Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Естествени начини да се справите с болката в ставите

Естествени начини да се справите с болката в ставите

Естествени начини да се справите с болката в ставите

Около една трета от всички възрастни изпитват някакъв вид болки в ставите всеки месец. Болката може да се прояви във всички области, участващи в повтарящи се движения или които поемат тежестта на тялото, като долната част на гърба, врата, коленете, бедрата, раменете и глезените.

И ако досега сте разчитали на прием на болкоуспокояващи като аспирин, за да намалите продължаващите болки в ставите или костите, ще ви покажем по-безопасни алтернативи на приема на тези лекарства. Независимо дали го усещате в долната част на гърба, рамото, коленете или другаде, редица естествени средства са показали, че помагат за облекчаване на симптомите на болки в ставите – включително скованост, намален обхват на движение и затруднено ходене.

Какво включват естествените средства за справяне с болката в ставите? Обикновено това е  комбинация от добавки, промени в диетата, упражнения и солени бани – доказано ефективни при подуване и възпаление.

Разбира се, при всеки човек проблемът е индивидуален, но най-често хората съобщават за проблеми в шията и горната част на гърба/гръбнака - обикновено свързани с лоша стойка, като например „изправена напред глава“,  проблеми, свързани със съня или стрес; коленете; хълбоците; долната част на гърба; задна част на краката; раменете; китките, ръцете и пръстите, като например при синдром на карпалния тунел); глезените, краката, петите и пръстите на краката.

Има няколко потенциални причини за болка в ставите, които могат да включват:

  • Напреднала възраст. С напредването на възрастта и колагенът, който изгражда хрущяла в ставите, започва да се влошава, е по-вероятно да се появят болки.
  • Артрит или остеоартрит. Хората с артрит развиват болка поради сложни неврофизиологични процеси, които водят до генериране на възпаление и болезнени усещания.
  • Износване поради извършване на повтарящи се движения. Например бегачите/триатлонистите често изпитват болки в ставите по време на дълги бягания. Спортове и хобита, които оказват натиск върху определена става отново и отново, също могат да влошат симптомите, като танци, колоездене, йога, гимнастика, футбол, гребане и т.н.
  • Носенето на неправилни обувки също може да влоши болката в ставите при краката.
  • Лоша поза
  • Наранявания, удар или травма
  • Неактивност или заседнал начин на живот , като седене в продължение на много часове на ден
  • Автоимунно заболяване, което увеличава възпалението, като тиреоидит на Хашимото или фибромиалгия
  • Мускулни болки или нараняване, което оказва натиск върху ставата
  • Болката в ставите може също да се влоши, ако друго състояние започне да отслабва мускулите или причинява болка в костите, като бурсит, остеопороза или фрактура
  • В редки случаи поради инфекция, вирус или заболяване, което причинява „болка“, като например грип
  • Липса на сън, което може да допринесе за умора, болки и скованост

Естествени средства за болки в костите и ставите

Конвенционално лечение

Лечението на болката в ставите зависи от тежестта на симптомите. В повечето случаи, Вашият лекар ще препоръча промени в начина на живот, за да предотврати връщането или влошаването на болката -  упражнения или промяна на текущата фитнес рутина, разтягане, физическа терапия, намаляване на теглото, ако се налага.

Ако симптомите са временни (остра болка в ставите), като например поради нараняване, тогава вашият лекар вероятно ще препоръча да вземете болкоуспокояващо лекарство без рецепта, за да намалите възпалението, докато лекувате. Те могат да включват лекарствата: аспирин, ибупрофен.

Когато болката е продължителна и много силна (хронична болка в ставите), лекар най-вероятно ще препоръча прием на предписано нестероидно противовъзпалително лекарство.

Безспорно медикаментите за намаляване на болката могат да помогнат за подобряване на качеството на живот, но трябва да се използват внимателно и обикновено като последна мярка, тъй като те могат да причинят странични ефекти за някои като: стомашно-чревен дискомфорт, нарушено храносмилане, загуба на костна минерална плътност, взаимодействия с други лекарства и дори пристрастяване.

Естествени лекарства за болки в костите и ставите

1. Вана с английска сол

Класически лек за всяка мускулна или ставна болка е релаксираща вана с английска сол. Солите са с високо съдържание на магнезий и сулфати, абсорбират се лесно през кожата, за да осигурят бързо облекчение, намаляват възпалението, мускулните спазми и отпускат напрегнатите зони. Добавете две чаши соли към топла вода за баня и се отпуснете за поне двадесет минути.

