Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да засилим метаболизма?

Как да засилим метаболизма?

Как да засилим метаболизма?

Когато говорим за сваляне на килограми, един от основните показатели, които трябва да се вземат предвид е метаболизмът на човек. Това е скоростта, с която тялото изгаря калории, за да му даде енергия и зависи от различни фактори - възраст, пол, телесни мазнини, мускулна маса, ниво на активност и генетика.

Реално, колкото по-бърз е метаболизмът, толкова по-бързо тялото ще обработва калориите. Зад това на пръв поглед просто обяснение обаче стои един доста сложен процес. Всеки човек има базов метаболизъм – това е цифра, която показва колко калории (енергия) гори в състояние на пълен покой, т. е от каква енергия се нуждаем, за да функционира тялото ни. В този базов метаболизъм не се включват движенията, които извършваме ежедневно като ходене, тренировка, чистене, разходка, работа в градината….Или с две думи – това е енергийният прием, под който не трябва да падаме, за да поддържаме телесното тегло.

Факт е, че някои хора имат по – бърз метаболизъм, а други по – слаб. И е факт, че първите успяват да се справят по – бързо с излишните килограми от вторите. И въпреки че човек няма контрол върху генетичните аспекти на своя метаболизъм, има различни начини да помогне за  ускоряване на скоростта, с която тялото обработва калориите .

Ето няколко начина, които, въвеждайки ги в своето ежедневие, може да подпомогнете по – бързото горене на калории.

1. Хранене се редовно и по възможност в едно и също време

Тялото разчита на баланса и редовността. Храненето в едно и също  време може да помогне за поддържане на метаболитния баланс.

От друга страна, ако не приемате достатъчно калории, това води до загуба на мускулна маса, което ще намали скоростта на метаболизма.

В опит бързо да отслабнат, много хора вярват, че приемът на възможно най-малко калории е най-доброто решение. Това не само може да доведе до множество хранителни дефицити, тъй като тялото получава по-малко храна като цяло, но може да има и обратен ефект върху загубата на тегло.

2. Изградете мускулна маса

Дори когато сте в покой, тялото ви непрекъснато гори калории. Всъщност 60 до 80 процента от калориите, които изгаряте всеки ден, се изразходват, за да ви поддържат живи. Но според редица проучвания, "метаболитната скорост в покой" и общите изгорени калории са много по-високи при хора с повече мускули, защото всеки килограм мускул използва около 6 калории на ден. Разбира се, не е нужно да стоите по цял ден във фитнеса, но включването на високоинтензивни тренировки 2-3 пъти в седмицата, е добро начало..

3. Приемайте достатъчно протеин дневно

Като макронутриент протеинът е по-труден за разграждане и усвояване от тялото спрямо други хранителни вещества, и може да увеличи изгарянето на калории след хранене с 5 процента. Стремете се да включвате протеин във всяко хранене и лека закуска през целия ден.

Храните, повишаващи метаболизма с високо съдържание на протеини са яйца, пилешки гърди, пуешко месо, боб, леща, гъби, извара, скир.

Количеството протеин, от който се нуждаете, се различават при различните хора, но средно е добре да се стремите към 0,8 -1 грам протеин на килограм телесно тегло на ден.

4. Хапвайте повече пълнозърнести храни

На тялото са необходими допълнителни усилия, за да разгради пълнозърнестите храни, спрямо рафинираните и преработени. Освен това те са богато на фибри, което е още един бонус за  засилване скоростта на метаболизма.

Включете в менюто си кафяв ориз, овесени ядки, киноа, хляб с цели зърна, бобови растения.

 5. Приемайте ябълков оцет

Оцетът не само е чудесен за салата, но също така е показано, че "включва" гени, които освобождават протеини, които разграждат мазнините. Един от най-лесните и приятни начини да приемате ябълков оцет за бърз метаболизъм е като хранителна добавка.

