Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо хранителните добавки са важни за профилактика за здравето

Защо хранителните добавки са важни за профилактика за здравето

Защо хранителните добавки са важни за профилактика за здравето

Когато стане въпрос за хранителни добавки има толкова много мнения, колкото и хора. За едни те са ненужен разход, за други са задължителна част от ежедневието, за трети – част от стандартно лечение, ако има някакъв здравословен проблем, а за четвърти – нещо, което замества храната.

И тъй като в интернет може да намерите аргументи за всяка една теза, решихме да направим обобщение на това – какво са хранителните добавки, защо са необходими точно днес и сега, кое ги прави необходима част от ежедневието и как всъщност те могат да бъдат една чудесна превенция при различни проблеми.

И така, когато здравни специалисти или лекари ни казват, че трябва да приемаме витамини и добавки ежедневно, следва въпросът – „Но защо да приемам добавки, след като съм здрав и нямам оплаквания? Наистина ли са необходими?“

Отговорът е „Да, необходими са“ и сега ще ви дадем няколко солидни причини, поради които смятаме, че приемането на добавки е нещо, което трябва да правите, ако се грижите за здравето си.

Първо започваме с уговорката, че хранителните добавки НЕ СА ЛЕКАРСТВО, а са ПРЕВЕНЦИЯ. Хранителните добавки не лекуват, особено, ако говорим за сериозно здравословно състояние, но могат да бъдат в помощ да го прекарате по – леко или дори да предотвратите такова.

И ако някои хора ще си кажат „Баба ми не е пила добавки и е била здрава, значи няма нужда от тях“, ето първият аргумент срещу това иначе вярно твърдение.

Съставът на почвите днес не е това, което е бил преди 50 години            

Светът става все по – голям, нуждата от храна нараства с всеки изминат ден, а производителите се стремят да подсигурят необходимото за това количество. И тъй като земята има определен ресурс на минерали, соли, микро и макроелементи, се прибягва до торове, изкуствени подхранващи вещества, обогатители. Какво означава това? Храната, която днес консумираме като химичен състав не е същата, каквато например е била преди години. Така краставицата, доматът, ябълката, прасковата, които слагаме на масата, може да са вкусни и полезни, но не ни дават същото количество полезни вещества, спрямо години по – рано. И да, дори едно производство да е био, органик или еко – наречете го както искате, да не се третира с химични торове, а само с естествени, фактът, че цялата екосистема – подпочвени води, въздух, дъждове са по един или друг начин засегнати, е достатъчно показателен за това.

Според USDA и доклад от 2004 г. в Journal of the American College of Nutrition,  днес храната ни е по – бедна на ценните хранителни вещества, от които организмът ни се нуждае, спрямо няколко десетки години по – рано. Ето защо и вашата баба не се е нуждаела от хранителни добавки.

Около нас е пълно с нездравословна храна

Няма да е лъжа ако кажем, че около нас гъмжи от купища храни, които не са толкова здравословни. Намерихме начин да направим храната по-евтина и много пъти това означава силно преработена. Храните, които повечето от нас ядат, едва ли са толкова питателни, дори пресни, са обработвани химически, за да се запазят, а и по-често посягаме към готовите храни, които са пълни със сол, мазнини, захар или нездравословни добавки!

 

Разбира се, консумираме и храни, които не са преработени, като червено месо и птиче месо, но дори и тогава те обикновено са пълни с хормони на растежа, ГМО и не се знае какво още.

Редица доклади сочат, че все повече хора имат дефицит на ключови хранителни вещества, следствие на този начин на хранене.

Сблъскваме се с повече токсини, отколкото преди

Светът е много по-различно място от времето, когато нашите предци са живели тук. Всеки ден вдишваме токсини, а дори не се замисляме какво нарочно влагаме в тялото си! В нашия модерен и непрекъснато променящ се свят телата ни се нуждаят от повече хранителни вещества, за да се справят и да се борят с тези токсини. Хранителните вещества в храната днес не отговарят на предизвикателството, особено когато се замислите за цялата храна, която ядем, която е с ниско съдържание на здравословни витамини.

