Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Красиви крака за лятото или как да се справим с разширените вени

Красиви крака за лятото или как да се справим с разширените вени
By юни 11, 2021 0 Comment

Красиви крака за лятото или как да се справим с разширените вени

Лятото вече е тук, a това предполага са заменим дългите панталони с къси шорти, поли и рокли. Но за много дами това се оказва проблем, защото страдат от един, оказва се, доста често срещан проблем - разширени вени.

Много хора смятат, че те засягат само жените, но истината е, че и мъжете  страдат от тях. Разширените вени могат да се проявят като ясно изразени розови капиляри по крака до обемни издатини, които изглеждат като тъмни бучки, причиняващи болка и дискомфорт.

Какво води до разширени вени

Те се появяват, когато малките клапи във вените отслабнат и пречат на свободното движение на кръвта. При застояване и липса на движение, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото – долните крайници. В дългосрочен план, повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.

Като цяло, разширените вени не се смятат за сериозен медицински проблем. Проучвания показват, че почти 1/3 от населението в западните общества страда от такива, но рядко водят до сериозни последствия или усложнения.

Все пак разширените вени на краката са причина за физически дискомфорт, а чисто естетически будят притеснение в много хора.

Какви са симптомите на разширените вени?

усещане за парене или пулсиране в краката
тежест и болка в краката
мускулни крампи, които могат да бъдат по-забележими през нощта
подуване на стъпалата и глезените
мравучкане
суха или сърбяща кожа, която изглежда по-тънка над разширените вени

Ако посетите дерматолог или лекар, за да поговорите за възможностите за справяне с проблема, най-вероятно ще ви посъветва първо да направите някои промени в начина на живот, преди дори да се мисли за операция на разширени вени или друго лечение. Все пак има редица естествени решения и натурални продукти, които не само ще помогнат за прибиране на разширените вени, за възстановяване на кожа с варикозни рани, но и ще ви дадат повече енергия, ще се радвате на по-чиста кожа, по-добро здраве на сърцето и подобрено храносмилане. А най-хубавото е, че природните средства не носят риск и са далеч по-евтини от операциите.

Как се лекуват разширени вени и кои са най-достъпните начини да подпомогнете за облекчение на дискомфорта?

1. Упражнения

Редовните упражнения са едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите притока на кръв и да намалите възпалението. Седенето (особено с лоша стойка - като издаване на главата напред или с кръстосани крака) или стоенето за дълъг период от време, без да се движите много, е свързано с повишен риск от разширени вени на краката.

Когато стоите твърде дълго за вените е по-трудно да изпомпват ефективно кръвта обратно в сърцето си и да се борят с ефекта на гравитацията. Физическите упражнения също са чудесен начин да помогнете за естествения баланс на хормоните, да отслабнете или да поддържате здравословно телесно тегло, да понижите кръвното налягане, което също може да е причина за външни и вътрешни разширени вени.

Елементарни упражнения, които може да правите са повдигане на краката в страни от изправена поза, повдигане на прасци, каране на велосипед от легнало положение, странично повдигане на краката. Упражненията с ниско въздействие, като ходене, плуване и колоездене, също са подходящи за страдащите от разширени вени, тъй като облекчават натиска.

Ако изпитвате болка, когато тренирате, започнете бавно и опитайте с охлаждане или нагряване на възпалените мускули след тренировка. Също така може да повдигате често краката си на нивото над сърцето, за да помогнете за намаляване на отока и болката, или да носите компресионни чорапи.

2. Поддържане на здравословно тегло

Хората с наднормено тегло са по-склонни да развият разширени вени, особено жени с наднормено тегло и възрастни хора. Повечето килограми оказват по-голям натиск върху вените и може да допринесат за възпаление.

Според доклад, публикуван от Huffington Post за връзката между затлъстяването и разширените вени, за хората с наднормено тегло варикозните вени често са по-трудни за диагностика и лечение, тъй като те обикновено остават незабелязани.

3. Етерични масла за балансиране на хормоните

Различни етерични масла са полезни за подобряване на притока на кръв, като същевременно намаляват възпалението и хормоналния дисбаланс. Едно от най-добрите за прибиране на разширени вени е маслото от лимон, което има способността да увеличава циркулацията и да поддържа кръвоносната система. Може да разредите няколко капки етерично малсо от лимон с базово масло и да втриете на краката. Ако имате мускулни болки, подуване или мехури по кожата, може да използвате етерични масла като мента, чаено дърво и лавандула, разредени в базово масло, за да успокоите проблемните зони.

4. Противовъзпалителна диета

Лошата диета - богата на трансмазнини, захар, кофеин, алкохол и преработени храни - може да е причина за увреждане на артериите, по-слаба циркулация, проблеми с кръвното налягане, хормонален дисбаланс и наддаване на тегло. Много от тези храни също са с високо съдържание на натрий, който е води до задържане на вода.

