Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Атеросклерозата: Тихият крадец на сърдечно-съдовото здраве

Атеросклерозата: Тихият крадец на сърдечно-съдовото здраве

Атеросклерозата: Тихият крадец на сърдечно-съдовото здраве

 Атеросклерозата е често срещано, но доста сериозно състояние, което засяга артериите. При атеросклерозата мастни отлагания, холестерол и други вещества се натрупват по вътрешните стени на артериите, което води до образуването на плаки. С течение на времето това може да ограничи притока на кръв, потенциално причинявайки сериозни здравословни проблеми.

Атеросклерозата е водещата причина за инфаркти и инсулти, затова познаването на рисковите фактори, симптомите и превантивните мерки, свързани с атеросклерозата, е от решаващо значение за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Атеросклерозата е свързана с нарушение на мастната обмяна и засяга големите и средните артерии, предимно тези на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта.

 При процеса на атеросклероза по вътрешната страна на кръвоносния съд се наслояват масти, в резултат на което стената му задебелява (образуват се т. нар. атеросклеротични плаки), артериалният лумен (просвет) се стеснява и потока на преминаващата кръв намалява. Вследствие на това се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия орган. Атеросклерозата обикновено започва още в млада възраст, като бавно и постепенно прогресира в продължение на много години.

Има няколко основни рисковите фактори за заболяването атеросклероза. Това са метаболитни (свързани с обмяната на веществата), ендогенни (произтичащи от организма) и екзогенни (външни).

Прекомерното количество на холестерол и тригицериди в кръвта (хиперлипидемия) се смята за основен метаболитен рисков фактор за атеросклерозата. Колкото е по-високо съдържанието на липиди, толкова по-често и по-тежко е увреждането на артериалната стена. Като основна причина за повишено количество на липидите в кръвта се счита консумацията на храни, богати на наситени мазнини и въглехидрати. Холестеролът и триглицеридите се образуват в черния дроб и влизат организма чрез храната. Те се транспортират с кръвта под формата на липопротеини (агрегати от белтъчни и липидни молекули) с висока, ниска и много ниска плътност.

Пол, възраст и наследствена обремененост са ендогенните рискови фактори, които се смятат за причина за атеросклероза.

Установено е, че жените могат да развият атеросклероза по-късно в сравнение с мъжете. Това се дължи на протективната роля на женските полови хормони – естрогени. Затова и преди настъпването на менопаузата стойностите на холестерола при жените са по-ниски в сравнение с тези при мъжете на същата възраст, докато след менопаузата те нарастват.

Смята се, че хора, чийто родители и близки роднини боледуват от атеросклероза са изложени на по-голям риск от атеросклероза.

Третата основна група фактори за развитието на атеросклероза са свързани с начина на живот и могат да бъдат предотвратими. Такива са тютюнопушене, алкохол, обездвижване, стрес, прием  на някои лекарства.

Тютюнопушенето и атеросклероза – то предизвиква втвърдяване на артериалните стени, увеличава холестерола и спомага за по-лесното съсирване на кръвта. Никотинът в цигарения дим повишава кръвното налягане, като по този начин допълнително се увреждат кръвоносните съдове.

Злоупотреба с алкохол и атеросклероза - редовната консумация на големи количества алкохол нарушава мастната обмяна, уврежда стените на кръвоносните съдове, ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане, вследствие на което се увеличава риска от развитие на атеросклероза.

 Намалена физическа активност и атеросклероза - Ниската физическа активност води до наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и повишени нива на мазнини в кръвта.

Психоемоционално пренапрежение (стрес) и атеросклероза - стресът повишава кръвното налягане и кръвната захар, което допълнително уврежда стените на кръвоносните съдове.

Прием на някои лекарства и атеросклероза - продължителният прием на кортикостероиди (противовъзпалителни средства); диуретици (отводняващи средства); перорални контрацептиви (противозачатъчни средства) води до повишаване на холестерола в кръвта, респективно до атеросклеротични промени в съдовете

Атеросклерозата обикновено прогресира тихо, често без забележими симптоми, докато не настъпи голямо събитие, като инфаркт или инсулт. Някои хора обаче могат да получат предупредителни признаци, които включват болка в областта  на гърдите или дискомфорт (ангина), задух, умора и заболяване на периферните артерии (болка в краката при ходене). Ранното откриване е от решаващо значение за ефективното управление. Диагностични методи, като ангиограми, доплер ултразвук или компютърна томография, могат да помогнат за идентифициране на стеснени или запушени артерии.

Профилактика и лечение:

Предотвратяването на атеросклерозата е възможно чрез проактивни промени в начина на живот. Препоръчва се здравословна за сърцето диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и ненаситени мазнини. Намаляването на приема на сол и преработени храни, управлението на стреса, отказването от тютюнопушене и поддържането на здравословно тегло са еднакво важни. Редовната физическа активност, като ходене, плуване или колоездене, помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Заедно с това, приемът на подходящи хранително добавки като Омега 3, Аглиократ с червен глог и чесън, VIVA P.Y.H.

Винаги информирайте Вашия лекар, ако използвате хранителна добавка или ако обмисляте да комбинирате хранителна добавка с вашето конвенционално медицинско лечение.

Атеросклерозата е предотвратимо и управляемо състояние, което изисква осъзнаване и действие. Като възприемат здравословен за сърцето начин на живот, хората могат значително да намалят риска от развитие на това потенциално фатално заболяване. Редовните здравни прегледи и проактивните медицински интервенции могат да помогнат за ранното откриване и ефективно лечение, предотвратявайки прогресирането на атеросклерозата и опазвайки сърдечно-съдовото здраве. Не забравяйте, че разбирането на рисковете и поемането на отговорност за цялостното благосъстояние е от съществено значение в борбата с атеросклерозата.

Leave a comment