 и рибеното масло често се препоръчват за здравето на сърцето, но играят роля и за репродуктивното здраве.

И при жените, и при мъжете Омега -3 има благоприятен ефект както върху успеха за забременяването, така и при методите на асистирана репродукция.

Препоръчваме: Витал Плюс Омега 3

CoQ10

Коензим Q10 е вещество, което тялото ви произвежда естествено. Той действа като антиоксидант и се смята, че е важен за редица телесни процеси, включително репродукцията.

Установено е, че като антиоксидант CoQ10 намалява оксидативния стрес, който може да попречи на плодовитостта. Заедно с това CoQ10 е важен за жените, защото подобрява качеството на яйцеклетката. При жени със СПКЯ помага за предизвикване на овулация.

Препоръчваме: Коензим Q10 Форте

Пренатални мултивитамини

Пренаталните мултивитамини съдържат витамините и минералите, които са от съществено значение за плодовитостта и здравословната бременност.

По време на бременност различни витамини и минерали намаляват в резултат на растящия плод, а тези мултивитамини са предназначени да попълнят тези хранителни вещества, така че да не възникне дефицит.

Как дефицитът на витамини влияе върху плодовитостта?

Недостигът на хранителни вещества може да бъде следствие на лоша диета, нарушено храносмилане, малабсорбция или хронични заболявания. Изследванията показват, че дефицитът на Витамин D, йод, Витамин B6, калций, Желязо, Цинк, Магнезий, Селен, Витамин B12 и Мед може да наруши плодовитостта при жените.

При мъжете липсата на протеин или аминокиселини може да доведе до репродуктивни проблеми.

В този случай препоръчваме Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт – нашата хранителна добавка, съдържаща 27 витамини, микро- и макроелементи. Само 1 таблетка на ден осигурява необходимото за деня количество витамини: А, бета каротин, С, Е, В1, В2, В6, В12, К1, никотинамид, калциев пантотенат, фолиева киселина, биотин;  макроелементи като  калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, хлор и микроелементи: йод, манган, хром, селен, молибден, мед, цинк, желязо, силиций и други; захароза.

 

Как да изберем правилната добавка

Когато става въпрос за добавки за плодовитост, не трябва да правите компромис с качеството на продуктите. Заложете на производител с доказана репутация, с добавки с максимално изчистена формула и без изкуствени оцветители, консерванти.

Когато избирате добавка , не забравяйте да проверите дали стойностите отговарят на необходимия дневен прием. Експертите съветват да започнете да приемате добавки поне 3 месеца преди планиране на бременността, за да си гарантирате спокойствие и да сте сигурни, че получавате най-доброто за вас и вашето бебе!

Leave a comment