Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да се справим с кашлицата

Как да се справим с кашлицата

Как да се справим с кашлицата

Кашлица! Първата мисъл когато чуем някой да кашля е, че е болен или започва да се разболява.

Затова не е чудно, че кашлицата е една от най-честите причини, хората да търсят лекарска помощ. За съжаление, повечето сиропи и хапчета за кашлица на пазара осигуряват малко облекчение и не винаги помагат за отстраняване на причината за проблема. За сметка на това все повече хора се убеждават, че с домашни средства, правилните хранителни добавки, етерични масла и режим, борбата с кашлицата е много по-успешна.

Всъщност кашлицата е естествен рефлекс, начин тялото ни да отстрани дразнителите от горните (гърлото) и долните (белите дробове) дихателни пътища. Така реално кашлицата помага на тялото да се излекува и защити.

Какви са видовете кашлица?

Има много видове кашлица, класифицирани според това, колко време продължават, как звучат или какво състояние описват - суха,  мокра (влажна), лаеща, нощна, хриптяща, остра…

Когато кашлицата продължи по-малко от три седмици, тя се счита за остра кашлица. Обикновено се причинява от респираторни инфекции като обикновена настинка, синузит или пневмония.

Дори инфекцията да е изчистена и кашлицата продължи, имаме подостра кашлица. Обикновено тя ще продължи по-малко от осем седмици и тялото просто се справя с остатъчните храчки и възпалението.

Хроничната кашлица продължава повече от осем седмици и обикновено причина за нея са алергии, астма, бронхит, ХОББ…

Кои са най-добрите домашни средства за кашлица?

1. Имуностимулиращи храни

Може да звучи нелогично, но понякога в основата да се справите с кашлицата е…хранителния режим.

Пийте много течности – вода, билков или джинджифилов чай, бистър домашен бульон. Хидратацията е важна не само за общия ви тонус, но и ще ви помогне да разредите слузта, която се натрупва в дихателните ви пътища и ви кара да кашляте.

Наред с пресните плодове и зеленчуци, които са задължителни за силната имунна система, включете пробиотични храни. Пробиотиците са отговорни за поддържането на имунната система, затова кисело мляко, кефир, ябълков оцет и комбуча, са много полезни.

За да намалите възпалението и производството на слуз, избягвайте консумацията на подсладени напитки, плодови сокове, сладки храни, шоколад, преработени храни и конвенционални млечни продукти.

2. Витамин С

Витамин С може да се използва като домашен лек за кашлица, защото поддържа имунната ви система и повишава белите кръвни клетки. Изследване, проведено в Норвегия, показва, че витамин С, който е важен антиоксидант, може да помогне за намаляване на кашлицата и хриптенето при пушачи, които имат високи нива на оксидативен стрес. Друго проучване показва, че витамин С може да помогне за облекчаване или предотвратяване на инфекции, причинени от бактерии и вируси, да съкрати продължителността на настинките и дори може да се използва като естествено средство за лечение на пневмония.

За да подкрепите имунната си система и да облекчите кашлицата си, приемайте 1000 милиграма 3-4 пъти дневно веднага щом се появят симптоми.

 

3. Имунфит с мед от манука

Изследванията показват, че медът има антимикробни ефекти и може да бъде полезен за лечение на кашлица и настинка. Медът действа за облекчаване на дразненето, намаляване на възпалението и увеличаване на освобождаването на цитокини. Той също така осигурява имуностимулиращи антиоксиданти.

Напитката Имун Фит на Вивасан е много повече. Освен мед от манука тя съдържа корен от лилава ехинацея, мащерка и листа от салвия, с добавка на сок от черен бъз, витамин С от плодовете на каму-каму, шипка, ацерола и включва цинк.

4. Черен бъз

Натурална напитка на базата на черен бъз се препоръчва за прочистване на организма, повишаване на защитните му сили и за подпомагане на дихателната система. Ето защо Vivasan разработи  ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) - хранителна добавка в течна форма. Напитката има укрепващо действие при простуда, грип, бронхит, доказала се е с противовъзпалително, леко отхрачващо и успокояващо действие.

Разредете 1 с.л ЕЛДЪРБЕРИ в чаша вода и приемайте по три пъти на ден.

