Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Да преборим естествено себорейния дерматит

Да преборим естествено себорейния дерматит

Да преборим естествено себорейния дерматит

Пърхот, зачервена и люспеста се кожа, сърбеж….Това са част от симптомите на едно много неприятно, но често срещано състояние на кожата – себореен дерматит.

Той най-често засяга скалпа, причинявайки люспести, червени петна, които могат да се появят и по лицето и горната част на тялото. Себорейният дерматит може да бъде трудно да се разпознае или диагностицира, тъй като кожните реакции, които предизвиква, имитират тези, причинени от подобни състояния като псориазис, някои форми на екзема или дори алергични реакции.

Себорейният дерматит се причинява от автоимунен отговор или алергия и не е заразен. Също така не се лекува, но може да се облекчи.

Според изданието MedicalNews Today лечение не винаги е необходимо, тъй като симптомите могат да изчезнат естествено. За повечето хора обаче това е състояние през целия живот, което може да има своите по – изразени или леки прояви.

Сред причините за обострянето на дерматита може да са фактори като:
 травма, емоционален стрес или депресия; умора и липса на сън;
 излагане на влажни или сухи условия в дома и/или на работното място, като прекомерна климатизация;
системни инфекции;
употреба на определени лекарства;
затлъстяване;
лоша хигиена на кожата;
хронично акне;
алкохолизъм или прекомерна употреба на алкохол;
депресия;
хранителни разстройства;
псориазис;
розацея
.

Себорейният дерматит се проявява върху различни области на тялото, като горната част на гърдите, гърба, около пъпа, задните части, в гънките на ръцете и краката, слабините, под гърдите.

По – склонни да страдат от това състояние са новородените, кърмачетата, поради хормоналните промени, които се случват на майката по време на бременността. Смята се, че колебанията в нивата на хормоните стимулират мастните жлези на бебето, което води до свръхпроизводство на масло, което дразни кожата.

При възрастните хора себорейният дерматит засяга хора от всяка възраст, като е по-често срещан при мъжете, отколкото при жените и при хората с изключително мазна кожа.

Как да се справим със себорейния дерматит?

Създаването на рутина и на здравословни навици са много важни за облекчаване на дерматита. Състоянието на кожата може да е реакция на нещо, което се случва в тялото на човек, затова е важно е да се установи причината за това и да се лекува.

Като цяло лечението и облекчаването на дерматита варират от човек на човек. Ако едно нещо е работило за един, може да не работи за друг и обратно. Затова не се отказвайте да опитвате естествени и натурални начини за справяне с него, опитайте различни методи, ако е необходимо, консултирайте се с лекар.

Без значение какво причинява дерматита или в коя част на тялото ви се развива, ето 6 неща, които можете да направите веднага, за да подобрите състоянието на кожата си.

  • Избягвайте химикали и токсини – опитайте се да премахнете всичко, което докосва тялото ви и което съдържа вредни химикали, като детергенти, почистващи препарати, груби продукти за грижа за кожата, парфюми и т.н.
  • За да предотвратите растежа на дрождите, намалете максимално консумацията на алкохол и захар. Те причиняват растежа на дрождите и водят до възпаления.
  • Започнете да спортувате навън - слънчевата светлина и упражненията помагат при множество кожни заболявания. Разбира се, не забравяйте да носите слънцезащитни продукти.
  • Поддържайте кожата чиста и суха – почиствайте редовно засегнатите участъци, измивайте с нежен  почистващ гел  и хидратирайте само с немазен крем.
  • Хидратирайте се – приемът на достатъчно вода през целия ден помага за поддържане на кожата хидратирана. Избягвайте алкохол, кофеин или сладки напитки, защото те изсушават кожата. Вместо това изберете вода, зелен чай и домашно приготвени сокове.
  • Управлявайте стреса - животът ни е наситен със стресови моменти, но това, което правите, за да сведете стреса до минимум, ще помогне при почти всяко състояние на кожата. Със стреса идват хормонални промени, които могат да причинят пристъпи.

А сега нека да обхванем някои конкретни места и как да се справим с тях.

Облекчаване на дерматит по лицето и тялото

След като приложите горните 6 стъпки, доколкото е възможно, добре е да предприемете някои допълнителни стъпки, ако себорейният дерматит е върху тялото ви:

Редовно бръснете мустаци или брада
Носете свободно памучно облекло, за да се избегне дразнене на кожата
Измивайте лицето с вода и подходящ лосион или измиваща пяна за душ, за да сведете до минимум свръхпроизводството на масло
Не носете тежък грим
Не използвайте продукти на маслена основа, като лосиони или мехлеми, заложете само на качествена козметика за нежна и чувствителна кожа.

