Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Цироза: съвети за превенция

Цироза: съвети за превенция
By май 08, 2024 0 Comment

Цироза: съвети за превенция

Знаете ли, че черният дроб е най-големият ви вътрешен орган (приблизително с размерите на футболна топка!)? Той тежи около три до четири килограма и е отговорен за важни функции като храносмилането на храната, съхраняването на енергия и премахването на токсините от тялото.

Малцина от нас живеят в незамърсена среда и се хранят напълно „чисто“. От друга страна масово хората са „атакувани“ от токсини от въздуха, почвата, водата и храната- фактори, които пряко влияят на черния дроб, а последствията са куп симптоми, които могат да засегнат почти всяка система в тялото.

Какво е цироза на черния дроб?

Цирозата на черния дроб е сериозно прогресивно автоимунно заболяване, при което говорим за дисфункция, засягаща основни процеси като притока на кръв, елиминиране на токсините и отпадъците от тялото, нивата на хормоните и усвояването на определени основни хранителни вещества.

Най-честите причини за цироза включват злоупотреба с алкохол, анамнеза за мастно чернодробно заболяване и вируси като хепатит. Други фактори като лоша диета, генетика или фамилна анамнеза за чернодробно заболяване и високи нива на холестерол също могат да допринесат за чернодробна дисфункция и риск от цироза.

Ако чернодробното заболяване се влоши, може да се развие чернодробна недостатъчност, след това рак на черния дроб. В този момент състоянието може да бъде фатално и трансплантацията обикновено се счита за единствената възможност за повечето пациенти. За щастие промените в начина на живот и някои терапии могат да помогнат за спиране на прогресията и дори да обърнат до известна степен цирозата.

Често срещани симптоми на цироза и усложнения

Някои от честите признаци и симптоми на цироза и други форми на чернодробно заболяване включват липса на енергия или умора, загуба на апетит, кожа и очи, които изглеждат жълти, храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, коремна болка и спазми. Като сигнал за проблеми са и когнитивни симптоми като объркване, дезориентация и промени в настроението или личността, подуване на краката и глезените, усещане за сърбеж, урина с тъмен цвят, склонност към лесно образуване на синини по кожата.

В ранните си стадии чернодробното заболяване и дори цирозата може да не проявят никакви симптоми. Поради това може да не се обърне внимание на причините или рисковите фактори, които влошават състоянието още повече. В началото на заболяването първите може да се появят симптоми като ниска енергия, кожни промени, подуване/оток и недостиг на хранителни вещества. С течение на времето, ако черният дроб стане много повреден, той развива белези, които са показателни за цироза.

Причини за цироза и рискови фактори

Повечето хора свързват заболяването на черния дроб с алкохолизма. Това обаче съвсем не е единствената причина. Прекаляване с алкохол, химикали, лекарства, пържени храни, преработени или рафинирани храни (бяло брашно, конвенционални млечни продукти, бяла захар и нискокачествени животински продукти, например), също натоварват черния дроб, а резултатът е белези и загуба на здрави чернодробни клетки.

Що се отнася до лечение на заболяването, в напреднали стадии няма как да се пренебрегнат конвенционалните мерки.

Лечението на цирозата ще зависи от това, какво я причинява на първо място и колко тежко е станало състоянието. Лекарите често използват комбинация от различни методи на лечение, включително лекарства и промени в начина на живот –хранителни добавки, диуретици, строга диета.

Но заедно с това им и естествени начини за справяне с чернодробната цироза

1. Правете детокс на черния дроб

Открай време черният дроб се счита за най-важния орган. Ако не спазвате диета, нямате навик да правите редовни упражнения и живеете или работите в замърсена среда, може да се нуждаете от прочистване на черния дроб .

Наблегнете на храни като тъмнозелени, листни зеленчуци, цитрусови плодове, сладки картофи, банани, авокадо (чудесни източници на калий), семена от бял трън (чай или екстракт), куркума (подправка или таблетка), джинджифил, „суперхрани“, като спирулина, хлорела и житна трева, пробиотични храни и добавки, ябълков оцет.

За сметка на това избягвайте преяждане, както и консумация на прекалено пикантни и пържени храни, рафинирани въглехидрати, глутен, захар, твърде много кофеин (черен чай, кафе, сода), алкохол.  

2. Намалете приема на алкохол, откажете пушенето и избягвайте прием лекарства

Високият прием на алкохол е най-тясно свързан с мастното чернодробно заболяване, което представлява натрупване на мазнини в чернодробните клетки, причиняващо подуване и цироза.

