Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Щастливите хормони в нашето тяло

Щастливите хормони в нашето тяло

Щастливите хормони в нашето тяло

Може би веки от нас познава човек, който каквото и хубаво да му се случи в живота, никога не е щастлив. В същото време имаме познати, на които, дори светът да им се стовари на главата, са винаги позитивни и щастливи. Не, не става въпрос за характер или за прекален позитивизъм. Всичко е въпрос на хормони. Хормоните на щастието!

Серотонинът, допаминът, окситоцинът и ендорфините са известни хормони на щастието, които насърчават положителни чувства като удоволствие, щастие и дори любов.

Хормоните и невротрансмитерите участват в много важни процеси, като сърдечен ритъм и храносмилане, но също и в настроението и чувствата ви. Те са химическите пратеници на тялото и някои от тях са известни със способността да помагат на хората да се свързват, да изпитват радост и удоволствие.

И тъй като те оказват огромна роля върху психичното, но и физическото ни здраве, е хубаво да знаем как да повишим техните нива по естествен път. С други думи, щастливите хормони означават по-щастлив АЗ!

Какво представляват хормоните на щастието (и невротрансмитерите)?

Хормоните са химикали, произвеждани от различни жлези в човешкото тяло, чиято основна функция е да комуникират между две жлези или между жлеза и орган.

Хормоните в тялото се повишават и спадат през целия ден. Например, прилив на кортизол сутрин ви събужда, докато друг хормон, мелатонин, ви помага да се подготвите за лягане вечер. И тогава има хормони, които ви казват, че сте гладни, сити, щастливи и тъжни.

В тялото има специфична система, която контролира производството и освобождаването на хормони в кръвта, наречена ендокринна система. Това е мрежа от жлези, която преминава през цялото тяло, като всяка жлеза произвежда поне един хормон, който се контролира от хипофизната жлеза в мозъка. Именно хормоните за добро настроение се произвеждат от нея.

Така например някои хормони участват в регулирането на настроението, удоволствието, свързването и дори облекчаването на болката. Но това не е всичко. Тези химикали са критични компоненти на вашето здраве, като растеж и развитие, метаболизъм и възпроизводство.

Понякога тези хормони се наричат ​​невротрансмитери. Всъщност няма голяма разлика между хормоните и невротрансмитерите, освен в това къде действат. Хормоните на щастието преминават през кръвта до различни органи и тъкани, докато невротрансмитерите се срещат само в мозъка и централната нервна система, където комуникират директно чрез неврони.

Кое ни прави щастливи?

Тялото има много хормони за добро настроение, които насърчават общото благосъстояние по различни начини. Някои са в състояние да облекчат безпокойството и да предотвратят симптомите на депресия, докато други предизвикват удоволствие, радост, обвързване и доверие. Ето основните химикали на щастието във вашето тяло:

 

Серотонинът е отговорен за настроението, благополучието, щастието. Допаминът ни носи удоволствие, има мотивационна роля в системата за възнаграждение на мозъка. Окситоцинът е свързан с емоционалното обвързване, любовта и доверието. Ендорфинът помага за облекчаване на болката и е важен за пълноценната релаксация.

Основният хормон на щастието - известен още като серотонин  - е от съществено значение за настроението, храносмилането, съня, мозъчната функция и циркадния ритъм. До 90% от серотонина в тялото се произвежда в червата, където може да действа по два различни начина – като невротрансмитер, който комуникира чрез чревната нервна система в червата и се освобождава в кръвта, където действа като хормон върху тъканите на тялото.

Скорошно проучване установи, че чревните бактерии участват в производството на серотонин. Колкото и налудничаво да звучи, трилионите микробни клетки в дебелото черво всъщност имат способността да стимулират клетките, които произвеждат серотонин.

Тази доста магическа (и сложна) система изглежда е артикулирана от късоверижните мастни киселини (SCFA), произведени от микробиом. Друг фактор, който влияе върху производството на серотонин, е наличието на триптофан, вещество, което червата могат да превърнат в серотонин. Триптофанът е незаменима аминокиселина, което означава, че трябва да се набавя от храната, защото тялото не е в състояние да го произведе.

Тези открития предполагат, че всеки един може да подпомогне своето психическо благополучие, като помисли за качеството на микробиома.

