Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

15 невероятни ползи от етеричното масло от босилек

15 невероятни ползи от етеричното масло от босилек

15 невероятни ползи от етеричното масло от босилек

Песто, пица „Маргарита“, салата „Капрезе“…Какво е общото между всички тях? Една чудесна и много ароматна билка. Босилек! Но босилекът не е просто онова допълнение към поредния специалитет в кухнята. Тя е изключително ценна и с безброй качества, особено под формата на етерично масло.

Етеричното масло от босилек, получено от растението Ocimum basilicum, се използва за подобряване на вкуса на много рецепти, но употребата му се простира далеч отвъд кулинарния свят. И това съвсем не е отскоро, а се използва от векове за облекчение на всякакви здравословни проблеми.

Етеричното масло от босилек е много концентрирано и мощно. Съединенията, които се съдържат в него са с високи нива на антиоксиданти и полезни фитохимикали. Маслото от босилек е ефективно като традиционно лечебно растение за лечение на главоболие, кашлица, диария, запек, брадавици, червеи, бъбречни нарушения и др.

Нека да разгледаме още причини, поради които може добавите това чудесно етерично масло в домашната аптечка.

1. Мощно антибактериално средство

Маслото от босилек е впечатляващо антимикробно средство срещу широк спектър от хранителни бактерии, дрожди и плесени. Може да използвате масло от босилек у дома, за да премахнете бактериите от кухни и бани, да предотвратите замърсяване на повърхността и да пречистите въздуха.

2. При настинка и грип

Не се изненадвайте, ако видите босилек в списък с етерични масла, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка и грип. Това се дължи на неговите антиспазматични качества, които работят най-добре, ако правите парна инхалация или пиете чай от босилек.

3. Елиминиране и почистване на естествени миризми

Босилекът е в състояние да елиминира бактерии и гъбички, причиняващи миризми от дома, колата, уреди и мебели, благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства.

4. В кухнята

Вероятно знаете, че само няколко пресни листа босилек могат значително да подобрят едно ястие. Необходимо е само да добавите една или две капки масло от босилек към сосове, смутита или дресинги вместо свеж накъсан босилек. Освен това така кухнята ви ще ухае чудесно и ще намалите риска от замърсяване на храната!

5. Мускулен релаксант

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, маслото от босилек може да помогне при болки в мускулите. Просто втрийте няколко капки етерично масло заедно с кокосово масло върху болезнените, подути мускули или стави, за да усетите незабавно облекчение.

6. При инфекция на ушите

Маслото от босилек понякога се препоръчва като естествено средство за лечение на ушни инфекции. Необходимо е просто да втриете няколко капки масло от босилек, разреден в базово масло като кокос или бадем зад ушите и в долната част на краката, за да облекчите болката и подуването.

7. За орална хигиена

За да премахнете бактериите и неприятната миризма от устата, можете да добавите няколко капки масло от босилек към вода за уста или паста за зъби. Благодарение на своите естествени антиоксидантни и антибактериални способности, то помага за защита на зъбите и венците.

8. Повишава енергията и подобрява концентрацията

Вдишването на босилек може да помогне за възстановяване на умствената бдителност и при умора, тъй като е естествен стимулант, който действа върху нервната система. Много хора смятат, че е от полза за намаляване на симптоми на ленивост, разсеяност, при мозъчна мъгла и лошо настроение.

Дифузирайте етерично масло от босилек в дома или вдишайте директно от бутилката. Можете също така да комбинирате няколко капки масло от босилек с базово масло като жожоба и да го нанесете на китките.

9. Репелент срещу насекоми

Подобно на други етерични масла, като цитронела масло и масло от мащерка, маслото от босилек може да отблъсне комари. За да направите домашен спрей или лосион срещу насекоми, разредете няколко капки етерично масло от босилек с базово масло и масажирайте в кожата или подутите ухапвания, ако е необходимо.

10. Средство срещу акне

Тъй като пъпките по кожата се причиняват главно от бактерии, излишен себум  и инфекции, етеричното масло от босилек е чудесно решение. То може да помогне и за изчистване на лезии от акне. С чист памучен тампон нанасяйте една или две капки масло от босилек заедно с кокосово масло или масло от жожоба веднъж или два пъти дневно.

11. Подпомага храносмилането

Етеричното масло от босилек е известно, че стимулира храносмилането и  естествено облекчава запека. Може да масажирате директно в зоната на корема и кръста.

12. Антистрес

Известно е, че босилековото масло може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност, страх или нервност, помага да се отпуснете. То е и естествено средство за облекчаване на главоболието. Масажирайте една или две капки с базово масло в краката или надбъбречните жлези всяка вечер, за да намалите стреса.

13. Може да облекчи настинката

Етеричното масло от босилек е ефективно за облекчаване на настинки, грип и свързаните с тях симптоми. Това се дължи на неговия спазмолитичен характер. Наред с това то може да е решение за облекчаване на симптомите на астма, бронхит и синусови инфекции.

14. За красива и здрава коса

Етеричното масло от босилек е естествен стимулант за насърчаване на растежа на косата, особено когато се комбинира с масла, точно като розмарин и лавандула. В случай, че косата ви се омазнява, просто добавете няколко капки етерично масло от босилек в шампоана си или смесете със сода за хляб и втрийте, за да намалите пърхота.

15. Възстановява обонянието

Доказано е, че маслото от босилек е изключително ефективно средство за възстановяване на обонянието след тежка хрема и при атрофирала лигавица. В последните години все повече хора се оплакват, че след прекарване на вируса нямат същата сила да усещат миризмите. Вдишването на масло от босилек или локално нанасяне, разредено 20 мл. базово масло с 5 к. босилек, може да окаже положително въздействие.

Противопоказания!!!

Етеричното масло от босилек трябва да се избягва по време на бременност, тъй като може да повлияе на хормоналните нива, както и на мускулната и нервната функция. Също така не е подходящ за хора с епилепсия.

Както при всички етерични масла, особено тези, които не са ползвали такива, винаги тествайте за чувствителност на кожата, преди да използвате, за да сте сигурни, че няма да почувствате дразнене като зачервяване, парене, уртикария или алергични реакции. Също така не слагайте босилековото масло директно в очите, ушите или носа.

Leave a comment