Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Здравето на черния дроб - естествени методи и добавки за пречистване

Здравето на черния дроб - естествени методи и добавки за пречистване

Здравето на черния дроб - естествени методи и добавки за пречистване

Когато мислим за най-важния орган в тялото, сърцето, белите дробове и мозъкът вероятно са начело. Но тук трябва да отдадем внимание и на черния дроб. Без здрав черен дроб е невъзможно да оцелеем. Черният дроб има решаваща роля за филтриране и премахване на токсини и вредни съединения от кръвта, помага за баланса на макро- и микроелементи и регулира хормоните.

Когато черният дроб не работи толкова добре, колкото би трябвало, поради заболяване или увреждане, това се отразява на цялото тяло. Ако токсините не се филтрират правилно от кръвта, възниква повишен риск от увреждане, причинено от свободните радикали.

Черният дроб „комуникира“ с други храносмилателни органи, получавайки информация за нивото на хранителните вещества или за наличието на заплахи като лекарства, тежки метали или токсични вещества. Като основен орган, участващ в детоксикацията, черният дроб е този, който разпознава токсичните вещества и ги превръща в безвреден материал, който може да бъде освободен. Или както се посочва в World Journal of Hepatology  „Освен метаболитните функции, черният дроб е и орган на имунната система ...".

Каква е функцията на черния дроб?

-филтрира кръвта, идваща от храносмилателния тракт... Участва в съхраняването на кръвта, прави възможно съсирването й и разгражда увредените кръвни клетки, за да могат да бъдат елиминирани.
- помага за метаболизма на протеините, като променя аминокиселините, така че да могат да се използват за енергия или за производство на въглехидрати или мазнини.
- помага за разпространението на хранителни вещества в тялото чрез кръвния поток и поддържане на количеството хранителни вещества в кръвоснабдяването на оптимални нива.
- елиминира токсичните отпадъци, които остават след разграждането на храни/вещества.
- съхранява определени витамини и минерали.
- помага за преобразуването на мазнините от храната и производство на триглицериди и холестерола.
- помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, форма на енергия, която да се съхранява за по-късна употреба


Регенерация на черния дроб

Нещо, което прави черния дроб уникален и невероятен е, че той има способността да се регенерира. Тъканта, която е повредена, може да бъде заменена, с помощта на цитокините (категория сигнални молекули, които посредничат и регулират имунитета, възпалението и хематопоезата - процесът на образуване, развитие и узряване на различните видове кръвни клетки). Дори в екстремни случаи, ако останат само 25 процента от черния дроб, регенерацията все още е възможна.

Има различни форми на чернодробно заболяване и увреждане. Някои от най-честите видове включват:
- цироза
- алкохолно чернодробно заболяване  - когато черният дроб се уврежда от прекалено пиене;
- безалкохолен мастен черен дроб , когато мазнините се натрупват в черния дроб;
- хепатит, обикновено причинен от вируси като хепатит B , A и C;
- рак на черния дроб;
- чернодробна недостатъчност;
- асцит, когато черният дроб изпуска течност;
- инфекция на жлъчните пътища (холангит);
- генетични заболявания като болестта на Уилсън, болестта на Гилбърт или хемохроматоза;
- инфекции, включително вирус на Епщайн Бар/мононуклеоза, аденовирус, цитомегаловирус и токсоплазмоза

Не всеки човек изпитва симптоми на чернодробно заболяване, особено в ранните етапи. Тъй като белези на черния дроб и възпаление се влошават, е по-вероятно симптомите да станат забележими.

Симптоми на чернодробно заболяване са болки в корема, жълтеница или пожълтяване на кожата, умора/ постоянно усещане за умора, гадене, повръщане, загуба на тегло и  загуба на апетит, чувствителност върху черния дроб или увеличаване или свиване на черния дроб, слабост, объркване и проблеми с концентрацията, подуване на корема и газове, тъмна урина, лесно образуване на синини, бледи или тъмни изпражнения с цвят на катран, сухи и тъмни петна по шията и под мишниците, подуване на краката и глезените…

За щастие има много неща, които човек може да направи, за да предотврати проблеми, свързани със здравето на черния дроб.
Прием на подходящи добавки, детокс, специална диета, ежедневният избор и навици за начин на живот могат да повлияят на здравето на черния дроб в дългосрочен план. Ето няколко ключови стратегии, които могат да ви помогнат да защитите черния дроб.

1. Ограничете консумацията на алкохол

Черният дроб обработва всяка алкохолна напитка, която консумирате, включително вино, бира и спиртни напитки. Колкото повече пиете, толкова по-усилено трябва да работи той. С течение на времето прекомерното пиене може да се отрази, унищожавайки чернодробните клетки.

