Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

10 начина да включите етерични масло от лавандула в ежедневието

10 начина да включите етерични масло от лавандула в ежедневието

10 начина да включите етерични масло от лавандула в ежедневието

Знаете ли, че най-използваното в света етеричното масло е от лавандула? Всъщност ползите му са известни отпреди повече от 2500 години, което се дължи на неговите мощни антиоксидантни, антимикробни, седативни, успокояващи и антидепресивни свойства. Но това не е всичко - лавандуловото масло е толкова широко приложимо, че надали може да изброим всичките му безценни качества.

Египтяните са използвали лавандулата за мумифициране и като парфюм. Дори, когато гробницата на крал Тут е открита през 1923 г., е имало слаб аромат на лавандула, усещал се е дори след 3000 години.

Римляните пък са използвали масло от лавандула за къпане, готвене и пречистване на въздуха. В Библията маслото от лавандула е сред ароматните вещества, използвани за помазване и изцеление.

Ранните и съвременни публикации по ароматерапия сочат употребата на лавандулата като антибактериално етерично масло. Листата и стъблата на растението са употребявани за приготвяне на отвари срещу заболявания на храносмилателната система и ревматизъм, а цветовете са ценна съставка за козметични цели.

Маслото от лавандула е много нежно и напълно безопасно, затова то може да се прилага директно върху кожата. То се препоръчва дори за бебета и бременни или кърмещи жени, и е много подходящо ако тепърва включвате етеричните масла в грижата за  вашето здраве.

Днес все повече хора започват да преоткриват невероятните свойства на това масло, а причините са не една и две. И  за да ви докажем това, ще разкрием някои от най-честите му приложения.

1. Етерично масло от лавандула дава антиоксидантна защита

Свободните радикали, като токсини, химикали и замърсители, са може би най-опасният и най-често срещаният рисков фактор за всяко заболяване. Свободните радикали са отговорни дори за спад в имунитета и могат да нанесат вреди на тялото. Естественият отговор на тялото срещу увреждане от свободните радикали е да създаде антиоксидантни ензими – особено глутатион, каталаза и супероксид дисмутаза, които спират тези свободни радикали. За съжаление, тялото може действително да изпита дефицит на антиоксиданти, ако силата на свободните радикали е голяма.

Тук на помощ идва лавандулата - естествен антиоксидант, който противодейства на свободните радикали. Нови проучвания показват, че лавандулата има антиоксидантна активност и помага за предотвратяване или обръщане на оксидативния стрес.

2. Етерично масло от лавандула помага за лечение на диабет

През 2014 г. учени от Тунис тестват ефектите на лавандулата върху кръвната захар, за да видят дали може да помогне за лечение на диабета по естествен път. По време на 15-дневното изследване върху животни резултатите, наблюдавани от изследователите, показват, че лечението с етерично масло от лавандула предпазва тялото от повишена кръвна глюкоза, метаболитни нарушения, качване на тегло, изчерпване на антиоксидантите в черния дроб и бъбреците, чернодробна и бъбречна дисфункция.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере пълният капацитет на лавандулата за превенция на диабета, резултатите от това проучване са обещаващи и показват терапевтичния потенциал на растителния екстракт.

3. Подобрява настроението и намалява стреса

През последните години маслото от лавандула беше поставено на пиедестал заради уникалната си способност да предпазва от неврологични увреждания. Традиционно лавандулата се използва за лечение на неврологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия.

Скорошно проучване показва, че етерично масло от лавандула е едно от най-мощните анксиолитични масла, помага за облекчаване на тревожността, нарушенията на съня и депресията. Друго изследване отбелязва, че дифузирането и вдишването на лавандула значително намалява постнаталната депресия и тревожно разстройство.

4. Етерично масло от лавандула поддържа мозъчната функция

Неврологичните ползи от лавандулата не спират до способността да лекува депресия и да повишава настроението. Изследванията показват също, че маслото служи като потенциално естествено средство за лечение на болестта на Алцхаймер.

Американският лекар и холистик д-р Джош Акс цитира проучвания, проведени върху плъхове и мишки, които показват, че вдишването на маслото може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в мозъка и да подобри когнитивните увреждания.

През 2012 г. швейцарското списание Molecules публикува резултати от проучване при животни, което предполага, че лавандулата е подходяща за лечение на неврологични дисфункции като инсулт. Изследователите смятат, че невропротективните ефекти на лавандулата се дължат на нейните антиоксидантни свойства.

