Омега 3 и Омега 3 с крил – каква е разликата
Омега 3 и Омега 3 с крил – каква е разликата
Те са важни за изграждането на клетки в очите и мозъка.
Те помагат за здравето на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове.
Те могат да помогнат за справяне със симптоми на депресия.
Това са Омега 3 мастните киселини.
Омега 3 мастните киселини помагат за изграждането и поддържането на здраво тяло, те са ключови за структурата клетъчните стени, източник са на енергия и помагат за тонуса на сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, както и на имунната и ендокринната система да работят по начина, по който трябва.
Реално тези киселини са хранителни вещества, които може да си набавим от храна, но за съжаление диетата на съвременния човек не е толкова богата на такива. Ето защо е добре да включим като добавки.
Омега-3 може да намерите в растителните продукти, главно под формата на алфа-линоленова киселина (ALA) и в морски дарове като докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA).
Когато търсите добавка с Омега 3, може би сте забелязали, че има различни видове – рибено масло и Омега с масло от Крил. Каква е разликата между тях? Кога да изберем едното и кога другото? Има ли значение за усвояемостта?
Кое е по-добро, масло от крил или рибено масло?
И рибеното масло, и маслото от крил съдържат два вида омега-3: DHA и EPA. Въпреки че рибеното масло има по-висока концентрация на DHA и EPA от маслото от крил, се смята, че DHA и EPA в маслото от крил имат повече антиоксиданти и са по-усвоими от организма.
Какво е рибено масло?
Рибеното масло се получава от тъканите на мазна риба. Благодарение на богатото си съдържание на Омега-3 мастни киселини, това е една от най-използваните хранителни добавки в света.
To се добива основно от студеноводни, мазни риби като сьомга, херинга, скумрия и сардини. Тези риби се обработват, след което маслото се изважда, почиства се и се влага в добавки.
Хранителни ползи от рибеното масло
Както казахме, рибеното масло съдържа двата основни типа омега-3 мастни киселини – EPA и DHA – и двете важни за здравето, особено на сърцето и мозъка. Що се отнася до количеството им в добавките с рибено масло, то варира, но средно е около 300-600 mg EPA и DHA.
Какво представлява маслото от крил?
Крил (Euphausiacea) е норвежка дума и означава „храна за китове“. Крил са скаридоподобни, дребни, ракообразни, безгръбначни животинки с дължина от 7 до 96 мм. Рибите, океанските птици, тюлените, калмарите и китовете се изхранват главно с него. Само за един сезон китовете изяждат 38 милиона тона крил. Изследванията на различни експедиции доказват, че крилът живее в първите 150 м. от повърхността на водата. Основното му предимство пред другите морски и океански продукти като източник на омега-3 киселини е много по-ниският риск от замърсяване с токсични продукти.
Добавката ОМЕГА 3 Форте с Крил на Вивасан съдържа маслен екстракт придобит от антарктически Крил /Euphausia superba/.
Подобно на рибеното масло, маслото от крил също съдържа EPA и DHAsyotwetno 182,9 и 80,3 мг на капсула.
И така, каква добавка да изберем - Омега 3 или Омега с масло от Крил? Нека сравним.
1. Усвояване на рибено масло срещу масло от крил
Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини под формата на триглицериди, докато маслото от крил осигурява омега-3 мастни киселини под формата на фосфолипиди. Изследванията показват, че фосфолипидната форма в маслото от крил може да подобри усвояването на омега-3 в сравнение с рибеното масло. Освен това маслото от крил съдържа астаксантин, мощен антиоксидант, който не присъства в рибеното масло.
Как тялото приема омега-3
Тялото ни абсорбира Омега-3 мастни киселини в тънките черва. Повечето омега-3 мастни киселини в рибеното масло съществуват като триглицериди. Но в маслото от крил те са главно фосфолипиди. Това е причина телата ни да могат да ги абсорбират по-добре. Това може да означава, че ще имате нужда от по-малко масло от крил, за да получите същото количество Омега-3 като рибеното масло.
2. Съдържание на антиоксиданти
Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали - частици, които могат да увредят клетките. Когато има повече свободни радикали, отколкото тялото ни може да управлява, то е подложено на оксидативен стрес. Тук антиоксидантите ни подават ръка. Те балансират тези свободни радикали, намалявайки оксидативния стрес и възможното увреждане на клетките.
Маслото от крил печели пред рибеното масло, когато става дума за съдържание на антиоксиданти. Освен омега-3 мастни киселини, той съдържа мощен антиоксидант, наречен астаксантин. Това не се намира в рибеното масло и придава на маслото от крил червеникав цвят.
Сега нека хвърлим малко светлина върху потенциалните възходи и падения на здравето, свързани с маслото от риба и крил.
1. Здраве на сърцето
Както рибеното масло, така и маслото от крил са показали положителен ефект върху здравето на сърцето.
Изследванията сочат, че Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението и за намаляване на подуването, леко понижаване на кръвното налягане, намаляване на съсирването на кръвта, намаляване на риска от инсулт и сърдечна недостатъчност, риска от сърдечен удар.
Проучванията, сравняващи въздействието на рибеното масло и маслото от крил върху здравето на сърцето, са малко, но се предполага, че маслото от крил може да е по -добро поради възможното му по-добро усвояване и за допълнително съдържание на антиоксиданти.
2. Здраве на мозъка
И двете масла са богат източник на омега-3 мастни киселини, особено на DHA (докозахексаенова киселина), която е критичен компонент на мембраните на мозъчните клетки и е от съществено значение за когнитивната функция. Проучванията показват, че омега-3 и от двата източника могат да поддържат здравето на мозъка, насърчавайки по-добра памет, фокус и цялостно когнитивно представяне.
3. Здраве на ставите
Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на отока, основна характеристика при ставни заболявания като артрит. Няколко проучвания показват, че употребата на Омега-3 може да облекчи симптомите на ревматоиден артрит.
4. Здраве на очите
DHA, вид Омега-3, е ключова структурна част от ретината на очите ви. Липсата на DHA може да доведе до проблеми със зрението. Проучванията показват, че редовната консумация на омега-3 мастни киселини от риба и масло от крил може да помогне за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD) и да поддържа цялостното здраве на очите.
5. Потенциални недостатъци и странични ефекти
Дори и с много ползи за здравето, маслото от риба и крил носи възможни рискове и странични ефекти. Макар и рядко, нежелани реакции включват лош дъх, киселини, гадене, разстроен корем и вкус на риба. Но когато изберете качествени добавки в природна форма, няма никакъв риск за здравето.
Ето затова е много важно да купувате само добавки от доказан производител!
И не на последно място – консултирайте се с вашия лекар, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, за да избегнете потенциален риск.
Leave a comment Cancel Reply