Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

За безценните ползи на етеричното масло от мащерка

За безценните ползи на етеричното масло от мащерка

За безценните ползи на етеричното масло от мащерка

Ако досега сте свързвали мащерката само с рецепти и кулинария, значи не познавате етеричното масло от мащерка.

Маслото от мащерка е един от най-силните известни антиоксиданти и от древни времена се използва като лечебна билка. Тя подпомага имунната, дихателната, храносмилателната, нервната система. Маслото от мащерка е едно от най-добрите етерични масла за балансиране нивата на хормоните и е в помощ на жените с менструални и ПМС симптоми. Наред с това то предпазва тялото от опасни състояния и заболявания, като инсулт, артрит, гъбични и бактериални инфекции, кожни заболявания.

Как се създава

Етерично масло от мащерка се добива от листата и цветовете на Thymus vulgaris чрез процес на парна дестилация. Първата дестилация произвежда етерично масло от червена мащерка, което е гладко, тъмно масло с пикантен аромат. Маслото от червена мащерка често се използва като средна нотка в парфюмерията.

Ако маслото от червена мащерка премине през втори процес на дестилация, се получава златисто до бледожълто масло. Именно това е най-често използваната форма на масло от мащерка.

Етерично масло от мащерка съдържа няколко съединения, които имат изключителни ползи за здравето. Тези съединения включват карвакрол, тимол, линалоол, цинеол, камфор, борнеол.

По света има над 300 сорта мащерка с различни хемотипове. Антисептичните свойства на етеричното масло се дължат на съдържанието на тимола. Затова то често се използва във вода за уста, пасти за зъби, ефективно убива микробите и инфекциите в устата и предпазва зъбите от плака и кариес. Тимолът е ефективен и при гъбички, предпочитан е за дезинфектанти за ръце и противогъбични кремове.

Всъщност ползите от маслото от мащерка са много. Нека да видим някои от тях:

1. При кашлица и в подкрепа на респираторната система

Етерично масло от мащерка е ефективно средство за подкрепа на респираторната система, помага при хрипове и инфекции в гърдите и гърлото, които причиняват обикновена настинка или кашлица. Обикновената настинка се причинява от над 200 различни вируса, които могат да атакуват горните дихателни пътища и се разпространяват във въздуха от човек на човек, следстие на отслабена имунна система, недостатъчен сън, емоционален стрес, дори нездравословен начин на живот и хранене.

Способността на Етерично масло от мащерка да противодейства на инфекциите, да намалява тревожността, да освобождава тялото от токсини и да лекува безсъние, го прави идеалното естествено средство за справяне с тези симптоми. Най -хубавото е, че всичко е естествено и не съдържа химикалите, които иначе се намират в медикаментите.

 

2. Убива бактерии и инфекции

Благодарение на химичния си състав, етеричното масло от мащерка има антисептични и антибактериални свойства, помага при инфекции по кожата и тялото. Освен това е много ефективно при чревни и бактериални инфекции, при порязвания или рани, белези, изгаряния.

3. За здравето на кожата

Маслото от мащерка предпазва кожата от вредни бактерии и гъбични инфекции и естествено лекува обриви. Екземата, например, е често срещано кожно заболяване, което се проявява като суха, зачервена, сърбяща кожа. Причина за екземата може да бъде и лошо храносмилане, стрес, наследственост, прием на лекарства и имунен дефицит. Тъй като маслото от мащерка подпомага храносмилателната система, стимулира елиминирането на токсините от тялото, отпуска ума и действа като антиоксидант, се превръща в естествено средство за лечение на екзема.

 

4. За орално здраве

Маслото от мащерка е много добро средство за орална хигиена и е чудесно при проблеми като кариес, гингивит, плака и лош дъх. Благодарение на своите антисептични и антибактериални свойства, то по естествен начин унищожава микробите, а тимолът, активен компонент в него предпазва зъбите от кариес.

5. Като репелент срещу насекоми

Няколко капки масло от мащерка отблъскват комари, бълхи, молци и бръмбари. Ето защо е добра идея да имате от него по време на разходка навън, за дифузиране в спалнята или в кухнята.

6. Подпомага кръвообръщението

Маслото от мащерка е стимулант и активизира кръвообращението. Това мощно масло също помага за отпускане на артериите и вените, намалява стреса върху сърцето. Това прави маслото от мащерка естествено лечение при високо кръвно налягане .

7. Облекчава стреса и тревожността

Маслото от мащерка е ефективен начин за премахване на стреса и безпокойството, отпуска тялото. Само добавете няколко капки масло във ваната, в дифузер, в лосиона за тяло или просто го вдишайте.

8. Балансира хормоните

Етеричното масло от мащерка има балансиращ прогестерон ефект. Ниските нива на този хормон са свързани с безплодие , Синдром на поликистозните яйчници и депресия, както и с различни хормонални проблеми в тялото.

Маслото от мащерка е известно, че забавя менопаузата и облекчава симптомите на менопауза, включително промени в настроението, горещи вълни и безсъние.

9. При маточни фиброиди

Миомите са израстъци на съединителна тъкан, които се появяват в матката. Много жени не подозират, че имат такава, докато не се стигне до проблеми или дисбаланс в цикъла. Причините за фиброидите могат да бъдат високи нива на естроген и ниски нива на прогестерон поради затлъстяване, хипотиреоидизъм, перименопауза или диети с ниско съдържание на фибри.

Тъй като маслото от мащерка повишава нивата на прогестерон в организма, то може да служи и като естествено средство за лечение на миома. Просто втривайте две капки масло от мащерка в корема два пъти дневно. Това е чудесен начин за облекчаване на симптомите на ПМС и болезнена менструация.

В допълнение към тези девет доказани ползи, маслото от мащерка може да помогне за:

  • предотвратяване образуването на газове в стомаха и червата
  • служи като диуретик, който помага за премахване на токсините, солите и излишната вода
  • повишава паметта и повишава концентрацията
  • намалява целулита
  • предотвратява косопада
  • подобрява зрението

Как да използвате масло от мащерка в ежедневието:

  • За да облекчите умората, добавете 2 капки масло от мащерка към топла вода във ваната.
  • За да облекчите менструалните спазми, разтрийте 2 капки масло от мащерка с равни части базово масло на корема.
  • За да използвате като вода за уста, добавете 2 капки масло от мащерка във филтърна вода и направете гаргара.
  • При запушен нос вдишайте 2 капки масло от мащерка или добавете към гореща вода и вдишайте.
  • При гъбички на краката, добавете 5 капки масло от мащерка и направете топла вана.
  • При инфекции и обриви, втрийте 2 капки масло от мащерка с базово масло локално.
  • За да подобрите кръвообращението, вдишвайте или дифузирайте 2-3 капки масло от мащерка дневно.

!!! Използвайте с внимание

Наред с полезните си свойства обаче, маслото от мащерка има и странични ефекти като дразнене на кожата, алергични реакции, екзема.

Ако страдате от високо кръвно налягане, внимавайте с употребата на това масло, защото то може да увеличи кръвния поток и да стимулира кръвообращението.

Мащерката трябва да се използва много внимателно по време на бременност и в детска възраст, заради възможното развитие на алергични реакции.

 

Leave a comment