Ябълков Оцет за Бърз Метаболизъм на Вивасан помага за подобряване на храносмилането и пречистване на организма на основата на натурален ябълков оцет с 10 витамина, гроздова захар и млечна суроватка. Редовният прием помага за очистване организма, извеждане на шлаките и разграждане на мазнините, като способства за намаляване на телесното тегло. Освен това добавката регулира храносмилането, стимулирайки отделянето на стомашен сок и синтеза на храносмилателни ферменти, влияе положително върху нормализирането на нивото на холестерола в кръвта, предпазва от развитие на стеснения на артериите и състояния, при които се повишава кръвното налягане.

 

6.  Наспивайте се

Много хора не осъзнават, но липсата на сън може да причини метаболитни проблеми – тялото да изгаря по-малко калории, за да съхрани нужната му енергия, да нямате контрол на апетита и да повишите нивата на кортизол.

7. Пийте повече вода

Приемът на повече вода може да увеличи скоростта, с която изгаряте калории, според проучване в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Опитайте да изпивате поне по 2,5-3 л вода на ден, а най-добре е да започвате деня си с чаша топла вода.

Защо? По време на сън метаболитната функция на тялото се забавя и освен ако не се събудите посред нощ, за да пиете малко вода, не приемате никакви течности. След ставане чашата вода действа като гъба, която почиства червата и дава сигнал на стомаха да е готов за работа.

8. Включете конюгирана линолова киселина

Това е мастна киселина в свободна и натурална форма и може да си я набавяте и чрез млечни храни и месо, но в много малки количества.

Киселината стимулира разграждането онези мазнини, които тялото вече е успяло да складира, транспортира ги в кръвния поток, където те се изгарят за енергия.

Лесен начин да си набавите от тази ценна киселина е с ЛИНОФИТ за Стройна Фигура на Вивасан. Това е ефективна хранителна добавка с конюгирана линолова киселина (CLA) от шафраново масло и витамините B1, B6, C, E за поддържане на обменните процеси и намаляване на мастните тъкани в тялото. Подобрява обмяната на веществата, неутрализира свободните радикали, укрепва защитните сили на организма, предотвратява отлагането на мазнини в клетките и помага за тяхното изгаряне. Витамините от група В участват в изграждането на мускулната тъкан, метаболизма на мазнините и белтъците, образуването на ферменти, подобряват състоянието на кожата. Биологично активна добавка, която е идеална за спортисти и желаещи да отслабнат.

 

9. Пакет закуски под ръка

 Винаги бъдете подготвени за натоварен или непредвидим ден, като имате здравословни закуски в чантата, на бюрото, в колата. Много е важно да поддържате нивото на енергия постоянно, за да не се стигне до момента, в който кръвната ви захар пада и посягате към чипс, вафли или шоколад. Закуски, които може да изберете са: сурови ядки, ябълки, банани, протеинов бар, сурови зеленчуци.

10. Стимулирайте храносмилането

За да може тялото ви да усвоява храната по – добре, е важно здравето на храносмилателния тракт и на органите – черен дроб, жлъчка, панкреас. Най-лесният начин да подпомогнете този процес е да приемате по капсула Холин, Артишок и Бял трън. Комбинацията на трите продукта помага при подагра, висок холестерол, спомага за образуване на жлъчка, усвояване на мазнините, очистване на черния дроб и целия организъм, извежда шлаки и соли от организма, помага за намаляване на теглото, стимулира имунната система, активизирайки клетъчната обмяна.

11. Намалете алкохола

Пиенето на алкохол в умерени количества от време на време няма да навреди твърде много на талията ви, но превръщането му в навик може да забави скоростта на метаболизма. Защо? Когато тялото трябва да разгради алкохол, той има предимство пред всяка храна, която вече сте яли, която чака да бъде усвоена. А това забавя целия метаболитен процес. В случаите, в които сте решили да се поглезите, се придържайте към нискокалорични напитки. Редувайте алкохола с вода.

 

12. Закусвайте с кисело мляко

Пробиотиците в продукти като кисело мляко и ферментирали храни като кисели краставички и кисело зеле помагат на добрите бактерии в червата да преработват храната по-ефективно. Киселото мляко не само е чудесен източник на протеини и калций, но приемът му като част от диета с по-малко калории, може да помогне за отслабването. А най-хубавото е, че може да го включите в ястия през целия ден.

Leave a comment