5. Етерично масло от лавандула помага при изгаряния и порязвания

Широко известно със своите антимикробни свойства, от векове маслото от лавандула се използва за борба с различни инфекции, с бактериални и гъбични заболявания. Нанасяно локално, етеричното масло може да ускори заздравяването на изгаряния, порязвания, ожулвания и рани.

Неговата антимикробна способност се засилва, когато се смесва с други етерични масла, като карамфил, канела и чаено дърво. Изследвания показват, че в съотношение 1:1 тези масла са изключително ефективни в борбата срещу Candida albicans и Staph aureus – две често срещани причини за много гъбични и бактериални инфекции, които водят до респираторна пневмония и кожни гъбички.

6. Етерично масло от лавандула за здрава кожа и коса

Ползите на лавандуловото масло за кожата са безброй и са обект на отделна статия. Когато се комбинира с масло-носител (като кокос, жожоба или гроздови семки), може да помогне за подобряване на редица кожни състояния, от афти до алергични реакции, акне и старчески петна. Изследванията показват, че неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства помагат за облекчаване на кожните проблеми и дори спират признаците на стареене.

За намаляване на възпалението и признаците на стареене, като тъмни петна, много подходяща комбинация е масло от лавандула и тамян.

Проучвания показват също, че маслото от лавандула, заедно с други етерични масла като мащерка, розмарин и кедрово дърво, може значително да подобри алопецията ареата и загубата на коса, когато се прилага ежедневно в скалпа.

7. Етерично масло от лавандула облекчава главоболието

Ако сте сред хората, които се борят с напрежение или мигренозно главоболие, лавандуловото масло може да е напълно естественият лек, който търсите. Това е едно от най-добрите естествени решения за главоболие, защото предразполага към релаксация и облекчаване на напрежението. Наред с това то действа като успокояващо, анти-тревожно, антиконвулсантно и успокояващо средство.

Проучване, публикувано в  European Neurology, сочи, че хората, борещи се с мигренозно главоболие, са забелязали значително намаляване на болката, когато вдишват лавандулово масло за 15 минути.

Едно от най-ефективните природни средства за главоболие е смесването на две капки лавандула с ментово масло и втриване на сместа в задната част на врата и слепоочията. Дифузирането на лавандула или вдишването директно от бутилката също може да помогне за облекчаване на главоболието.

8. Етерично масло от лавандула подобрява съня и действа при безсъние

Поради седативните и успокояващи свойства, това масло е чудесно за насърчаване на съня и лечение на безсъние.

Доказано е, че вдишването на лавандула намалява нарушенията на съня, подобрява качеството и продължителността му, а с това и общото благосъстояние. Освен това, за разлика от повечето успокоителни лекарства, лавандулата не предизвиква никакви нежелани странични ефекти. Тя всъщност насърчава общото психическо и физическо здраве.

За да подобрите качеството на съня си, дифузирайте лавандулово масло в спалнята преди или по време на сън или може да втриете три до пет капки директно върху врата, гърдите и слепоочията.

Смес от масло от лавандула, римска лайка и магнезиево масло е чудесна комбинация за подобряване на съня. Просто втрийте тази смес в задната част на врата и китките, за да предизвикате спокойствие и мир.

9. Етерично масло от лавандула облекчава болката

Различни проучвания са установили, че лавандулата действа като естествено болкоуспокояващо средство. Втриване в зоната на болката може да намали възпалението и интензивността, като помага за облекчаване на симптомите на много здравословни състояния. Според проучване, публикувано в Journal of Complementary and Alternative Medicine ,  комбинация от етерични масла от лавандула, майорана, мента и черен пипер намалява болката във врата, когато се прилага ежедневно върху засегнатата област.

Друго проучване доказа, че лавандуловото масло, когато се масажира в кожата, може да помогне за облекчаване на дисменореята, която е свързана с менструална болка и спазми в долната част на корема. Резултатите от това проучване предполагат, че маслото от лавандула може да се използва като естествено средство за лечение на ПМС и менструални спазми.

10. Етерично масло от лавандула като репелент

Маслото от лавандула има двойно действие при ухапвания от насекоми. Той действа като репелент срещу тях и може да облекчи сърбежа след ухапване. Лавандуловото масло е ефикасно и за лечение при обрив от отровен бръшлян .

Leave a comment