Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какво е витамин К2 и каква е неговата роля за здравето?

Какво е витамин К2 и каква е неговата роля за здравето?

Какво е витамин К2 и каква е неговата роля за здравето?

Когато стане въпрос за витамини, първите, за които се сещаме са А, C, D, както и тези от B – групата. Но знаете ли за витамин К? Той е известен със своята роля в съсирването на кръвта, а по-малко известният витамин К2 играе важна роля за здравето на костите или при сърдечни заболявания.

Като цяло обаче това е един доста непопулярен витамин и дори специалистите по хранене рядко говорят за витамин К, но това може да се промени, когато научим повече за витамин К2.

Какво е витамин К2 и за какво служи?

Едва през последните десетилетия учените са установили, че витамин К1 и К2 имат различни функции. И двата играят ключови роли за функциите в нашето тяло, но имат различни цели.

В черния дроб витамин К1 активира протеини, които помагат за коагулацията на кръвта. Помислете, какво става когато се порежете? Обикновено малко ще кърви, но скоро спира. Това се дължи на факта, че тялото включва процеси, които коагулират кръвта в раната, което забавя или спира кървенето. Без витамин К1, активиращ тези протеини, кръвта ни не би могла да се съсирва.

Витамин К2 помага за включване на процеси извън черния дроб, като например в костите или кръвоносните съдове . В кръвоносните съдове той активира протеин, наречен Matrix Gla-протеин (MGP), който премахва калция от лигавицата на кръвоносните съдове. Това е важно за здравето на сърцето, тъй като калцификацията на кръвоносните съдове е рисков фактор за сърдечни заболявания. В костите той активира остеокалцин, костно-образуващ протеин. Той е важен хранителен елемент за здравето на костите, защото помага за изтеглянето на калций от кръвоносните ни съдове и за превръщането в костна тъкан.

Защо витамин К2 трябва да се комбинира с витамин D?

Само по себе си обаче витамин К2 няма да е достатъчно ефективен, ако не действа заедно с друг важен витамин – D. Смята се, че калцият, витамин D и витамин К2 действат синергично за здравето на костите. Калцият е основният градивен елемент на нашата костна тъкан. Когато ядем храна, богата на калций, тя преминава през храносмилателния тракт, където се усвоява и абсорбира в тънките черва. Калцият е необходим за други телесни функции и ако не го набавим от храната, тялото ни го изтегля от „хранилището“, т.е. костите ни. Ето защо недостигът на калций в диетата може да доведе до състояния като остеопороза.

Калцият обаче може да бъде труден за усвояване, затова тук на помощ идва витамин D. Имено той подобрява способността на тялото ни да го абсорбира по-ефективно от храната. Освен това той сигнализира на тялото ни да не изхвърля калция от костите, когато си го набавяме от храна или добавки.

Витамин К2 от своя страна помага при следващата стъпка. След като сме консумирали храни с високо съдържание на калций, а витамин D е помогнал да я усвоим, витамин К2 помага на костите ни да изтеглят този калций от кръвта и да го депонират в костната тъкан.

Витамин К2 и сърдечните заболявания

Ролята на витамин К2 за здравето на сърцето също е свързана с калция. При развитието на атеросклероза, в артериите се натрупват плаки - тези плаки могат да се разкъсат и да образуват запушване на кръвоносен съд. Когато това запушване се случи в артерия, която доставя кръв към сърцето, това причинява инфаркт. Тези плаки са частично изработени от калций. Доказано е, че калциевите отлагания в артериите са рисков фактор за сърдечни заболявания.

Именно витамин К2 активира протеин, който премахва калция от кръвоносните съдове. Доказано е, че по -високият прием на витамин К2 е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.

Как да си набавим витамин К2?

Най -добрите източници на витамин К2 са животински храни, по -специално месо, жълтъци и млечни продукти с високо съдържание на мазнини. Много животни могат да превърнат витамин К1 във витамин К2, поради което животинските храни се смятат за много добър източник на това хранително вещество.

Някои от най -добрите източници на витамин К2 са някои ферментирали храни като сирене, извара и натто (ферментирали соеви зърна с над 20 пъти повече от витамина от сиренето).

От колко витамин К2 се нуждаем и получаваме ли достатъчно от него?

Няма официална препоръка за прием на витамин К2, тъй като изследванията за него все още се правят. Клиничните изпитвания, тестващи ползите за здравето от витамин К2, дават препоръка за дози, вариращи от 50 до 300 микрограма на ден. Като цяло повечето проучвания се обединяват около мнението, че около 180-200 микрограма са достатъчни да активират протеините, от които зависи калцият да бъде „капсулиран” там, където трябва да бъде и да бъде отстранен от местата, където не би трябва да се натрупва.


Поглед към бъдещето

Интересът към витамин К2 и неговото значение за тялото нараства бързо през последните 5-10 години в индустрията на хранителни добавки. И въпреки че все още не се говори много за витамин К2 в хранително -вкусовата промишленост, не трябва да се пренебрегва уникалната и важна роля за здравето.

За да сте сигурни, че си набавяте необходимата здравословна доза витамин К2, е важно да взимате и хранителна добавка. Ето защо VIVASAN разработи ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби.

Хранителната добавка съдържа филохинон (натурален витамин К2) и холекалциферол (витамин D), натурално ленено масло (съдържащо α-Линоленова киселина) за поддържане на нормален костен метаболизъм и костна плътност за здрави кости и еластични артерии.

Именно комбинацията от витамините К2 и D помага за поддържане нормалният растеж и развитие на костите; действа като превенция срещу рахит и остеопороза; поддържа регулирането на минералната обмяна и отлагане на калций в костната тъкан и зъбите и поддържа нивото на неорганичния фосфор и калций в кръвната плазма.

ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби влияе благоприятно при мускулна слабост, стимулира имунитета, поддържа нормални функциите на щитовидната жлеза и съсирването на кръвта. Наред с това участва в поддържането на артериалното налягане и съкращенията на сърдечния мускул и повлиява неблагоприятно растежа на ракови клетки.

Пренебрегван, но изключително важен. Най-общо така може да обобщим значението на витамин К2 за здравето на костите и сърцето. А когато действа в синергия със слънчевия витамин D, резултатът ще дойде бързо.

Leave a comment