Алтернативно, английската сол може да се използва в компрес, за да се нанесе директно върху кожата. Просто разредете две чаши в 2 л вода, намокрете кърпа за няколко минути, за да поеме разтвора и наложете болезненото място.

Към ваната може да добавите и етерични масла – мента, лавандула, хвойна.

2. Топли и студени компреси

За незабавно облекчаване на болката в ставите, опитайте топло-студен подход за справяне с болката. Нанесете горещ терапевтичен гел върху засегнатата област за двадесет минути. Незабавно продължете със студен пакет с лед за още двадесет минути.

И тук може да включите етерични масла за по-силен ефект. Освен мента, добавете и евкалиптово масло. Благодарение на охлаждащия ефект на ментол, ментата и евкалиптът намаляват топлината, подуването и дискомфорта, тъй като попиват директно в кожата. Наред с това е установено, че тези масла не само потискат болката, свързана с възпалителни състояния, но също така намаляват задържането на течности (отоци). Други етерични масла за артрит и болки в ставите включват тамян, смирна, портокал и куркума.

3. Колаген и други полезни добавки

Колагенът е видът протеин, открит в телата ни, който помага за изграждането на ставите и поддържа съединителната тъкан силна. Колагенът съдържа 19 различни аминокиселини, градивните елементи на протеините, които имат съществена роля както за психическото, така и за физическото здраве, включително да ни предпазват от болка.

Доказано е, че колагенът поддържа здравословен мускулен растеж, намалява симптомите на артрит, заздравява стените на артериите и храносмилателния тракт, повишава енергията и помага възстановяването след тренировки.

Някои от основните хранителни източници на колаген включват храни с много високо съдържание на протеини, като говеждо, пилешко, риба и черупки от яйца. Колагенът може да се намери и под формата на добавка, като колагенови протеинови прахове, или получен по естествен път от консумация на истински костен бульон.

Противовъзпалителни билки — Куркумата има способността да намалява възпалението в цялото тяло. За да се възползвате от всички ползи на куркумата, се препоръчва да я приемате под формата на хранителна добавка. При готвене куркумата съдържа само около 3 процента абсорбируем куркумин в прахообразната форма, докато  под формата на добавка – може да си набавите до 95 процента куркуминоиди.

Когато купувате качествена добавка с куркума, търсете такава, съдържащ черен пипер. Само комбинацията на куркума и черен пипер отключва пълния потенциал на подправката, тъй като черният пипер помага на хранителните вещества на подправката да станат по-биодостъпни.

Микрокапсули КУРКУМИН, ОЛЕУРОПЕИН и ПИПЕРИН е комбинация с екстракт от черен пипер и маслинови листа (куркумин + пиперин + олеуропеин). В допълнение, асимилацията на куркума се поддържа от Gelpell технология (микрокапсули).

Добавката спомага за подобряване работата на стомашно-чревния тракт, мощен антиоксидант е, има силно противовъзпалително и противоалергично средство. Забавя процеса на стареене, предотвратява развитието на сенилна деменция и болестта на Алцхаймер.

Есенциални мастни киселини —  Омега-3 мазнините носят безброй ползи за цялото тяло, тъй като помагат в борбата с възпалението. Сьомга, сардини, скумрия и говеждо месо, са добри източници на омега-3, както и ленени семена, семена от чиа и орехи. За съжаление диетата на съвременния човек често не е толкова богата на такива. Ето защо е добре да включим и добавки като  ОМЕГА 3 Форте с Крил - високо концентрирано рибено масло, обогатено с масло от крил или Витал Плюс - Омега 3.


Калций и витамин D — Костите и зъбите се нуждаят от калций, но тялото не може да го произвежда естествено. Затова трябва да го усвояваме чрез храната или да търсим добавка. Естествени източници на калций са тъмните листни зеленчуци, млечните продукти и бадемите. Ако решите да приемате добавка, уверете се, че съдържа и витамин D, за да помогнете на тялото ви да абсорбира възможно най-много калций.

За да сте сигурни, че си набавяте необходимата здравословна доза витамин К2, е важно да взимате и хранителна добавка. Ето защо VIVASAN разработи ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби.

