Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Нисък сърдечен ритъм: какво е и кога да се притеснявате

Нисък сърдечен ритъм: какво е и кога да се притеснявате

Нисък сърдечен ритъм: какво е и кога да се притеснявате

Когато човек остарява се очаква тялото да забавя малко темпото, да не е така активен и енергичен. Но ако забавянето се случи и със сърцето? Какво означава това?

Когато имаме забавен сърдечен ритъм, говорим за брадикардия. Симптом, който се среща по-често при възрастни хора, но и по-младите не са застраховани.

Брадикардията е по-бавна от нормалната сърдечна честота, която на възрастен в покой е между 60 – 100 удара в минута (bpm). Ако имате брадикардия, сърцето бие по-малко от 60 пъти в минута. Брадикардия (сърдечна честота 40 – 60 удара в минута) може да бъде нормална, когато спите, ако сте будни и сте млад, здрав възрастен или ако сте в много добра физическа форма. Ако не спортувате обаче, брадикардията може да е признак за проблеми със сърцето.

Симптомите на брадикардия включват:

Липса на енергия.
Ниска издръжливост.
Замаяност.
Слабост.
Болки в гърдите.
Объркване/проблеми с паметта.
Сърцебиене или трептене.


Причини

В своя разработка по темата от MayoClinic посочва няколко рискови фактора за брадикардията. Сред тях са увреждане на сърдечната тъкан, сърдечно заболяване, миокардит, хипотиреоидизъм, дисбаланс на химикали в кръвта, като калий или калций, сънна апнея, възпалително заболяване, като ревматична треска или лупус, някои лекарства, включително успокоителни, опиоиди и лекарства, използвани за лечение на нарушения на сърдечния ритъм.

Брадикардията се диагностицира чрез комбинация от физически прегледи, здравна история и тестове, включително електрокардиограма (ЕКГ).

Лечението на синусова брадикардия зависи от основната причина и симптомите, и не е задължително да включва само лекарства. Промени в начина на живот и включване на някои естествени хранителни добавки са част от естествените пътища за връщането на сърцето в нормален ритъм.

1. Следвайте здравословна за сърцето диета

Ако холестеролът или високото кръвно налягане са проблем, промените в диетата могат да помогнат за подобряване на сърдечната функция.  Наблегнете на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, постни протеини и риба.

Доказано е, че храните , богати на омега-3, понижават лошия холестерол, повишават нивата на добрия холестерол, а доказателствата показват, че могат да понижат и кръвното налягане.

Ако с диета не успявате да си набавите достатъчно количество омега 3, включете ги под формата на хранителна добавка.

В допълнение, опитайте да консумирате орехи, семена от чиа, ленено семе и ленено масло, конопени семена.

2. Коензим Q10

Приемайте 200 до 400 милиграма висококачествена добавка CoQ10 дневно. Има две форми на Коензим Q10 - убихинон и убихинол, като последният е активната антиоксидантна форма, която може да доведе до по-добри резултати. Според Cleveland Heart Lab, добавянето на CoQ10 може да намали риска от повторни инфаркти, понижаване на кръвното налягане и може значително да понижи нивата на някои възпалителни биомаркери, за които е показано, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

3. L-карнитин

Приемайте 2000 милиграма L-карнитин дневно. В проучване, проведено от Изследователския институт за диабет към Медицинския колеж на Университета на Южна Флорида, добавките с L-карнитин повишават метаболизма на сърдечните мастни киселини достатъчно, за да коригират брадикардията.

4. Магнезий

От 300 милиграма до 400 милиграма магнезий дневно може  да помогнете в борбата с тревожността, да подобрите ефективността на съня, да намалите симптомите на безсъние, да облекчите мускулните болки и спазми. Освен това дефицитът на магнезий е свързан с атеросклероза, диабет, хипертония, аритмии и сърдечна недостатъчност, според доклад, публикуван в списанието Nutrients. 

5. Боровинка

Боровинката е изключително полезна за сърцето и кръвоносните съдове, подпомага забавянето на процесите на стареене. За съжаление няма как целогодишно да ядем боровинки, затова, ако имате сърдечни проблеми, е препоръчително да я приемате под формата на течна хранителна добавка.

Черна боровинка Витал на Вивасан съдържа специфични танини и е богата на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, придаващи на плода наситеният му цвят. Те са мощни антиоксиданти и ефективно се борят със свободните радикали.

 

6. Намалете стреса

Днешният прекомерен график, 24/7 ротация на новини, мобилни устройства, ежедневни стресови фактори и здравословни проблеми причиняват стрес. Стресът е едно от най-разрушителните емоционални състояния и може да причини хронично главоболие, някои заболявания, включително хипотиреоидизъм, свързан е с повишен риск от сърдечни заболявания.

Намерете облекчаващи стреса дейности, които работят за вас - йога и пилатес са чудесни, но може да опитате джогинг, групови спортове или практикуване на хоби.

7. Етерични масла

Ароматерапията е още един чудесен начин да се справите с признаците на барикардия. Най-ефикасният начин да се възползвате от силата на етеричните масла е чрез нанасяне в определена част на тялото – слънчевият сплит, пулсовите точки, тила. Включете иланг – иланг, мента, розмарин. Вдишването на композиция Респира или 33 билки, също може да помогне за успокояване и за балансиране на сърдечната честота.

Опитайте и следната рецепта за ролон – 10 капи композиция GetUp разредете с 10 мл. базово масло и нанасяйте в областта на гърлената чакра и сърдечния сплит.

 

Барикардията съвсем не е безобидно състояние и може да е сигнал, че нещо се случва с тялото ви. Ако усетите някой от горните симптоми, се обърнете към вашия лекар, който да изготви най-доброто за вас лечение.

Leave a comment