Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Антихистамини срещу кортикостероиди: каква е разликата?

Антихистамини срещу кортикостероиди: каква е разликата?

Антихистамини срещу кортикостероиди: каква е разликата?

Когато говорим за алергии, антихистамините и кортикостероидите са средствата, използвани най-често за лечението им. Кога се изписва едното и кога другото? Каква е разликата? Имат ли алтернативи?

Нека разгледаме техните предимства и недостатъци.

Антихистамините обикновено се използват за лечение на обикновени алергии, като те намаляват въздействието на производството на хистамин в тялото. Хистаминът е естествен химикал, свързан с функционирането на имунната система.

Кортикостероидите са силни противовъзпалителни лекарства, които работят за намаляване на възпалителните процеси в тялото и при свръхактивност на имунната система . 

Но нека да разгледаме всяко едно отделно.

Какво представляват антихистамините?

Антихистамините са средства, които блокират ефектите на хистамина в организма. Има два вида антихистамини, които се изписва според състоянието, което се лекува.

H1 блокерите са вид антихистамини, използвани за лечение на алергии. Този клас антихистамини се използва и при чести симптоми на настинка, краткотрайно безсъние и безпокойство.

Вторият тип антихистамин е известен като H2 блокери или H2 рецепторни антагонисти. Те се е използват за лечение на стомашно-чревни заболявания, както и при хроничен киселинен рефлукс и киселини, или гастроезофагеална рефлуксна болест, пептични язви, гастрит, гадене, повръщане, морска болест, синдром на Zollinger-Ellison.

Какво представляват кортикостероидите?

Кортикостероидите са стероидни лекарства, използвани за лечение при свръхактивна имунна система.

Има няколко вида костикостероиди.

Глюкокортикоидите са синтетична версия на естествения глюкокортикоиден хормон, присъстващ в тялото. Те помагат за предотвратяване на увреждане на клетъчната тъкан и органи, причинено от прекомерно възпаление, като намаляват активността на имунната система. Използва се за лечение на хронични възпалителни заболявания като ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата (IBD), включително болест на Крон и улцерозен колит, лупус, васкулит, астма, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други.

Минералокортикоидите са клас лекарства, предназначени да помогнат за регулиране на водата и солта в тялото. Те действат върху частта на надбъбречната кора на надбъбречната жлеза. Минералокортикоидите се използват при лечение на надбъбречна умора и бъбречно заболяване.

Каква е разликата между антихистамините и кортикостероидите?

И двете лекарства намаляват активността на имунната система. Разликата между антихистамините и кортикостероидите са химичните процеси, към които са насочени. Антихистамините са насочени към хистамините, за да намалят въздействието им върху имунната система и възпалителните процеси. Кортикостероидите действат, като намаляват химическите реакции нагоре по веригата, причиняващи възпаление.

 

Странични ефекти

Страничните ефекти, свързани с употребата на антихистамини зависят от това дали приемате антихистамини от първо или второ поколение и в зависимост от това дали приемате H1 или H2 блокери. Страничните ефекти на назалните антихистамини включват кихане и инфекция на горните дихателни пътища, сънливост или прекомерна умора, сухота в устата и очите, проблеми със зрението, ниско кръвно налягане, учестен пулс, главоболие, кашлица и болки в гърлото, умора и други.

Краткосрочните странични ефекти от приема на кортикостероиди са задържане на течности, причиняващо подуване, качване на тегло, висока кръвна захар (хипергликемия).

Дългосрочните или високи дози странични ефекти от кортикостероиди могат да включват серия от странични ефекти, водещи до други здравословни усложнения, включително остеопороза или тежка загуба на костна плътност, инсулинова резистентност, хипертония, мускулна слабост или атрофия, тежка инфекция поради намаляване на активността на имунната система, симптоми на синдрома на Кушинг и други.

Лекарствени взаимодействия

Когато приемате антихистамини, имайте предвид, че те взаимодействат с други лекарства и вещества, причинявайки сънливост или прекомерна умора. Такива са лекарства за сън и други успокоителни, болкоуспокояващи, мускулни релаксанти, антидепресанти, лекарства против припадъци.

Кортикостероидите от своя страна могат да взаимодействат с лекарства, оказвайки влияние върху храносмилателната система и метаболизма. Те включват кетоконазол или ритонавир.

Естествени решения

Както вече стана ясно, антихистамините се използват за облекчаване на симптомите на алергии, като сенна хрема, конюнктивит или реакции при ухапвания и ужилвания от насекоми. Те предотвратяват проблемът при условие, че ги вземете, преди да сте се изложили на веществото, към което сте алергични. Ако се приемат, след като симптомите на алергия са били отключени, те потенциално могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите.

Естествените антихистамини облекчават алергията точно както фармацевтичните антихистамини, но се смята, че имат по-малко странични ефекти.

Все пак трябва да се има предвид, че на естествените антихистамини може да отнеме малко повече време, за да подействат – около две седмици или повече.

Ето няколко естествени антихистамина, на които може да разчитате

Добавки с рибено масло

Различни проучвания показват, че добавки с рибено масло , съдържащи омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), могат да помогнат на страдащите от алергия.

