Как да се грижим правилно за чувствителната кожа

Как да се грижим правилно за чувствителната кожа
от август 08, 2021 0 Коментар

Как да се грижим правилно за чувствителната кожа

Чувствителната кожа е проблем, с който се борят много хора и който може да бъде труден за решаване. Най – малкото, че човек никога не знае какви продукти могат да предизвикат зачервяване или раздразнение на кожата (или и двете).

И ако понякога може да разберете коя съставка в продукт за кожата причинява проблеми, друг път няма конкретен фактор.

Тогава, какво да правим?

Нека първо да отговорим на въпроса - Какво е чувствителна кожа?

Чувствителната кожа всъщност не е тип кожа, а състояние на кожата. Всеки може да има чувствителна кожа. Например може да сте с мазна, склонна към акне кожа, която и да е чувствителна.

Има и случаи, в които прекомерно излагане на слънце, контакт с определени силни продукти – както в грижа за кожата, така и домакински препарати – почистващи, прах за пране, омекотители, могат да предизвикат чувствителност. В тези случи кожата може лесно да изгори, да боли при допир, да се зачерви, ще бъде стегната и суха, груба и лющеща се.

Чувствителната кожа може да се появи и в следствие на състояния като екзема, атопичен дерматит, уртикария, фотодерматози (слънчева алергия) или розацея. Много студената или много горещата среда също са фактори, които могат да доведат до увреждане на кожата и тя да стане чувствителна. Ако ексфолирате кожата твърде често или с много силни продукти, можете да увредите кожната бариера, най-горния слой на кожата, и да я направите по- чувствителна.

Съвети за грижа за чувствителна кожа

Обикновено хората с чувствителна кожа трудно избират правилните за тях продукти, които да успокоят и хидратират. Ако имате такъв тип кожа, винаги преди да нанесете нов продукт, първо го тествайте на малка площ. Добро място за тестване на нов продукт за грижа за кожата е областта зад ухото. Избягвайте аромати във всички продукти, които използвате, включително перилен препарат. Ароматът е дразнител за кожата, така че го избягвайте както в продукти за грижата за кожата, така и в домакинските.

Мийте лицето и тялото си с хладка вода - горещата може да дехидратира кожата и да я направи още по-чувствителна и суха. Не прекалявайте, когато става въпрос за броя продукти, които използвате. Ако имате чувствителна кожа, по-малко е повече при рутинна грижа за лицето. Можете да ексфолирате, за да премахнете мъртвия слой клетки, но използвайте само много нежни продукти и не повече от два пъти седмично. Важно е винаги да използвате слънцезащитен крем, дори в облачни дни и през зимата. Слънцето може да изсуши кожата и да я направи още по- чувствителна.  

Когато купувате продукти, не се подлъгвайте по надписите „за чувствителна кожа“ или „хипоалергичен“. По-добре вижте съставките в продукта, за да разберете дали е подходя за вас и се доверете само на доказан производител.

Какво да търсите в продуктите за чувствителна кожа

Както стана ясно, когато кожата е чувствителна, е желателно да сведете до минимум продуктите, които използвате.

Ето какво да търсите в основните продукти, които трябва да имате под ръка, ако кожата ви е чувствителна, както и препоръки за продукти:

Крем за лице

Ако кожата е чувствителна, е от съществено значение е да намерите крем, който да може да използвате поне два пъти дневно. Изберете продукт, който е без алергени и със съставки, които действат успокояващо. Такъв е кремът за лице VivaDerm Med. Той съдържа  екстракт от еделвайс, алантоин, пантенол, ацетил тетрапептид 40 (вещество, повишаващо нивото на толерантност на чувствителната кожа), хиалуронова киселина, фитосквалан от маслини.

За зоната около очите

Особено важно е да намерите подходящ продукт за тази толкова деликатна зона, особено когато имате чувствителна кожа. Съветваме ви да изберете околоочен крем VivaDerm Med. Медицинският регенериращ крем е разработен на основата на хипоалергенен комплекс за раздразнителна, чувствителна и свръхчувствителна кожа. Той е дерматологично тестван върху чувствителна кожа и е много ефективно средство за ежедневна грижа за нормална или суха кожа.

Продукти за мазна кожа

Мазна и чувствителна кожа е проблем, към който трябва да се подходи много внимателно. За нея е важно да се използват продукти, които да регулират себума, но същевременно да щади и да  не дразни кожата. Нежният хипоалергичен гел за контрол на себума VivaDerm Med предотвратява запушването на мастните жлези, намалява активността на бактериите, матира кожата и стеснява разширените пори. Включеният във формулата за контрол на себума - Evermat (уникален течен биокомпонент, състоящ се от екстракт от хлорант енантин и олеанолова киселина) - елиминира мастния блясък, стяга порите и предотвратява възпалителните процеси. Гелът е дерматологично тестван и се произвежда под строгото наблюдение и препоръки на опитни дерматолози.

Благодарение на съставките от еделвайс, алантоин, пантенол и ацетилетрапептид 40, той предпазва кожата от свободните радикали, намалява зачервяванията, успокоява, интензивно подхранва и подобрява бариерната функция. Без алергени, парабени и парафини.

 

Грижа за тялото

Когато говорим за чувствителна кожа, не трябва да мислим само за лицето, но и за цялото тяло. А това означава да обръщаме не по – малко внимание и на продуктите, които използваме за него. Тук на помощ идва лосион за тяло VivaDerm Med. Липиден, балансиращ, интензивен лосион за тяло за чувствителна, суха, лющеща се, склонна към алергии кожа - ексклузивната формула на лосион Vivaderm Med е обогатена с екстракт от еделвайс, алантоин, пантенол, ацетил тетрапептид-40, които повишават устойчивостта на кожната бариера към околната среда и помага за облекчаване на възпалението и раздразнението на кожата. Маслото от жожоба успокоява много сухата и лющеща се кожа, намалява дразненето и сърбежа.

Хипоалергенната почистваща пяна Vivaderm за чувствителна кожа е идеалното решение за  склонна към алергии и дразнене кожа. Той е направена на базата на разтопена вода от алпийски ледници с екстракт от махония, алантоин и витамин В5.
Екстрактът от махония от много години се използва в народната медицина, а препаратите, изготвени на базата на екстракт от махония днес се използват при различни кожни заболявания, включително екзема, псориазис и др. Съдържащите се в махонията алкалоиди пречат на делението и растежа на определени кожни клетки. Това растение намалява възпалителните явления и пречи на поразяването на клетките от свободните радикали. Натуралния състав прави пяната идеално решение за чувствителна и проблемна кожа, както и за деца и бебета.

Още един уникален продукт, който може да включите в ежедневната грижа за тялото е ВиваДерм - крем карбамиди (урея) за суха кожа. Той е разработен специално за нормална до суха кожа. Дермално-мембранната структура на крема има ламеларна структура, същата като защитната бариера на кожата, което е от ключово значение за поддържането на здравето и младостта - това е превантивна грижа с дерматологичен подход. Уреята, която се съдържа в крема, осигурява на кожата дълготрайна хидратация, предотвратява лющенето и стимулира регенерацията на кожата, прави я мека и еластична. Кремът се абсорбира бързо и не оставя следи. Идеален за проблемна кожа или кожа, която има тенденция да се зачервява. Подходящ за деца. Ефективно се бори с пеленен дерматит (възпаление на кожата, където прави контакт с памперса при децата).

Така с малко, но внимателно подбрани продукти ще се радвате на здрава, красива и сияеща кожа. Защото това е нашият най-голям орган и трябва да се отнасяме с любов и грижа за него!

 

Оставете коментар