Кои са най-добрите противовъзпалителни храни:

Храни с високо съдържание на фибри - Фибрите помагат за подобряване на здравето на сърцето и са необходими и за здравословни храносмилателни функции. Яденето на 30-40 грама фибри всеки ден е чудесен начин за предотвратяване на запек, причина за подуване на корема и повишен натиск върху вените около корема и краката и за венозна недостатъчност.
Храните с високо съдържание на фибри включват семена от чиа и ленено семе (които са богати на омега-3), зеленчуци, пресни плодове и накиснати / покълнали бобови растения и зърнени храни.

Храни с високо съдържание на антиоксиданти  - Антиоксидантите, флавоноидите (присъстват в плодовете), витамин С и витамин Е (и двата се срещат в зелени зеленчуци и цитрусови плодове), помагат за укрепване на вените, борба с възпалението и подобряване на артериалното здраве. Витамин Е помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, действа като естествен разредител на кръвта и е свързан със здравето на сърцето. Витамин С е мощно противовъзпалително средство, полезно за здравето на кожата.

Естествени диуретици - Лекарите понякога използват диуретични хапчета, за да помогнат за увеличаване на уринирането и намаляване на задържането на вода или подуване. Можете да получите същия ефект безопасно, като консумирате повече пресни билки (магданоз, кориандър, босилек), копър, краставица, аспержи и целина.

Богати на магнезий храни – трудната циркулация на кръвта, проблеми с кръвното налягане и спазми в краката (като синдром на неспокойните крака) са предупредителни признаци за дефицит на електролити като калий и магнезий. За да преодолеете тези симптоми, увеличете приема на листни зеленчуци, авокадо, банани, кръстоцветни зеленчуци и сладки картофи.

Пикантни храни - Подправки като лют червен пипер или къри помагат за затоплянето на тялото и притока на кръв, а наред с това подобряват циркулацията и контролират апетита.

5. Билки за разширени вени и натурална козметика

Установено е, че дивият кестен и конският кестен са сред най- ефективните и безопасни за лечение на разширени вени средства. И за двете са правени проучвания, които потвърждават ефекта им при хронична венозна недостатъчност. Те също са полезни за намаляване на задържането на вода, проблеми с кръвообращението, подуване, диария.

Кой е най-лесният начин да се възползваме от силата и лечебните им свойства?

Екстрактите от див и конски кестен обикновено се влагат в кремове и лосиони за разширени вени. На пазара обаче е пълно с какви ли не продукти, които обещават изключителни резултати, а в цялото това разнообразие, на потребителите им е много трудно да отсеят наистина качествените. Ето защо, когато търсите, избирайте само такива, които са с гарантирано качество и със сертификати за качество. Един от най-ефективните кремове за разширени вени е този на швейцарската компания Vivasan.

Кое го прави толкова добър?

Кремът за вени съдържа екстракт от листа на червено грозде, богато на флавоноиди, които бързо премахват умората и болките в краката, укрепват стените на съдовете, повишават тонуса им, намаляват проницаемостта на съединителната тъкан и така предпазват от развитието на разширени вени).

Екстрактът от див кестен (Aesculus Нippocastanum) повишава тонуса на венозните съдове, ускорява кръвотока във вените, което пречи на образуването на тромбози, нормализира обмяната на веществата в тъканите и подобрява оттока на лимфа, в резултат на което отоците на краката постепенно се разнасят.

В крема има още масло от сладък бадем (Prunus Amygdalis Dulcis), алантоин от пшеничен зародиш и глицерин, които подхранват и омекотяват кожата и я предпазват от вредното въздействие на неблагоприятните фактори на околната среда.

За по-добър ефект, може да комбинирате с капсули с конски кестен. Хранителната добавка съдържа също и екстракт от лозови листа /Vitis Vinifera/, които са с най-високи нива на феноли, флавоноиди, флавоноли и етилбени. Известно е антибактериалното действие на екстракта от червени лозови листа срещу  Escherichia coli, Salmonela infantis, Staphylococus aureus и др. Лозовите листа съдържат Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, Вит. C, E, A, K, B6, B3, B9, B2.

6. Носете дрехи, които не ви стягат

Носенето на плътно прилепнали дрехи може да ограничи притока на кръв. Човек може да открие, че кръвообращението му се подобрява ако носи по- широки дрехи, особено в по-топло време. Равни обувки вместо високи токчета също може да помогне при разширени вени на краката.

7. Масаж

Лекият масаж с подходящ крем за вени на засегнатите области също може да помогне за по-доброто кръвообръщение. Изключително важно е да се избягва натискът директно върху вените, тъй като това може да увреди крехките тъкани.

Leave a comment