Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо някои са по-здрави от други и как да подсилим имунната система?

Защо някои са по-здрави от други и как да подсилим имунната система?

Защо някои са по-здрави от други и как да подсилим имунната система?

Когато говорим за цялостното здравословно състояние на човек, обикновено мислим, колко силна е имунната му система. Факт е, че някои хора могат да се похвалят със забележително здраве, винаги са в кондиция и заредени с енергия, докато други могат да бъдат „съборени“ от най-малката настинка. Точно тогава си казваме „Той има силен/ слаб имунитет“ и поставяме диагноза колко здрав е всъщност.

Като цяло имунната система върши забележителна работа, като защитава от болестотворни микроорганизми. Но понякога се предава – в тялото влиза вирус или някакви микроби и ни разболяват. Възможно ли е да се намесим в този процес и да му противодействаме? И какво да направим? Да подобрите диетата си? Да приемаме определени витамини или хранителни добавки? Какви други промени в начина на живот да направим, за да предизвикаме почти перфектен имунен отговор?

Какво можете да направите, за да засилите имунната система?

Една здравата имунна система може да победи нахлуващите патогени - бактерии, микроби, вируси.

Идеята за  укрепване на имунитета  е примамлива, но възможността това да се случи е непостижима по няколко причини. Имунната система е точно такава - система, а не единица. За да функционира добре, изисква баланс и хармония. Все още има много неща, които учените не знаят за взаимосвързаността с имунния отговор, но това не означава, че начинът на живот не рефлектира върху имунитета на човек.

Имунитет в действие

Първото нещо, което може да направим е да изберем и да заложим на по-здравословен начин на живот. Създаването на някои навици, отказване от цигарите и включване на повече богати на хранителни вещества храни, са малка, но значителна стъпка към подобряване на здравето. Това, разбира се, не трябва да става за ден или два, а да бъде целенасочена и устойчива стратегия към  промяна начина на живот.

Наред с това, старайте се да поддържате здравословно тегло, прекарвайте повече време на открито (дори в студените дни чистият въздух прави чудеса), консумирайте умерено алкохол, спете достатъчно. И колкото и да е трудно – опитайте да намалите стреса. Днес всички сме заобиколени от какви ли не стресиращи фактори, но дихателни техники, йога, медитация или спорт, може да се окажат вашето спасение от натовареното ежедневие.

 

Как да увеличим имунитета по здравословен начин

Факт е, че за силният имунитет организмът ни се нуждае от редица витамини, минерали и хранителни вещества. Факт е, че не може да си набавим всички тях само чрез храната, колкото и здравословен начин на живот да следваме. Ето защо на помощ идват хранителните добавки, витамини и минерали. Влизайки в аптеката със сигурност ще намерим купища такива, които обещават да повишат или поддържат имунитета.

Както всяка бойна сила, армията на имунната система идва от корема. Учените отдавна са признали, че хората, които живеят в бедност и са недохранени, са по-уязвими към инфекциозни заболявания. Смята се, че някои специфични хранителни фактори, като преработени храни или висок прием на бели храни (брашно, сол, захар) влияят неблагоприятно върху имунната функция. Все пак, все още има сравнително малко проучвания за ефектите на храненето върху имунната система на хората.

Има доказателства, че дефицитът на микроелементи  - като цинк, селен, желязо, мед, фолиева киселина и витамини А, В6, С и Е - променят имунния отговор. Въздействието на тези промени върху имунната система все още се изследва, но ако вашата диета не ви осигурява всички нужни микроелементи, приемът на витамини за имунната система ще донесе само и единствено ползи за здравето.