Редовният прием на витамини и добавки може да помогне в борбата с нездравословните отрови, които поемаме неминуемо в ежедневието си.

Производителите създават генетични хибриди, които имат ниски хранителни стойности

Много производители (особено на плодове и зеленчуци), създават хибридни форми на тези храни, за да ги подобрят по някакъв начин. Или променят цвета, или теглото, а също и трайността им.  Този вид манипулация просто намалява хранителните стойности. Според едно проучване дори е установено, че това, което изглежда като сочен, вкусен портокал, не е нищо повече от захар и вода, и вероятно несмилаема целулоза.

Колкото повече се опитваме да манипулираме природата и начина, по който се развива, толкова по-малко поддържаме хранителната стойност.

Добавките могат да помогнат за компенсиране на липсата на хранителни вещества от ежедневния ни прием на плодове и зеленчуци.


Дори водата ни е изчерпана от минерали

Поради начина, по който работят съвременните методи за производство на вода, съчетан с прекомерната употреба на филтри, дори нашата вода е изчерпана от минерали. От векове ние като хора сме разчитали на богатите на хранителни вещества водни източници, за да си набавим основните минерали, от които телата ни се нуждаят.

Един пример – през 2005 г. Световната здравна организация разкрива, че много важни минерали като магнезий се отстраняват от водата в цяла Северна Америка. В нашия свят днес ние се лишаваме от редица ключови ресурси, защото вярваме в прекомерното филтриране от източника.

Продукция на дълги разстояния

Голяма част от продуктите, които виждате в местния магазин за хранителни стоки, са изпратени от целия свят. Доказано е, че витамините в определени продукти са изчерпани, защото са били транспортирани от дълги разстояния и съхранявани за дълги периоди, преди дори да ги видим на рафтовете.

Понякога продукцията се прибира седмици или месеци преди да бъде закарана до магазина. Затова, ако имате възможност потърсете продукти, които са местно производство или купувайте от производител.

Хората днес не усвояват много добре хранителните вещества

С напредването на възрастта, стреса, начина на живот, днес ни е по-трудно да усвояваме храната и да задържаме хранителните вещества, от които се нуждаем. Това се дължи и на факта, че с напредване на възрастта приемаме повече лекарства и това може да попречи на усвояването на хранителните вещества. Установено е, че много хора имат недостатъчно количество стомашна киселина, което означава, че храната, която ядем, не се усвоява правилно.

Витаминните добавки могат да помогнат за компенсиране на хранителните вещества, загубени по време на храносмилането и консумацията.


Имате нужда от хранителни вещества, за да тренирате

Вашето тяло изисква повече хранителни вещества, когато тренирате, за да имате правилно производство на енергия и възстановяване. Добавките могат да преодолеят разликата между хранителните вещества, от които се нуждаем, и храната, в която те липсват. Колкото повече тренирате, толкова повече тялото ви се нуждае, за да поддържа оптимално здраве.

И така, защо да приемате добавки? За съжаление, „добрата, балансирана“ диета не е достатъчна, за да бъдем здрави. Когато вземете предвид комбинацията от лош избор на храна, прекалено преработени храни и лоши земеделски практики, храненето, което ядем, е доста под стандарта. Много хора (включително възрастни хора, вегани, алкохолици и хора с проблеми с усвояването) не са получавали адекватен прием на витамини. Особено в днешното общество, приемането на добавки е важна стъпка към оптимално здраве!

 

Ако не сте убедени, че приемането на добавки е нещо, от което се нуждаете, за да сте по-здрави, просто помислете – дали не е по – добре да инвестирате в качествени добавки и да си спестите от лекарства и куп неразположения? Защото, без значение дали се опитвате да се преборите с дефицит на витамин или да намалите риска от определени заболявания — или може просто да се чувствате проактивни по отношение на здравето си, една хранителна добавка може само да подобри здравето ви.

 

Comment (01)

  • Avatar
    Мирослав
    дек 11, 2022

    Хубава статия

Leave a comment