„Здравословният“ диапазон за повечето възрастни е не повече от 1-2 напитки дневно (или около 30 грама алкохол).

3. Подкрепете черния дроб с добавки

Добавки, билки и подправки, включително куркума , бял трън, пробиотици и корен от джинджифил, могат да помогнат за производството на подходяща жлъчка и ензими, да успокоят храносмилателния тракт, да намалят газовете в червата и да намалят възпалението:

Белият трън се счита за „краля“ на детоксикиращите билки. Използва се от векове за подпомагане на прочистването на черния дроб и премахване на натрупването на тежки метали, рецепти, замърсители и алкохол. Той се препоръчва за защита на чернодробните клетки от токсини, от нарушения на въглехидратната обмяна, хипергликемия, при физическа и психическа зависимост от алкохол и наркотици, химиотерапия, професионални интоксикации, при възпаления на черния дроб, на задстомашната жлеза, на жлъчката.

Именно белият трън е основна съставка в две уникални хранители добавки на Вивасан , доказали се със своите пречистващо и оздравяващо действие -  Бял Трън Силимарин - ЛЕБЕРШУЦ Ултра и Холин, Артишок и Бял трън

 

Куркумата е мощно противовъзпалително средство, което не само подпомага храносмилането, но и помага за възстановяване на здравословния баланс на кръвната захар, което поддържа чернодробния метаболизъм.

За да се възползвате от всички качества на куркумата обаче, се препоръчва да я комбинирате с две други съставки – черен пипер и олеурепин. Затова Вивасан създаде КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН в микрокапсули. Пиперинът е основният активен компонент на черния пипер и, когато е в комплекс с куркумин, е доказано, че повишава бионаличността с 2000%. Микрокапсулите от своя страна позволяват бавното освобождаване на активните съставки, за да се постигне най-високо ниво на абсорбация от организма.

Последните изследвания също показват, че пробиотиците могат да бъдат полезни за здравето на черния дроб, тъй като чревната микробиота играе важна роля в детоксикацията и метаболитните процеси. Променената чревна пропускливост (наричана още синдром на пропускливите черва) може да промени начина, по който функционира черният дроб и да влоши чернодробните нарушения.

Пробиотик БИО РИПЕЪР+ ИМУНИТЕТ и Пробиотик БИО РИПЕЪР+ АНТИСТРЕС са два пробиотичните продукта с удивителен ефект върху здравето! Те съдържат живи бактериални култури, които помагат за възстановяването и поддържането на баланса на чревната флора. Здравата чревна флора означава липса на храносмилателни проблеми, силна имунна система и здрава кожа.

Артишок – той е отличен натурален хепатопротектор и е незаменима добавка в помощ на черния дроб. АРТИШОК ЦИНАРИН е  хранителна добавка в течна форма, с много висока форма на усвояемост и доказан ефект върху здравето на черния дроб, жлъчката и храносмилателната система. Приемът му намалява токсичното действие на алкохола върху черния дроб, при подагра намалява нивото на пикочната киселина в кръвта, а при атеросклероза понижава нивото на холестерола в кръвта, извежда шлаки и соли от организма и предпазва от преждевременно стареене.

4. Поддържайте здравословно тегло

Изследвания, публикувани в Journal of Endocrinology and Metabolism, доказват, че хората със затлъстяване имат между 3-15 пъти по-голям риск от развитие на чернодробно заболяване, отколкото тези със здравословно тегло. Това се дължи на факта, че наднорменото тегло променя нивото на мастните киселини и ензимите, които черният дроб произвежда. Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) възниква, когато скоростта на усвояване и синтез на мастни киселини е по-голяма от скоростта на окисление и износ на мастни киселини. Този процес се нарича "стеатоза" и резултатът е прекомерно количество триглицериди, произведени от черния дроб.

5. Намалете излагането на токсини

Ежедневно влизаме в контакт с различни форми на токсини чрез въздуха, който дишаме, храните, които ядем, и продуктите, които използваме. Направете всичко възможно да избягвате вдишването или докосването на токсини, особено като ограничите количеството химически домакински, почистващи и козметични продукти, които използвате. Химикалите , открити в аерозолни продукти, инсектициди, синтетични козметични продукти и добавки в цигарите, увреждат чернодробните клетки.

6.  Намалете приема на лекарства

Много експерти смятат, че днес голям процент от обичайните лекарства се предписват прекалено много или се приемат неправилно, и се смесват с грешни добавки - включително антибиотици и болкоуспокояващи. Ако приемате лекарства редовно, проучете как те могат да повлияят на черния дроб.

Leave a comment