Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как безсънието влияе на нашето физическо здраве

Как безсънието влияе на нашето физическо здраве

Как безсънието влияе на нашето физическо здраве

Сънят не е просто нещо, което човек прави, когато се изморите вечер. Сънят е основна функция на тялото и отговорен за физическото и психическо здраве. За съжаление, милиони хора се борят с безсъние и произтичащите от него последици - производителност и нивата на стрес.

Безсънието през нощта ни кара да се чувстваме изтощени и с ниски нива на енергия. Трудното заспиване, хроничното безсъние или честото будене са проблеми,  към които не трябва да се отнасяме с безразличие и на които трябва да обърнем сериозно внимание.

Хроничното безсъние може да навреди както на вашето  физическо, така и на психическо здраве . Ето някои от начините, по които безсънието може да увреди тялото ви или да доведе до физически усложнения:

Енергийни нива

Умората следва безсънието, както денят следва нощта. Без достатъчно сън цялото тяло се чувства уморено. Човек става по – податлива на всякакви дребни неразположения и дори травми.

Концентрация

На физиологично ниво мозъкът се нуждае от сън, за да функционира. Безсънието може да доведе до проблеми с концентрацията, паметта и повече грешки, тъй като мозъкът се бори да работи без почивката, от която се нуждае.

Метаболизъм

Метаболизмът управлява скоростта, с която протичат физическите процеси като храносмилането. Затова той може да бъде нарушен от продължителни периоди на недостатъчна почивка, което води до проблеми с храненето, храносмилането, наддаването на тегло и други. Затлъстяването и повишеният риск от  диабет и хипертония  са само няколко примера за отрицателните дългосрочни въздействия на безсънието върху вашето здраве.

Имунитет

Когато не спите достатъчно, имунната ви система престава да реагира с пълна сила на нахлуващите микроби. Често хората, които страдат от безсъние са податливи на настинка и на различни заболявания. Доказано е, че рутинната липса на сън може да увеличи шансовете за много физически състояния, като астма, диабет, понижен имунитет, наддаване на тегло, хипертония и сърдечни заболявания. Може също да причини проблеми със секса, като еректилна дисфункция и липса на сексуално желание.

Физическото изтощение, което чувствате, може да намали способността ви да реагирате правилно, когато шофирате или работите с оборудване, което го прави опасно за вас и хората около вас.

 

Проблеми с психичното здраве

При безсъние човек има по-висок риск от депресия (която всъщност е често срещана причина за безсъние), безпокойство или дори мисли за самоубийство. Наличието на проблеми със съня кара много хора да посягат към лекарства, които да им помогнат да заспят, но и водят до привикване, а в крайна сметка спират да действат.

Как да се справим с безсънието

Гореизброените проблеми са само малка част от последствията, които хроничното безсъние води след себе си. Затова е от изключително значение човек да знае как да възстанови почивката си и да получи съня, от който се нуждае, без да прибягва до лекарства за безсъние.

Има различни методи за справяне с безсънието. Такива са
- психотерапия
- промени в начина ви на живот или диета
- техники за управление на стреса
- упражнения, йога, медитация
- релаксиращи техники
- лекарства с рецепта

Причини за безсъние

Липсата на сън, свързана с безсънието,  може да възникне поради редица причини , включително стрес, работен график, лоши навици за сън, вечерно хранене, кофеин, никотин и алкохол. Всяко от тези неща може да промени нормалния ритъм на съня и метаболизма на тялото, което води до невъзможност за набавяне на качествена почивка.

Някои състояния и лекарства също могат да допринесат за безсънието. Друг  фактор, който влияе е възрастта.

Видове безсъние

Когато обсъждаме това състояние, правим разлика между  първична (идиопатична) и вторична (коморбидна) инсомния. Тези термини показват дали проблемът със съня е основният проблем или е резултат от друго състояние. Безсънието също може да се прояви по различни начини:

Остро безсъние: краткотрайни проблеми със съня, които могат да продължат няколко седмици

Хронично безсъние: проблеми със съня, които възникват поне три пъти седмично в продължение на три месеца или повече

Начало на безсъние: проблеми със заспиването, причинени от често срещани причини за безсъние

Поддържащо безсъние: проблеми със съня, вероятно свързани с основни здравословни проблеми

Поведенческо безсъние в детството: постоянни проблеми, които децата имат при заспиване или отказ да заспят

Leave a comment