Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какви ползи за здравето носят омега-3 мастните киселини

Какви ползи за здравето носят омега-3 мастните киселини

Какви ползи за здравето носят омега-3 мастните киселини

Омега-3 – течно злато в хранителна добавка

Всеки знае колко важно за здравето е редовно да ядем риба и морски дарове, да консумираме сурови ядки и семена, както и растителни масла. Какво стои обаче зад всички тези продукти? Това са Омега-3 мастните киселини? Всеки знае, че са важни, но замисляли ли сте защо?

Реално тези киселини са хранителни вещества, които може да си набавим от храна, но за съжаление диетата на съвременния човек често не е толкова богата на такива. Ето защо е добре да включим и добавки.  

Омега 3 мастните киселини помагат за изграждането и поддържането на здраво тяло, те са ключови за структурата клетъчните стени, източник са на енергия и помагат за тонуса на сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, а имунната и ендокринната система да работят по начина, по който трябва.

Трите основни омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). ALA се намира главно в растителни масла като ленено семе, соя и масла от рапица. DHA и EPA се срещат в рибата и други морски дарове.

ALA е есенциална мастна киселина, което означава, че тялото ви не може да я произвежда, затова трябва да я набавяме от храните и напитките, които консумираме. Тялото може да преобразува малко ALA в EPA и след това в DHA, но само в много малки количества. Следователно получаването на EPA и DHA от храни (и хранителни добавки) е единственият практичен начин да увеличите нивата на тези омега-3 мастни киселини в тялото си.

Омега-3 киселини не се произвеждат от тялото, но са от съществено значение за предотвратяване на свързани с възрастта промени и преждевременното стареене, както и структурна единица на биологично клетъчните мембрани на мозъка, ретината. Проникват през плацентата, като осигуряват пълното развитие на централната нервна система на плода. Тази комбинация значително повишава съдържанието на омега-3 мастни киселини в капсулата.

Понижават триглицеридите
Доказано е, че рибеното масло може да понижи нивата на триглицеридите, които водят до риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Ревматоиден артрит
Добавките от рибено масло (EPA+DHA) могат да помогнат при скованост и болки в ставите . Омега-3 добавките също повишават ефективността на противовъзпалителните лекарства.

При депресия
Някои изследвания показват, че народи, които консумират храни с високи нива на омега-3, имат по-ниски нива на депресия.  Все пак са необходими повече проучвания, за да се направят строги заключения.

Развитие на бебето
DHA е важен за зрителното и неврологичното развитие при кърмачета.

Астма
Диета с високо съдържание на омега-3 намалява възпалението, ключов компонент при астма.  Смята се, че добавките с рибено масло подобряват белодробната функция.

Болест на Алцхаймер и деменция
Някои изследвания показват, че омега-3 могат да помогнат за защита срещу болестта на Алцхаймер и деменция, и имат положителен ефект върху постепенната загуба на паметта, свързана със стареенето.

За по-добър сън
Дефицитът на Омега-3 мастни киселини може да доведе до по – лош сън, показват изследвания. Ниските нива на DHA са свързани с ниски нива на мелатонин, хормона на съня.

Намаляват възпалението
Хроничното възпаление е причина за някои автоимунни и невродегенеративните заболявания. Приемът на големи дози омега-3 мастни киселини може чувствително да намали  възпалението в организма.

За здравето на кожата, косата и ноктите
Съдържащите се в Омега 3 DHA и EPA, са важни за здравето, хидратацията и свежестта на кожата. Освен това те помагат за баланса на себума, което прави приемът на Омега важен за хора страдащи от акне.

Защо добавките са важни

Както вече споменахме, често храненето на съвременния човек е ограничено и лишено от голям брой важни за организма хранителни вещества, а в това число и Омега 3. Ето защо е много важно да включим и добавки, които съдържат тази така важна киселина.

Може да намерите различни видове хранителни добавки. Например тези с масло от сьомга съдържат EPA и DHA. Такава е Витал Плюс - Омега 3.

Тя съдържа концентрат от масло на сьомга 500 мг, в т.ч. минимум 30% полиненаситени мастни киселини ОМЕГА-3: ейкозапентаенова киселина (ЕПК - 18%) - 90 мг, докозахексаенова киселина (ДХК - 12%) - 60 мг.

Тази добавка е незаменима за:
- сърдечно-съдови заболявания (профилактика на атеросклероза, хипертонична болест, инфаркт, инсулт);
- артрозо-артрити от различен произход;
- автоимунни заболявания (лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, склеродермия и др.);
- заболявания на нервната система (умствени отклонения, болестта на Алцхаймер, нарушаване на паметта, мигрена, състояние след прекаран инсулт, разсеяност, понижаване на концентрацията на вниманието и т.н.);
- захарен диабет и за профилактика на усложненията му;
- кожни заболявания (псориазис, екзема, невродермит и пр.), трофични язви;
- счупвания, остеомиелит, остеопороза и др.

Маслото от крил съдържа EPA и DHA. Такова е ОМЕГА 3 Форте с Крил - високо концентрирано рибено масло, обогатено с масло от крил.

Маслото от крил съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, съдържа около 3% олеинова киселина, която също така укрепва здравето, както и антиоксидантът астаксантин. Антиоксидантният ефект е 6000 пъти по-силен от този на витамин С. Рибеното масло е богато на витамини B5, B6, B2, B1, калций, магнезий и натрий и много други. Сред макронутриентите най-важни са калий и фосфор. Тези вещества са известни като необходими за функционирането на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулната тъкан и нормалната мозъчна активност.

Капсулите Омега 3 форте рибено масло + масло от крил поддържат обмяната на веществата, подсилват функциите на имунната и сърдечно-съдовата системи, помагат за здрави стави, . добро зрение. Редовният прием е важен за профилактика на сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, хипертонична болест, инфаркт, инсулт); при хронични гинекологични заболявания; при автоимунни заболявания (лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, склеродермия), заболявания на нервната система, захарен диабет и за профилактика на усложненията му; кожни заболявания (псориазис, екзема, невродермит и др.), при редовно усещане за умора; за спортисти, при прекомерно физическо и умствено натоварване; по време на бременност.

А сега се запитайте - Ядете ли риба поне 2 пъти седмично?

Не? Тогава не си единствените! Според СЗО повече от 70 процента от населението страда от дефицит на омега-3, а те както вече разбрахте са изключително важни за здравето, красотата, тонуса и самочувствието ни!

Leave a comment