Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Тайните на ароматния жасмин

Тайните на ароматния жасмин

Тайните на ароматния жасмин

В необятния свят на ароматерапията има едно етеричното масло, което като че не получава достатъчно внимание в сравнение с по-често срещаните екстракти. Но то е не по-малко ароматно, завладяващо и изпълва сетивата с неповторима наслада. Това е етеричното масло от Жасмин. Фин аромат, деликатно излъчване, с усещане за нежен полъх, жасминът е лукс, класа, напомня за специални поводи. И във всичко това няма нищо чудно. Защото, когато погледнете ползите от етеричното масло от жасмин, ще разберете на какво се дължи неговата толкова примамлива аура.

Жасминът е известен най-вече със своите емоционални и психо-духовни афинитети. От векове той се използва в церемонии и ритуали в Индия, и е ценено като аромат в парфюмерийната индустрия от поколения. Той е използван и в някои от най-известните парфюми в света, включително Chanel No. 5.

Жасминовото масло е известно най-вече като афродизиак, но наред с това, то носи и куп ползи за здравето. 

Антидепресант

Има доказателства, че ароматерапията може ефективно да намали симптомите на депресия. А изследване, което разглежда свойствата на различни етерични масла, сочи, че стимулиращият и активиращ ефект на маслото от жасмин помага за облекчаване на депресията и подобряване на настроението. Проучване, публикувано в Journal of Health Research, изследва ефектите от вдишването на жасминово масло върху централната нервна система и настроението. При вдишване жасминовото масло повлиява мозъчната активност и настроението, а участниците съобщават, че се чувстват по-позитивни, енергични и романтични.

Можете да се възползвате от тези ползи на ароматерапията с жасминово масло, като го използвате в масажи или в дифузер, или като вдишвате директно от бутилката.

Антисептик

Установено е, че маслото от жасмин има антибактериални и антисептични свойства. Тези  ефекти са широко проучени и е установено, че помага за справяне с различни бактерии, включително и E. Coli, щамове на кандида, бактериите, които причиняват орална млечница.

Жасминовото масло може да бъде ефективно и за предотвратяване на инфекции, когато се разрежда и прилага върху кожата или се използва за изплакване при инфекции на устната кухина.

Афродизиак

Това е може би най-известното качество на жасминовото масло. В някои части на Индия цветята от жасмин дори се включват като декор на сватби в спалнята на младоженците, за да създадат настроение за романтика.

Вдишването на етерично масло от жасмин или използването му в ароматерапевтичен масаж подобрява настроението, повишава романтичните и положителни чувства, както и нивата на енергия.

Антиспазматик

Жасминът се използва като средство за лечение на спазми в различни части на тялото - от стомашни до спазматична кашлица.

Все пак  научните доказателства за способността на маслото от жасмин да намалява спазмите, са ограничени. Според проучване етеричното масло е ефективно за намаляване на болката при раждане, когато се разрежда и се използва за масаж.

Цикатризант

Жасминовото масло може да има цикатризиращ ефект и да помогне за заздравяването на рани. Благодарение на своите антисептични свойства, то може да е полезно при лечението на кожни инфекции.

Установено, че екстрактът от жасмин може да ускори заздравяването на хронични рани, като диабетни язви. То помага за свиването на раната и образуването на гранулационна тъка,  увеличава образуването на нови кръвоносни съдове.

Намалява симптомите на менопаузата

Етеричните масла за облекчаване на менопаузата не са нещо ново. Те се използват от години при симптоми като горещи вълни и депресия.

Малко проучване показва, че ароматерапевтичният масаж веднъж седмично в продължение на осем седмици значително намалява симптомите на менопаузата. Масажите се правят с комбинация на етерични масла от жасмин, лавандула , роза и здравец в носещо масло.

Според някои източници то помага и при хормонален дисбаланс, най - вече свързан с нарушение функцията на щитовидната жлеза.

Успокоително

Някои доказателства потвърждават, че маслото от жасмин може да повиши бдителността и нивата на енергия. Установено е, че миризмата на жасминов чай ​​в най-ниска концентрация има седативен ефект върху настроението и нервната активност.

За кожата и косата

Етеричното масло от жасмин има невероятни свойства за красотата и здравето на кожата и косата.

Благодарение на богатството от биоактивни компоненти в него, то забавя стареенето на кожата, помага за засилване синтеза на колагена, подмладя текстурата и избистря тена.

Етеричното масло от жасмин притежава фантастични омекотяващи качества, благодарение на своята гелообразна, но лека консистенция. То е доказано и ефективно решение за възстановяване на увредена кожа при възпалителни състояния като псориазис, екзема  и розацея.

Вливането на само 2-3 капки етерично масло от жасмин в нежно почистващо средство и редовното му използване успокоява чувствителната кожа.

Етеричното масло от жасмин има невероятни стимули за здравето на косата, благодарение на антиоксиданти и хидратиращи елементи. Ежедневният масаж на скалпа и косата със смес от етерично масло от жасмин и кокосово масло стимулира фоликулите, подобрява растежа на косата от корените, подхранва сухите кичури, разплита възлите, като по този начин спира падането на косата и прави косата силна, гъста и копринена.

 

Как да използвате масло от жасмин 

Има няколко начина за използване на масло от жасмин. Начинът, по който го използвате, зависи от това как е разпределено маслото.

Ето начини за използване на масло от жасмин:

-в дифузер
- аромамедальон: 2-3 капки
-вдишване директно от бутилката
- в купа с гореща вода, за да създадете ароматна пара
- разредено с масло-носител към топла вана
- смесете с носещо масло, като бадемово масло, и се прилагайте локално или като масажно масло
- Обогатяване на кремове, маски, тоник, гелове: 3-4 капки на 5 гр основа.

Безопасно ли е маслото от жасмин? 

Жасминовото масло обикновено се счита за безопасно и недразнещо, но както при всяко етерично масло, е добре да направите тест за алергия, преди нанасяне върху кожата.

Ако сте бременна или кърмите, или имате анамнеза за тежки алергични реакции, говорете с лекар, преди да използвате етерично масло.

Leave a comment