Облекачаване на дерматит по скалпа

Себореен дерматит често се среща по скалпа. Той води ди образуване на пърхот, възпаление и дразнене на  космените фоликули, което ограничава растежа на косата и води до косопад. За да предотвратите това:

Поддържайте скалпа чист, но използвайте само мек шампоан и топла, никога гореща вода.
Използвайте овлажнител, ако въздухът в дома ви е много сух (пърхотът обикновено се влошава през есента и зимата, когато въздухът е най-сух).

 

Домашни средства за лечение на себореен дерматит

За щастие има много естествени, домашни средства за справяне със себорейния дерматит. Може да ги опитате, да видите кои работят, след което ги добавете към ежедневието си.

Мед от манука

Той е антибактериален, противогъбичен и има лечебни свойства. Нанесете меда върху засегнатите участъци от кожата и оставите да престои една нощ или за няколко часа през деня.

Кокосово масло

Кокосовото масло има антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Доказано е, че помага за намаляване на прекомерната дрожди и сухота. Нанесете малко количество масло върху скалпа или кожата и оставете да престои 15-20 минути, преди да го изплакнете обилно с топла (не гореща) вода.

Маска от чаено дърво и алое вера

Смесете 20 капки масло от чаено дърво с гел или сок от алое вера и нанесете върху раздразнена кожа или скалп, като оставите да престои 15-20 минути.

Алоето ще успокои сърбящата кожа и скалпа, балансира  нивата на рН , както и ще намали лющенето. Маслото от чаено дърво прониква в космените фоликули и действа срещу бактерии и гъбички. Също така е естествен антисептик и бактерицид.

Чесън

Чесънът е страхотен, защото специално убива дрождите. Прилагането на чесън при възпаление на себореен дерматит ще намали свръхпроизводството на дрожди върху кожата ви.
Сок от 5-10 скилидки чесън и се разрежда с половин чаша топла (не гореща) вода. Сместта се нанася върху раздразнената зона и се оставя за една нощ. Измива се с топла вода на сутринта.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е лек за всичко, така че не се изненада, че помага и при симптомите на себореен дерматит. Той предотвратява лющенето на скалпа и помага за успокояване на възпалената кожа.

След измиване на косата, изплакнете с разтвор от една част оцет към една част вода. Можете също така да нанесете оцета за една нощ и да го изплакнете сутрин.

Киснене в морска солена вода

Популярен метод за лечение на себореен дерматит е накисването на кожата в солена вода. Добавете ½ чаена лъжичка към 4 чаши изворна вода и накиснете засегнатата зона за 10-15 минути. Измийте с хладка вода. Това може да изсуши кожата, затова нанесете малко лек, немазен крем  след това.

 

Диета при себореен дерматит

Здравословното хранене винаги е важно, особено ако сте склонни към кожни проблеми. Сега, когато знаете, че себорейният дерматит се причинява от свръхрастеж на дрожди, уверете се, че вашата диета ограничава максимално това.

Ето какво да избягвате да консумирате:

Алкохол

Ориз и/или винен оцет (включително неща, които съдържат оцет като дресинг за салата или горчица)

Хляб

Захар

Плодове с високо съдържание на захар. (те могат да бъдат възобновени, след като състоянието е под контрол.)

Фъстъци и царевица

Преработени храни

Консумирайте повече:

Храни, богати на антиоксиданти, като плодове и листни зеленчуци.

Противовъзпалителни храни, като чесън, ябълков оцет, авокадо, ленено семе, джинджифил и кокосово масло.

Промяната на храните, които консумирате, може значително да помогне за заздравяването на увредената кожа и да намали риска от поява на инфекции . 

Плодове, които съдържат антиоксиданти, като череши, ягоди и боровинки

Храни с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове и чушки

Бадеми

Сладки картофи

Храни с много витамин Е, като пшеничен зародиш и авокадо

Борбата със себорейния дерматит не е лека и може да бъда доста продължителна. За да се справите по – лесно с този проблем, препоръчваме да включите следните продукти във вашата ежедневна рутина:

Продуктите от серия чаено дърво на VIVASAN

Продуктите за нежна грижа и чувствителна кожа на VIVASAN

Флорамакс - ФЛОРАМАКС Пробиотик с Витамини


Масло от Черен Кимион Нигела Сатива в капсули - НИГЕНОЛ

 

Leave a comment