2. Внимавайте с употребата на лекарства

Всички лекарства - независимо дали са без рецепта или са предписани от лекар - в крайна сметка преминават през черния ви дроб, където се разграждат. Приемът на твърде много лекарства или за дълъг период от време може да навреди на черния ви дроб.

3. Включете добавки, полезни за черния дроб

Във времена, когато има токсини в храната, която ядем, водата, която пием, и въздуха, който дишаме, е по-важно от всякога да се грижим за черния си дроб. Добавките, предназначени да подобрят функцията на черния дроб, са много ефективни за детоксикация на органа, като същевременно му помагат да функционира по-ефективно.

Как да се ориентираме обаче кои са най-добрите добавки?

Холин

Холинът химически е подобен на B-витамините и е известен още под наименованието В4. Съдейства за оползотворяването на мазнините и регулира мастните натрупвания в черния дроб. Той предпазва мозъка, подобрява паметта. Недостигът на холин може да доведе до развитието на цироза и мастна дегенерация на черния дроб и съдови промени. Подкрепяйки функциите на черния дроб, той съдейства за детоксикация на организма от лекарства и отрови и може да помогне за обратимост на вреди, които вече са нанесени на черния дроб

Артишок

Артишокът е мощен хепатопротектор, защитава клетките на черния дроб от действието на токсини, способства за извличането от организма на шлаки, соли на тежки метали и други вредни вещества.

Бял трън

Белият трън е растение за профилактика на черния дроб, стомаха, чревния тракт. Има много добро действие и при заболявания на кожата, сърдечно-съдовата система, ушите, гърлото, носа, гинекологични проблеми, хемороиди. Активното вещество на белия трън е силимарин, който има изразено протективно и въстановяващо действие на чернодробните клетки, има антиоксидантен, детоксичен ефект.

И трите вълшебни съставки - Холин, Артишок и Бял трън - чудесна хранителна добавка в подкрепа на черния дроб. Съставките в нея действат в синергия, за да стимулира черния дроб и жлъчния мехур; защитава от хепатотоксичност, засилва производството на жлъчка. Наред с това има мощен детокс ефект, помага да се изхвърлят токсини, тежки метали, подпомага регенерирането на чернодробните клетки. Добавката насърчава храносмилането, подобрява здравето на червата, подпомага обмяната на мазнини и въглехидрати, предотвратява отлагането на мазнини в черния дроб и понижава нивата на общия холестерол и LDL.

Бял трън

Белият трън с активно вещество – силимарин помага за защита на чернодробните клетки от токсини, от нарушения на въглехидратната обмяна, хипергликемия, при физическа и психическа зависимост от алкохол и наркотици, химиотерапия, професионални интоксикации. Билката се препоръчва при възпаления на черния дроб, на задстомашната жлеза, на жлъчката, при необходимост от регенерация на чернодробните клетки, против разрастване на съединителна тъкан в черния дроб, нарушаване на нормалния строеж на черния дроб и кръвоснабдяването му, както и неговите жизнено важни функции. Освен това действа срещу чернодробни паразити, препоръчва се за профилактика при и против отлагане на мастни вещества върху вътрешните стени на  артериите, както и при удебеляване и втвърдяване на техните стени.

За да се възползвате от свойствата на белия трън, ви препоръчваме Лебершуц - натурална хранителна добавка във формата на капсули. Препоръчва се при токсично поражение на черния дроб, остри и хронични хепатити, дистрофия и цироза на черния дроб,  хроничен холецистит, дискинезия на жлъчните пътища, панкреатити, за профилактика на атеросклероза и на други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Като основна съставка белия трън (силимарин), поддържа нормалното функциониране на черния дроб, нормалното функциониране на задстомашната жлеза, подпомага регенерирането на чернодробни клетки, подпомага изчистването от токсини и отрови и поддържа функцията на имунната система.

 

4. Пазете щадяща черния дроб диета

Това не трябва да е изненада, но вашата диета играе важна роля за цялостното здраве на черния дроб.

За да сте сигурни, че тя работи в дългосрочен план, опитайте да промените цялостния си режим
- Яжте разнообразни храни. Изберете пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, постни протеини, млечни продукти и здравословни мазнини. Храни като грейпфрут, боровинки, ядки и мазна риба имат потенциални ползи за черния дроб.
- набавяйте си достатъчно фибри. Плодовете и зеленчуците и пълнозърнестите храни са чудесни източници на фибри, които да включите в диетата си.
- бъдете хидратирани, пийте поне по 2 л вода всеки ден, за да поддържате черния си дроб в идеална форма.
- ограничете мазните, сладки и солени храни

5. Спортувайте редовно

Физическата активност не е полезна само за мускулно-скелетната и сърдечно-съдовата система, но и за здравето на черния дроб. Не е нужно да бягате маратон, за да извлечете ползите от тренировката. Можете да започнете с бърза разходка, кардио у дома каране на велосипед.

 

Leave a comment