5. Хвойнов екстракт

Хвойната е използвана още от древни времена за профилактика на различни заболявания. Тя има силно отхрачващо действие и е чудесно решение при кашлица. Едно от най-популярните й приложения е при заболявания на белите дробове (бронхиектатична болест, белодробен абсцес, хронична пневмония), за подобряване на храносмилането при секреторна и моторна недостатъчност на стомашно-чревния тракт, метеоризъм, жлъчно-каменна болест.

Взимайте по 1 кафена лъжичка, 3 пъти дневно, в чист вид или в топъл чай или мляко, 1 месец. Повторни курсове се провеждат след почивка от 1 седмица.

За да се възползвате от свойствата на хвойната, добавете и лек масаж в зоната на гърдите и гърба с Крем хвойна - високоефективен крем с етерични масла от плодове на хвойна , планински бор, евкалипт и кипарис. Редовното му приложение улеснява дишането при простудни заболявания, помага при кашлица, остър и хроничен бронхит.

5. Мащерка

Мащерката се е доказала като нежна и много ефективна билка за лечение на кашлица и бронхит, а фактът, че влиза в състава на десетки сиропи, мехлеми и кремове, говорят за нейната сила.

Точно затова Vivasan създаде своя изключителен Крем Мащерка, на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя.  

Нанасяйте по грахово зърно крем Мащерка в случаи на хрема, бронхит, грип, спастичен бронхит, чести простуди. Той има отхрачващо, спазмолитично, противовъзпалително действие, има успокояващ, укрепващ и релаксиращ ефект върху бронхите.

6. Етерични масла

Етеричните масла са изключително ефективно средство при кашлица, което се дължи на техните антибактериални и антивирусни съединения. Някои масла могат да помогнат за отпушване на носа, други - за облекчаване на дишането, трети – при дразнене на гърлото.

Например евкалиптовото масло съдържа цинеол, който има антисептични свойства, действа като отхрачващо средство. Може да дифузирате евкалиптово масло у дома, да разтриете на гърдите с базово масло, за да облекчите кашлицата.

 

Маслото от мента има охлаждащ ефект, което може да помогне за отпушване на носа, както и за облекчаване на дращенето в гърлото, което е често срещано, когато имате суха кашлица. Можете да сложите няколко капки на кърпа и да вдишвате или да нанесете 2-3 капки локално върху гърдите, слепоочията и задната част на врата.

За да бъде локалното приложение  на етеричните масла още по-ефективно, препоръчваме да ги нанасяте с Крем Козе мляко на Vivasan. Toва е изключителен многофункционален крем, произведен по старинна швейцарска рецепта, на базата на мляко от швейцарска планинска коза, с ценни натурални етерични масла като розмарин и хвойна, съчетани с масло от сладък бадем, слънчоглед и фъстъци, натурален витамин Е, пчелен восък. Има успокояващо, релаксиращо и успокояващо действие.

Швейцарското козе масло има релаксиращи и успокояващи свойства. Хвойната, мащерката и розмаринът развиват своя стимулиращ ефект и предлагат приятна топлина и усещане за релакс. Може да  нанасяте вечер крема на стъпалата, след което да обуете чорапи за затоплящ ефект.

7. Алергична кашлица

Понякога кашлицата може да бъде предизвикана не от настинка, вирус или някакво заболяване, а от алергия. Ще я познаете по това, че е суха и упорита и се проявява в контакт с алерген. Това може да е домашен прах, цветен прашец, алергия към препарати, животни, изкуствени вещества, гъбички…

В тези случаи има решение за облекчаване на симптомите – Нигенол. Вивасан предлага Масло от Черен Кимион Нигела Сатива в капсули - хранителна добавка със студено пресовано масло от черен кимион. Маслото се препоръчва при алергични заболявания – бронхиална астма, алергия към прах, полени, хранителни алергии, алергични дерматози: невродермит, псориазис, екзема, алергични дерматити.

 

Въпреки че кашлицата често е защитен механизъм на вашето тяло, тя може да стане опасна, ако не се вземат навременни мерки. Всички горепосочени средства могат да осигурят облекчение, важно е да се обърне внимание на основната причина за кашлицата за дългосрочно подобрение. Ако имате притеснения относно кашлицата си, особено ако е упорита или придружена от тревожни симптоми, потърсете съвет на лекар.

 

 

 

 

 

Leave a comment