Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

7 етерични масла за здрава дихателна система

7 етерични масла за здрава дихателна система
By март 10, 2024 0 Comment

7 етерични масла за здрава дихателна система

Когато говорим за цялостното здраве, всеки орган в тялото е важен. Но в последните години като все по-чести стават случаите на хората, които имат проблеми с дихателна система. За съжаление често приемаме за даденост ролята на нашата дихателна система, докато не възникне проблем и започваме да търсим лечения или средства за поддържането й.

Да, факт е, че за дихателната система често първото конвенционално решение са кортикостероиди и бронходилататори, но дали те са най-доброто решение? Защото все повече изследвания доказват, че етеричните масла могат да помогнат за поддържане на здрава дихателна система.

 Доказано е, че натурални етерични масла от Мирта, Лавандула, Лимон,  Манука поддържат здрава дихателна система. Всички тези масла се използват в Композиция от натурални етерични масла Respira/ Дишай свободно.

Заедно с тях има и други единични масла, които могат да помогнат за здравето на дихателната система.

Самата дихателна система, включително белите дробове, трахеята, гърлото и носа, насочват кислород към тялото, когато дишате. Поетият възду отива в белите дробове, откъдето се доставя в кръвния поток за разпространение в тялото, което технически подхранва живота.

Една отличителна черта на белите дробове е, че за разлика от повечето органи, имат деликатни тъкани, които получават „храна“ директно от външната среда.

Когато във въздуха има вредни вещества като прах, химикали, тютюнев дим, те могат да предизвикат опасни състояния като алергии, пневмония, астма, ХОББ и по-лоши случаи като рак на белия дроб.

С напредване на възрастта респираторните тъкани губят сила и стават по-малко гъвкави, причинявайки различни нива на затруднено дишане.

Точно както някои навици и угаждане могат да застрашат дихателната система, така и някои навици и практики могат да помогнат на белите дробове да останат по-здрави. Сред тези естествени практики е вдишването на етерични масла , тъй като  изследователите  предполагат, че маслата могат да осигурят подкрепа на дихателната система.

Някои етерични масла съдържат ароматерапевтични съединения, известни като  монотерпени, включително d-лимонен, 1,8-цинеол и алфа-пинен. Няколко проучвания показват доказателства, че маслата с тези химични свойства поддържат здравето на дихателните пътища.

Изследователите казват, че ароматът от масла, когато се вдишва, активира част от вашата лимбична система - част от мозъка ви, отговорна за поведението, емоциите, дългосрочната памет и обонянието .

Лимбичната система играе  основна роля  в създаването на спомени. Ето защо познатият аромат лесно може да ви върне назад във времето или да предизвика дълбоки емоции.

Интересното е, че лимбичната система е силно ангажирана в модулирането на определени физиологични функции, като сърдечен ритъм, дишане и кръвно налягане. Това отчасти обяснява защо много етерични масла имат ароматерапевтична роля.

НАЙ-ДОБРИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

1. Етерично масло от мента при дихателни проблеми

Маслото от мента е богато на ментол етерично масло, чудесно при  кашлица и за облекчаване на дишането.

Доказано е, че етеричното масло от мента облекчава респираторните симптоми, има изчистващ и ободряващ ефект, който помага при дишането. Текущи изследвания показват, че високото съдържание на ментол в мента действа като деконгестант , като помага за разхлабването на слузта, събрана в белите дробове.

2. Етерично масло от евкалипт при дихателни проблеми

Сред многото си предимства етеричното масло от евкалипт е ценено заради способността си да поддържа дихателната система. Смята се, че това масло се справя с някои бактерии, които предизвикват респираторни проблеми като кашлица и проблеми като бронхит, фарингит и синузит. Повечето фармацевтични рецепти за задръствания съдържат евкалиптово масло. Друго проучване установи, че евкалиптовото масло има ефект при инхибиране на туберкулозата в лабораторни изследвания.

Евкалиптовото масло често се използва в много спа продукти, като ароматерапевтични душове, тъй като насърчава лекото дишане.

 

3. Етерично масло от чаено дърво при дихателни проблеми

Етеричното  масло от чаеното дърво има много ароматерапевтични предимства. Австралийски жители се доверяват на листата от чаено дърво от стотици години. Те обикновено смачкват листата на това растение и използват маслото за облекчаване на настинки и кашлица. Смята се, че етеричното масло от чаено дърво има мощни антитвирусвни или противокашлични ефекти.

Маслото от чаено дърво може да спре растежа на нездравословни бактерии, които помагат при инфекции на синусите и други респираторни проблеми.

4. Етерично масло от розмарин при дихателни проблеми

Маслото от розмарин осигурява успокояващ ефект върху мускулите на трахеята и облекчава дихателната система.  Установено е също, че розмаринът управлява  астматичните симптоми.

6. Етерично масло от лавандула при дихателни проблеми

Маслото от лавандула се използва за потискане на кашлицата в алтернативната медицина. Според някои изследвания може да помогне и на някои респираторни симптоми, свързани с астма.  Установено е, че вдишването на лавандулово масло премахва проблемите с  дихателните пътища, предизвикани от бронхиална астма.  

Композиция от натурални етерични масла Respira / Дишай свободно ЗА РЕСПИРАТОРНА ПОДКРЕПА

Най-бързият начин да започнете да поддържате здравето на дихателните си пътища с етерични масла е да използвате Композиция от натурални етерични масла Respira / Дишай свободно . Сместа създадена от екип от дрогеристи и помага за отваряне на дихателните пътища. Подходящ за директно вдишване от бутилката или от тъкан, както и за инхалации от аромадифузьор с или без вода, аромалампа:
Накапете няколко капки върху тъкан и вдишвайте или добавете 8-10 капки към гореща вода в съд, аромалампа или аромадифузьор и вдишвайте парите.
 Ароматерапия: Вдишвайте до 30 минути 3 пъти дневно. 
Локално: Нанесете върху желаната област. В случай на чувствителност, разредете няколко капки в 10 ml базово масло (авокадо, жожоба или аргана)

Leave a comment