Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Най-добрите добавки за подобряване функцията на епифизната жлеза

Най-добрите добавки за подобряване функцията на епифизната жлеза

Най-добрите добавки за подобряване функцията на епифизната жлеза

Малко разбраната епифизна жлеза се превръща в последно време във все по-гореща тема заради нейната роля за съня/ будността и предвид влиянието й върху много процеси, които се извършват в човешкото тяло.

Кое обаче я прави толкова интересна и дори малко мистична?

Епифизната жлеза е част от нашата ендокринна система - мрежа от жлези, които създават и освобождават хормони директно в кръвния поток. Тези хормони са химикали, които казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави.

Епифизната жлеза отдавна се е разглеждала като врата между физическия и духовния свят, двете равнини, в които всички живеем заедно. Когато е активирана, човек има достъп до състояние на блаженство и просветление, и е наясно с потенциала си да приложи на практика всеки продукт на ума си. 

Освен главната й функция - производство на мелатонин – хормон на съня, който действа като естествен антиоксидант и забавя стареенето на организма, епифизната жлеза понижава нивата на глюкоза и предпазва от диабет и съдови заболявания. Тя поддържа активността на хипоталамуса и хипофизата; повишава антиоксидантната защита на организма и нормализира водно-солевия метаболизъм.

Епифизната жлеза е уникална с това, че не е защитена от кръвно-мозъчна бариера, но получава втория най-голям кръвен поток от всички органи (на второ място след бъбреците). Това е и причина понякога да развива калциеви петна, известни също като калцификация.

Причини за калцификация на епифизата

Отвътре епифизната жлеза е пълна с вода, която с времето се калцира. Тя започва да се вкаменява поради вредното въздействие на изкуствени вещества, като флуорирани химикали, открити във вода и пастите за зъби, хормони и добавки в преработени храни и захари , изкуствени подсладители в безалкохолни напитки. Мобилните телефони също се определят като вредни за епифизната жлеза поради високите концентрации на радиация.

Учените не знаят със сигурност защо се получава калцификация на епифизната жлеза, но има различни теории – от стареене, през метаболитна активност, до определени хронични заболявания. Калцификацията на жлезата  увеличава вероятността от развитие на хронични заболявания като мигрена, болест на Алцхаймер и шизофрения. ‌

Епифизната жлеза при повечето хора е силно калцирана, когато достигнат 17-годишна възраст, до такава степен, че изглежда като бучка калций по време на ЯМР.

Декалцификацията на епифизната жлеза е важна част от нашето пробуждане, тъй като увеличава възприятието ни за реалността. Идеята за калцирана епифизна жлеза може да се сравни със заключена врата, пише американският психолог Джо Дизпенза. Въпреки че е невъзможно да се използва затворена, тя все пак е врата, не по-малко! Ако прилагаме постоянна сила, вратата в крайна сметка ще се отвори.

Как да подобрим функцията на епифизната жлеза

Има различни  начини за подобряване функциите на щитовидната жлеза - подобряване на съня, фактори на околната среда и хранителни добавки. Тъй като веки човек е уникален, трябва сам да разбере кой подход или комбинация от подходи, ще бъде най-добра за него.

1. Мелатонин

Епифизната жлеза произвежда хормона мелатонин, който влияе върху циркадните ритми на тялото на събуждане и сън. Мелатонинът също се свързва с релаксация и визуализация и хората често приемат добавки с мелатонин като помощно средство за сън или за да помогнат за преодоляване на часовата разлика при пътуване.

Ако имате проблеми със съня може да вземете хранителна добавка с жълт кантарион Relaxa. Билката е естествен антидепресант с успокояващо и тонизиращо действие,  облекчава нервно напрежение, раздразнителност, безсъние, стрес, депресия, чувство на страх, копнеж, подобрява настроението и самочувствието. Доказано е, че Relaxa действа успокояващо, което води до подобряване на настроението и вътрешен комфорт. Жълтият кантарион подобрява показателите на липидния (мастния) метаболизъм. Показан е за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

2. Етерични масла

Създаването на алкална среда в тялото спомага за декалцификацията на епифизната жлеза. Има няколко храни, които алкализират тялото и можем да консумираме, за да активираме третото око. Етеричните масла могат да се използват за подпомагане на стимулирането на дейността на епифизната жлеза и улесняване на осъзнаването, включително при медитация, астрална проекция и др. Добрите етерични масла за епифизната жлеза включват лавандула, сандалово дърво, тамян, куркума, риган, смирна, градински чай, хелихризум.

Те могат да бъдат дифузирани, вдишвани или прилагани локално, за да подпомогнете правилното функциониране както на епифизната жлеза, така и на цялото тяло.

3. Сурово какао

Суровият органичен шоколад в най-чистата му форма може да помогне за детоксикацията на епифизната жлеза поради високото съдържание на антиоксиданти в какаото. Какаото също ще помогне за стимулиране на третото око.

Може да хапвате органични сурови какаови зърна, а ако не ви харесват, счукайте или стрийте, и комбиниракте с мед и тахан.

4. Суров ябълков оцет

Естествен детоксикатор, ябълковият оцет помага за декалцирането на епифизната жлеза поради свойствата на ябълчена киселина. Ябълчената киселина е органично съединение, което придава киселия вкус на плодовете. Когато се приема като добавка, подпомага храносмилателната система и помага за детоксикацията на тялото. Ябълковият оцет има много ползи за здравето, много от които са  изброени тук .

5. Йод

За съжаление съвременната диета е предпоставка за дефицит на този жизненоважен минерал, а телата ни имат голяма нужда от него. Включете Морска сол с билки, която осигурява ценни витамини и минерали,  макро- и микроелементи от билки и морски водорасли (калии, натрий, магнезий, хлор, флуор, калций, фосфор, цинк, желязо, селен, мед, йод, сяра, силиций) и не на последно място - придава невероятен вкус на храната.

Добавете и таблетки с витамини All day Fit. Tозим витаминно-минерален комплекс с антиоксидантна активност съдържа 27 витамина и минерала, подпомага функцията на имунната и антиоксидантната системи на човешкия организъм, стабилизира метаболизма, предотвратява преждевременното стареене и сезонната хиповитаминоза.

6. Омега 3

Повечето хора, за съжаление, не знаят, че омега-3 полиненаситените мастни киселини не се произвеждат в тялото и също трябва да се приемат от храната, както витамините. Омега-3 полиненаситените киселини са необходими на човешкото тяло за нормален метаболизъм на мазнините и поддържане на стените на клетъчните мембрани. Те са от голямо значение за регулирането на много физиологични процеси в човешкото тяло.

Омега-3 мастните киселини играят важна роля в профилактиката и лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система, ефективно намаляват нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Редовният прием на Омега 3 повлиява на заболявания на нервната система (деменция, болест на Алцхаймер, нарушение на паметта, мигрена, състояние след инсулт, невнимание, намалена концентрация и др.)

7. Витамин К 2
Витамин К2  играе важна роля в метаболизма на костите, съединителната тъкан и в нормалното функциониране на бъбреците. Капсулите Viva-K2 са ефективна хранителна добавка с комплекс от 2 витамина: K2 (пренилменахинон от групата на филохиноните) и D3 (холекалциферол), натурални ленено и слънчогледово масла за профилактика на остеопороза и рахит.

 

Leave a comment