Включете пробиотик - ФЛОРАМАКС Пробиотик с Витамини

Известно е също, че редовният фитнес режим повишава настроението, облекчава безпокойството и дори се бори с депресията. Така че вероятно не е изненадващо, че упражненията повишават нивата на триптофан и серотонин. Те също така повишава разнообразието на чревния ви микробиом, което е важно за цялостното здраве. Кои храни да включите? Ябълки, цитруси, гъби, овесени ядки, цвекло, боровинки, горски плодове, чесън, къпини, артишок, пшеница, слънчогледови семки, спирулина, треска, сьомга, соя, картофи, яйца, нахут, пилешко/пуешко.

Окситоцинът е хормон, който насърчава връзката и доверието и е особено активен по време на раждането, когато стимулира контракциите. Една от неговите по-малко известни, но също толкова важни функции е като невротрансмитер, който помага за регулиране на реакциите на стрес и успокояване на нервната система.

Установено е, че по-високите нива на окситоцин в кръвта са свързани с по-голяма възприемана любов, отзивчивост и благодарност при двойките. Секрецията на окситоцин се случва в отговор на стимули, възприемани от мозъка, който внимателно следи околната среда за заплахи (и признаци на безопасност), използвайки ушите, очите, вкуса, докосването и обонянието. Произвежда се в отговор на докосване и дори при контакт с очите, но също така и по време на стрес, за да уравновеси ефектите на кортизола.

През последните стана ясно, че окситоцинът играе много по-широка роля от първоначално приписваната, но и регулират имунната система, лечението и дори усещането за болка.

Установено е, че окситоцинът се освобождава, когато имате добри взаимоотношения и любов около вас. Наред с това може да включите етерични масла като нероли, роза, жасмин, иланг – иланг под формата на спрей или като масаж. Благодарение на ароматите, които излъчват, ще насърчите усещането за романтика, любов и привързаност, ще ви накарат да се отпуснете и да релаксирате пълноценно.

Допаминът е друг хормон, който ви прави щастливи, като същевременно ви поддържа живи и бдителни. Той участва в широк спектър от дейности и редица тежки състояния са свързани с дисфункцията на допаминовата система, в двигателният контрол и когнитивната функция, в мозъчната система за мотивация и възнаграждение, при вземане на решения и контрол на импулсите, помага за паметта и вниманието.

Този химикал е част от системата за възнаграждение на мозъка - това е, което ви доставя приятни усещания и ви кара да се връщате за още. Допаминът се счита за мотивационното зъбно колело в тази система и се освобождава естествено.

Добавете Гинколин Форте (Гинко Билоба с Витамини)

Приблизително 50% от целия допамин се произвежда в червата, а микробиомът и тук играе съществена роля. Тази потенциална връзка се появи след изследване на болестта на Паркинсон, невродегенеративно заболяване, причинено от проблеми с предаването на допамин в нервните клетки.

Редица изследвания показват, че важна роля за синтезирането на допамин в нашето тяло играе тирозинът. Тирозин може да си набавите чрез храни като бадеми, авокадо, банани, говеждо и пилешко месо, шоколад, кафе, зелен чай, яйца, прясно и кисело мляко, диня.

Ендорфините  - хормони и невросигнални молекули, действат като болкоуспокояващи. Те намаляват предаването на сигнали за болка в централната нервна система, като се свързват с опиоидните рецептори (естествения морфин на тялото). Ендорфините и допаминът често се бъркат, защото всеки от тях е химикал, който ни прави щастливи в широкия смисъл на думата. Те обаче по някакъв начин са свързани, защото когато ендорфините се свързват с рецепторите на централната нервна система, се освобождава допамин (хормонът на удоволствието).

Включете Зелен чай, който е силен антиоксидант и неутрализира свободните радикали, а честата консумация може да увеличи производството на домапин.

Как да стимулиране хормоните на щастието?

Както стана ясно, има естествени начини да стимулирате тези така важни за нашето психично и физическо здраве хормони, при това лесни достъпни за всеки.

Слушайте музика, идете на романтична вечеря, планирайте пътуване, играйте с децата, направете нещо, което да изпълни сърцето ви с щастие (среща, телефонен разговор, посещение на определено място), тренирайте (намерете спорт, който да не ви натоварва психически, а да ви носи удоволствие), съберете се с хора, които ви карат да се усмихвате, гледайте комедия, изкарайте цял ден по пижама у дома, без да мислите за ежедневните тегоби….Има толкова много начини, с които да стимулирате хормоните на щастието.

 

 

Leave a comment