Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Доказани съвети за по-добър сън през нощта

Доказани съвети за по-добър сън през нощта

Доказани съвети за по-добър сън през нощта

Добрият сън е важен, повече, отколкото много хора предполагат. За съжаление, когато стане въпрос за липса на време, сънят от това нещо, от което „крадем“, за да наваксаме със задачи или задължения. И ако в началото това може да не е проблем, в дългосрочен аспект лошият сън може да има  отрицателен ефект върху хормоните, тренировките, дори способността да се концентрираме и ефективността си.

И това не е всичко. Редица проучвания показват, че липсата на сън или качествен сън е причина за наддаване на тегло, и може да увеличи риска от заболявания, както при възрастни, така и при деца.

За сметка на това, пълноценната нощна почивка може да помогне за създаването на по-добри навици, да правим по-разумен избор на храна, прави ни по-енергични, по-жизнени, а това означава и по-здрави!

Хроничното недоспиване може да се определи като болест на съвременното общество. Все повече хора се оплакват, че не могат да се наспиват, не заспиват навреме, дори да легнат рано, имат накъсан или неспокоен сън…Причините за това са много, но в основата на всичко е стресът. И ако взимането на медикаменти в началото може да помогне за определен период, в никакъв случай не е ефективно решение на проблема.

Напълно безопасен, натурален и естествен  начин да насърчите качествения сън е да използвате етерични масла. Тези концентрирани екстракти от билки се ползват от хилядолетия за куп проблеми и заболявания и са се доказали като изключително ефективно решение.

И ако асоциацията за сън и успокоение повечето хора свързват само с лавандулата, тя съвсем не е единственото етерично масло, което може да помогне. Истината е, че когато маслата работят в синергия, те са много по – силни и по – силно въздействащи.

От швейцарската компания VIVASAN познават магията на етеричните масла и създадоха една чудесна композиция от 100% натурални етерични масла, специално разработена с цел подобряване на съня – Смес от Етерични Масла "Спокоен сън" SLEEP WELL. Тя има успокояващо, отпускащо, сънотворно, антидепресивно действие. Подпомага пълноценната почивка.
Какво има в нея?
Композиция от 100% натурални етерични масла включва масло от листата на Хо (Cinnamomum camphora ct. Linalool); масло Лавандула (Lavandula officinalis); валерианово масло (Valeriana officinalis); масло Нероли (Citrus aurantium).

Тази комбинация има доказани ползи за здравето:
- Подобрява фазите на съня: заспиване, дълбок сън и лек сън;
- Оказва успокояващо въздействие и сънотворен ефект;
- Успокоява при невротичност; успокоява сърдечния ритъм; регулира артериалното налягане;
- Успокоява болката; отпуска мускулите;
- Помага при простуда; укрепва имунната система;
- Действа при психо-емоционални свойства;
- Успокоява тялото и душата;
- Освобождава от натрапчиви мисли;
- Подпомага пълноценната почивка;
- Заземява.

Може да се възползвате от силата на SLEEP WELL като дифузирате в аромалампа 1-2 капки масло, да сложите във вана: 4-5 капки върху 1 супена лъжица емулгатор (морска сол, соли за вана, мляко, мед), или просто да капнете на възглавницата си 1 капка в двата края.

Наред с тази вълшебна композиция има куп начини, с които да върнете пълноценния и здрав сън. А това означава само едно – правите първата крачка към вашия по-здравословен и балансиран начин на живот!

Ето и още няколко доказани съвета за един по-хубава и качествена нощна почивка. 

1. Постарайте се да получавате повече ярка светлина през деня

Тялото на човек има естествен часовник за отчитане на времето, известен като циркаден ритъм. Той засяга мозъка, тялото и хормоните, помага да останем будни и ни казва, когато е време за сън. Естествената слънчева или ярка светлина през деня помагат да поддържате циркадния си ритъм здрав. Това подобрява енергията през деня , както и качеството и продължителността на съня през нощта, сочат проучванията.

2. Намалете излагането на синя светлина вечер

Излагането на светлина през деня е от полза, но вечер синята светлина има обратен ефект. Това отново се дължи на ефекта върху циркадния ритъм, подвеждайки мозъка да мисли, че все още е ден. Това намалява хормоните като мелатонин, които помагат да се отпуснете и да спите дълбоко.

Синята светлина, излъчвана от електронните устройства като смартфони и компютри, е най -лошата в това отношение. Ако не може да избегнете лаптопа или телефона най-малко два часа преди лягане, помислете за очила, които блокират синята светлина или свалете приложение, което я блокира на вашия смартфон.

3. Не консумирайте кофеин късно през деня

Кофеинът има многобройни ползи, но в посока подобряване фокуса, енергията и спортните постижения. В едно проучване е установено, че консумацията на кофеин до 6 часа преди лягане може значително да влоши качеството на съня. Имайте предвид, че кофеинът не е само в кафето, но и в шоколада, газирани напитки, някои видове чай, дори.

4. Опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време

Циркадният ритъм на тялото функционира по зададен цикъл, съобразявайки се с изгрева и залеза. Спазването на времето за лягане и събуждане може да помогне за дългосрочното качество на съня. Това важи дори за уикенда. Почивните дни не трябва да се превръщат в повод за по-късно лягане и ставане, защото така обърквате тялото си и през седмицата отново ще попаднете в омагьосан кръг.

5. Внимавайте какво ядете и пиете вечер

Много хора не подозират, че неправилната храна, която хапват за вечеря може да е причина за неспокойния сън. Избягвайте тежки и мазни ястия, защото те забавят храносмилането и може да предизвикат дискомфорт и киселини. Вместо това заложете на леки меса, зеленчуци на пара, бадеми, мед, банани, мляко.

Голямото количество алкохол също не е решение. Дори да заспите бързо след две-три чаши вино, през нощта може да се събуждате често. Известно е, че алкохолът причинява или увеличава симптомите на сънна апнея, хъркане и променя производството на мелатонин през нощта, който играе ключова роля в циркадния ритъм на тялото ви.

6. Създайте подходяща среда в спалнята

Много хора вярват, че обстановката в спалнята е ключов фактор за добър сън. Това означава подходяща температура (ок. 18-20 градуса), шум, външни светлини и подреждане на мебели. Уверете се, че спалнята ви е тихо, релаксиращо, чисто и приятно място.

 

7. Отпуснете се и изчистете ума си вечер

Доказано е, че техниките за релаксация преди лягане подобряват качеството на съня и са друга често използвана техника за справяне с безсънието. Стратегиите включват слушане на релаксираща музика, четене на книга, вземане на гореща вана, медитация , дълбоко дишане и визуализация.

 

8. Спортувайте редовно - но не преди лягане

Упражненията са един от най-добрите научно обосновани начини за подобряване на съня и здравето. Проучване при по -възрастни хора установи, че упражненията намаляват наполовина времето, необходимо за заспиване, и осигуряват още 41 минути сън през нощта. При хора с тежко безсъние тренировките предлагат повече ползи от медикаменти, дори. И ако ежедневните упражнения са от ключово значение за добрия сън, не е добре да ги практикувате твърде късно през деня, заради стимулиращия им ефект, който повишава бдителността и хормоните като епинефрин и адреналин.

Leave a comment