Витамин С

Според проучване от 2018 г. за ефекта на витамин С върху алергиите, високите дози интравенозен витамин С помагат за облекчаване на симптомите на алергия. Смята се, че неговите антиоксидантни свойства са помогнали за намаляване на оксидативния стрес, който може да предизвика алергии.

Отделно проучване през 2000 г. установи, че приемането на 2000 mg витамин С на ден може да помогне за намаляване на нивата на хистамин.

Масло от семена на черен кимион

Растението Нигела сатива или маслото от черен кимион е известно на човечеството от много дълбока древност и е използвано при алергични състояния, за поддържане на имунитета и защитните сили, при силен сърбеж, при възпалителни процеси, при простуда, при кашлица и кожни проблеми. Различни проучвания показват резултата от употреба на масло от черен кимион при чувствителност към прах, полени, определени хранителни продукти, или битова  химия, предизвикваща кихане, течащ или запушен нос, сърбежи на очите и кожата. То е с  мощно антиоксидантно действие и защитава клетките от оксидативен стрес.

Маслото от черен кимион се препоръчва за профилактика при алергични заболявания – бронхиална астма, алергия към прах, полени, хранителни алергии, алергични дерматози: невродермит, псориазис, екзема, алергични дерматити; сърдечно-съдови заболявания – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, повишен холестерол; инфекциозни състояния с вирусна и бактериална етиология; състояния на стомашно-чревния тракт и на черния дроб, при онкологични състояния, снижен имунологичен статус и коагулопатия (повишена съсирваемост на кръвта).

Когато говорим за кортекостероидите, при тях фокусът е потискане на имунната система за предотвратяване на болка и други симптоми на дискомфорт, свързани с хронични възпалителни заболявания.

 

Употребата на лекарства-кортикостесроиди могат да имат неблагоприятни ефекти върху тялото, най-значимите от които са повтарящи се инфекции, дължащи се на потискане на имунната система на организма.

Има обаче алтернативни добавки, които могат да помогнат на тялото да се бори с хронични възпалителни състояния и симптоми, причиняващи дискомфорт, като същевременно нямат  странични ефекти върху тялото.

Ето някои естествени алтернативи на кортикостероидите, безопасни за в борбата с хронично възпаление.

Куркума

Куркумата е подправка, използвана по целия свят, особено в Южна Азия, а нейното значение за медицината е доказано. Куркумата има клас съединения, наречени куркуминоиди . Основният е куркуминът.

Изследванията са установили, че куркуминът помага на тялото да елиминира раковите маси, като убива вече съществуващите такива и предотвратява растежа и разпространението на нови.

Приемът на куркумин сам по себе си не води до свързаните с него ползи за здравето поради слабата му бионаличност, която се дължи главно на лоша абсорбция, бърз метаболизъм и бързо елиминиране. Има няколко компонента, които могат да увеличат бионаличността. Например, пиперинът е основният активен компонент на черния пипер и, когато е в комплекс с куркумин, е доказано, че повишава бионаличността с 2000 %. Куркуминът, комбиниран с подобряващи агенти, осигурява множество ползи за здравето.

 Зелен чай

В сравнение с черния чай, зеленият съдържа повече хранителни вещества и съединения, тъй като не е подложен на процеси на окисляване и рафиниране и се прави от сурови листа.

Доказано е, че зеленият чай съдържа много полезни съединения, които могат да помогнат на тялото да се бори със симптомите на хронично възпаление. Хората, които редовно пият зелен чай, показват по-малко симптоми на хронично възпаление. Той също така е признат за мощен агент за борба със сърдечно-съдовите проблеми поради своите антиоксиданти.

Типичната доза зелен чай е около 3-4 чаши чай на ден, но не всеки може да пие по толкова на ден. Ето защо Vivasan създаде Зелен Чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене - натурална хранителна добавка, произведена в Швейцария.

Добавката има антиоксидантно, предпазващо клетките и организма от „оксидативен стрес” действие чрез неутрализиране на свободните радикали, подпомага защитните сили на организма, влияе благоприятно върху намаляването на активността на възпалителни процеси в организма, поддържа нормалните нива на холестерола в кръвта.

Цинк

Цинкът е един от основните микроелементи на човешкото тяло. Намира се в клетките на цялото тяло, поради решаващата роля в метаболизма и работата на тялото. Той участва в клетъчното делене и растежа, така че играе жизненоважна роля при заздравяването на рани. Недостигът на цинк обаче е един от най-често срещаните минерални дефицити в световен мащаб, въпреки функциите му в човешкото тяло.

Цинкът действа като мощен антиоксидант в тялото. Тази роля помага на тялото да елиминира оксидативния стрес, наложен от увеличаването на свободните радикали в тялото. Това помага за ограничаване на хроничните възпалителни състояния в тялото, причинени от заболявания като рак и атеросклероза, косвено проявявайки повишен оксидативен стрес.

Смята се, че цинкът може да се използва като алтернатива на преднизона за контрол на прогресията на хроничните възпалителни състояния и помага да се изкорени първопричината за тези хронични възпалителни състояния.

Капсаицин

Капсаицинът е основното съединение, което придава лютия вкус на лютите чушки. Той е много мощен аналгетик и помага за намаляване на болката на различни места в тялото благодарение на специфичните си физиологични действия. Повишава прага на болка в тялото чрез стимулиране на чувствителните към капсаицин ноцицептивни нервни окончания.

Leave a comment