Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

8 здравословни ползи от включването на морска сол във вашата диета

8 здравословни ползи от включването на морска сол във вашата диета

8 здравословни ползи от включването на морска сол във вашата диета

Морската сол е сол, добита от океанска, морска или солена езерна вода чрез изпаряване. Всички знаем за силата на солта да подобрява вкуса на храната, да подчертава едно ястие. Но както всяко нещо, трябва да се употребява умерено.

Често чуваме колко важно здравето е количеството сол, което поемаме – да се придържате се към диета с ниско съдържание на натрий или да следите приема на натрий за по-добро здраве на сърцето. Да, истина е, че солта може да доведе до хипертония, това се отнася само за рафинираната бяла готварска сол. Тя е лишена от полезните минерали и съдържа само натрий и хлорид, които създават дисбаланс в организма.

Истинската морска сол се използва от хиляди години и преди векове дори е била ценна стока – освен, че служи за подправяне на храната и подобряване на здравето. Нерафинираната, здравословна сол, може да бъде сива, черна или розова на цвят. Тези видове са много полезни и осигуряват на тялото основните хранителни вещества, които липсват в съвременната диета.

Висококачествената морска сол има десетки микроелементи, които подхранват и укрепват тялото. И ако преди години хората са можели да си набавят достатъчно минерали от храната, която консумират, с навлизането на модерните методи на земеделие, почвата се изчерпва и не осигурява хранителните вещества както преди.

За щастие с морската сол позволява да се запълнят тези запаси и да се осигури оптимален баланс на микроелементи в организма.

А за да бъде морската сол не само полезна, но и по-вкусна, може да се комбинира с билки. Точно такава е Морска сол с билки на VIVASAN.

Но с какво е различна от останалите на пазара? Това е внимателно комбинирана смес от сол, морски водорасли, зеленчуци и ароматни растения (лук, магданоз, чесън, копър, босилек, мащерка, целина, девесил). Така, замествайки обикновената сол с нея, си набавяме онзи толкова важен  набор макро - и микроелементи като калии, натрий, магнезий, хлор, флуор, калций, фосфор, цинк, желязо, селен, мед, йод, сяра, силиций.


Крайният резултат – по-добър вкус на готовите ястия и особено на студените закуски, салати, зеленчукови блюда, както и обогатяване на организма с йод и минерали.

Освен това тази сол нормализира функцията на щитовидната жлеза, стимулира перисталтиката на червата и сокоотделянето, подобрява храносмилането и предпазва от запек. Наред с това тя извежда холестерола и излишните течности от организма.

За кого и какво е полезна Морска сол с билки на VIVASAN:

  • За здрави хора, като източник на витамини и минерали макро и микроелементи;
  • При сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето (стенокардия, пост инфарктни състояния), сърдечна недостатъчност, хипертонична болест, клапни пороци на сърцето;
  • При бъбречни заболявания - пиелонефрит, гломерулонефрит, нефроза, поликистозен бъбрек, бъбречна недостатъчност, вазоренална хипертония; ендокринни заболявания – болест или синдром на Иценко-Къшинг, гуша, Базедова болест, креатинизъм, хипо- и хипертиреоза;  
  • При стомашно-чревни заболявания (хроничен гастрит със секреторна недостатъчност, колит, холецистит, дисбактериоза, „лениви черва”);
  • По време на бременност.

И за да не сме голословни, ето осем причини да замените трапезната сол с морска сол

1. Поддържа ви хидратирани

Противно на общоприетото схващане, морската сол е изключително полезна за поддържането на хидратацията. Количеството хранителни вещества в морската сол задоволява жаждата за по - дълъг период.

Трапезната сол, от друга страна, дехидратира и извлича основни минерали от тялото. Това също ни кара да жадуваме повече за нея.

2. Намалява задържането на течности

Някои хора смятат, че солената храна е причина за задържане на вода и да, това се случва, когато консумираме бяла трапезна и рафинирана сол, използвана в преработените храни.

С истинската морска сол обаче се случва обратното поради балансираното съотношение на минерали, особено калий и натрий, които спомагат за освобождаването на задържаната вода.

3. Балансира електролитите

Електролитите в солта включват магнезий, калций, калий и натрий. Те са жизненоважни за здравето на мускулите, мозъка и сърцето, поради критичната им роля в нервната система. Вместо типичните пълни със захар електролитни напитки, които можете да намерите в магазина, опитайте да добавите морска сол в чаша вода.

4. Предотвратява мускулни крампи

Когато електролитите са ниски, можете да изпитате мускулна болка, крампи и дори синдром на неспокойните крака. Липсата на минерали предпазва мускулите от отпускане. Ето защо ваните с морска сол се препоръчват за всякакъв вид мускулна умора.

5. За здравето на кожата

Благодарение на богатото си минерално съдържание, морската сол има противовъзпалителни свойства, които са полезни за здравето на кожата. Има много продукти за красота, които използват морска сол, тъй като тя има силата да детоксикира кожата, като същевременно ексфолира, увеличава циркулацията и осигурява на кожата хранителни вещества. Доказано е, че морската сол е особено полезна при акне, псориазис, екзема и против стареене.

6. Подобрява храносмилането

Морската сол е необходима за храносмилането. Слюнчената амилаза, ензим, който помага за разграждането на въглехидратите в слюнката, се активира от аромата на сол.

Също така, солта играе огромна роля в производството на киселина, която се отделя в стомаха за разграждането на храната, особено на протеините. Повечето хора нямат достатъчно такава и това може да причини многобройни храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове, киселини в стомаха, лошо храносмилане.

7. Подхранва надбъбречните жлези

Надбъбречната умора в различна степен е често срещана днес, в резултат на стрес и неправилно хранене. При надбъбречна недостатъчност един от основните симптоми е гладът за сол. Това е така, защото тялото се нуждае от хранителните вещества, които могат да се набавят от морска сол.

8. Регулира кръвното налягане

Да, висококачествената морска сол е много полезна за регулиране на кръвното налягане. Високото кръвно налягане е резултат от възпаление в организма, което се причинява предимно от диета с високо съдържание на захар, преработена храна, която включва и бяла готварска сол, която е лишена от повечето хранителни вещества.

 

Истинската морска сол всъщност намалява възпалението, като внася необходимите минерали, които тялото използва за повишаване на имунитета.

За да се възползвате от всички ползи за здравето от морската сол, избирайте само качествена, нерафинирана.

И най – важното - не се страхувайте да я включите във вашата диета всеки ден, защото тя може да бъде истинска суперхрана!

 

Leave a comment