Изберете: Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт

Все повече авторитетни източници препоръчват комбинации от витамини и минерали за укрепване на имунитета, за превенция от развитието на атипични клетки, за здрава нервна система, за оптимална и стабилна обмяна на веществата, за грижа за органите на зрението, за кръвообразуване и кръвообращение, за профилактика на стави и опорно двигателна система, при сезонна хиповитаминоза, при химио– и лъче терапия, при физическо и умствено натоварване и преумора, при активна спортна дейност, при ежедневно практикуване на всички видове спорт, за възстановяване по време на и след прекарани тежки заболявания, превенция от преждевременно стареене, за по-добри общ тонус и самочувствие. Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт съдържа: витамини: А, бета каротин, С, Е, В1, В2, В6, В12, К1, никотинамид, калциев пантотенат, фолиева киселина, биотин;  Макроелементи: калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, хлор; Микроелементи: йод, манган, хром, селен, молибден, мед, цинк, желязо, силиций и други; захароза.

Мед от манука за здрав имунитет

Сравнително непознат у нас, научни изследвания доказват антибактериалните свойства на меда от манука и невероятната му способност целенасочено да разрушава бактериите на златистия стафилокок, който е много опасен вид заради високата си резистентност към различните видове антибиотици. Освен това е установено, че той има противовъзпалително, антимикробно, противовирусно, антиоксидантно, антисептично и противогъбично действие. Наред с това стимулира имунната и противоалергичната защита, упражнява директно противомикробно действие, има силен противовъзпалителен ефект.

Професор д-р Питър Молан открил в медът от манука активен елемент - UMF ®– Unique Manuka Factor. Той е ефективно средство против  широк спектър бактерии: Helicobacter Pylori (причиняващ язва), Staphylococcus Aureus, Escherichia Coli и Streptococcus Pyogenes (при възпаления в гърлото). Той доказал, че медът от манука остава най-мощният убиец на бактерии даже при 10-кратно разреждане. Особено препоръчителен за хора със слаба имунна система, за профилактика на сезонни и други заболявания, срещу токсини и за поддържане нормалната работа на стомашно-чревния тракт.



Черен бъз

Бъзът е силен имуностимулатор, най-ценната билка, твърди легендарният български лечител Петър Димков. Затова не е чудно, че това растение става все по-търсено средство за подкрепа на имунитета. ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) на VIVASAN е хранителна добавка в течна форма с екстракти от цветовете и плодове на черен бъз.  Най-важната и добре позната полза на растението е имуностимулиращото му действие, по-малък риск от грип и вирусни инфекции.

Сироп за имунната система с черен бъз спомага за намаляване на “лошия” холестерол и за производството на “добрия” холестерол. А благодарение на високото съдържание на флавоноиди, предпазва тялото от различни сърдечни заболявания. Доказано е също, че приемът на черен бъз естествено увеличава производството на инсулин в тялото, което води до по-ниски нива на кръвната захар.

Хвойна

Хвойната е използвана още от древни времена за профилактика на различни заболявания. Римляните са добавяли плодовете на хвойна във виното и са го приемали при нарушена функция на черния дроб и като диуретично средство. Вкусен и лесен начин да се възползвате от ценните качества на хвойната е чрез ХВОЙНОВ ЕКСТРАКТ - натурална хранителна добавка с консистенция на мед. Екстрактът от плодчета на алпийска хвойна помага за профилактика на хиповитаминозни състояния, за поддържане на нормална обмяна на веществата, подпомага отделянето на шлаки от организма, за укрепване стените на кръвоносните съдове, за поддържане на нормалното ниво на холестерола в кръвта, както и за поддържане на нормален имунитет.


Етерични масла

От древни времена етеричните масла са мощен инструмент за поддържане на имунитета. Като екстракт от лековити билки те имат способността да регенерират тялото и да подпомагат здравето. Ето защо VIVASAN създаде една специална композиция в помощ на имунната система - ХИГЕЯ. Тя съдържа етерични масла от смърчови иглички, розмарин, лавандула, мента, европейски кедров бор, зеленика и е чудесна за поддържане на добро здраве, за дезинфекция на въздуха около нас, както и за борба с вируси, бактерии, гъбички.

Leave a comment