ВИВА К2 за Здрави Кости и Зъби влияе благоприятно при мускулна слабост, стимулира имунитета, поддържа нормални функциите на щитовидната жлеза и съсирването на кръвта. Наред с това участва в поддържането на артериалното налягане и съкращенията на сърдечния мускул и повлиява неблагоприятно растежа на ракови клетки.

Глюкозамин и хондроитин – Глюкозаминът е естествен компонент на хрущяла, вещество, което не позволява на костите да се трият една в друга и да причиняват болка и възпаление. Може също да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла, което да се случва при артрит.

Според проучване продуктите, съдържащи глюкозамин сулфат помагат при болки в ставите, причинени от остеоартрит. Когато се приема за дълъг период от време, глюкозамин сулфатът може също да помогне за забавяне на прогресията на остеоартрит.

Подобно на глюкозамина, хондроитинът е градивен елемент на хрущяла и може също да помогне за предотвратяване на разрушаването на хрущяла от остеоартрит.

Много клинични проучвания са установили, че хондроитинът може да намали болката в ставите и сковаността при хора с остеоартрит. Хондроитин сулфатът може също да забави прогресията на остеоартрит, когато се приема дългосрочно.

И тъй като, както глюкозаминът, така и хондроитинът са жизнено важни за здравето на ставните хрущяли, комбинацията им е доказано, че помага при напредване на възрастта, когато човешкия организъм произвежда все по – малко и по – малко ставен хрущял. Поради намаляващото количество на хранителни вещества, е добре да приемате качествена хранителна добавка, каквато е Глюкохон форте. Хранителна добавка съдържа добре балансирана комбинация от d-глюкозамин сулфат дикалиев хлорид от хрущял на акула,   хондроитин сулфат от хитиновата обвивка на скариди и други ракообразни (Crustacean). Активните вещества са получени по сложен многостепенен процес на разтваряне, екстракция и отделяне.

Благодарение на уникалния си състав, Глюкохон Форте допринася за поддържане на нормалната работа на ставните хрущяли.

Дяволски нокът – според изследвания, употребата на това растение има положителен ефект при заболявания на ставите с дегенеративен характер - артрит, деформираща остеоартроза, остеохондроза на гръбначния стълб. Активните вещества в състава на растението подобряват подвижността на ставите, намаляват подуването и облекчават болката, но също така допринасят за отстраняването на пикочната киселина и холестерола от организма.

Дяволски нокът е и основна съставка в Harpagin Forte - фитопрепарат за подпомагане функциите на съединителната тъкан и опорно-двигателния апарат. Дяволският нокът действа благоприятно на ставите, предотвратява нарушаването на функциите им и възникването на ставни проблеми. В допълнение, той насърчава отстраняването на токсините от тялото, оптимизира работата на сърцето. Босвелиевата киселина забавя разрушаването на хрущяла, намалява елиминирането на структурните компоненти на хрущялната тъкан, активира регенеративните процеси, облекчава болката и туморите в ставите, осигурява хранителна подкрепа за опорно-двигателния апарат.

 

4. Повече движение и упражнения

Скованите мускули поради обездижване могат да причинят болки в ставите на тялото или да влошат състояния като артрит. Например, напрежението в мускулите на краката може да е причина за допълнителен стрес върху коленете и бедрата, тъй като слабите мускули допринасят за нестабилност и по-висок риск от наранявания или компенсации. Редовните упражнения могат да помогнат за укрепване и разтягане на засегнатите стави и мускули, като подобряват кръвообращението и често намаляват болката.

5. Ако е необходимо – отслабване и диета

Излишните килограми натоварват ставите и костите. Ако страдате от болки в ставите, както и костно заболяване, като остеопороза, наднорменото тегло също може да ускори дегенерацията на костите. Дори свалянето само на няколко килограма може да облекчи болката и да предотврати бъдещи проблеми.

Наред с това е добре да помислите и за промяна в диетата. Хроничното възпаление в тялото причинява слабост и в крайна сметка ще доведе до дегенерация на тъканите. Чрез прилагане на противовъзпалителна диета болките в ставите и костите, причинени от възпаление и подуване, вероятно ще започнат да намаляват. 

Разбира се, няма единен подход за справянето с болката в ставите. Най-важното е да бъдете последователни, да заложите на качествени хранителни добавки и да останете активни.

Leave a comment