Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Природни решения за лечение на хрема при деца

Природни решения за лечение на хрема при деца

Природни решения за лечение на хрема при деца

С настъпването на зимния сезон хремата е най-честия посетител във всеки дом. При децата дори една обикновена хрема може да предизвика дискомфорт, раздразнителност и  отпадналост. Често секретът започва да се стича назад в гърлото и това води след себе си кашлица, болки в гърлото. Преди да прибегнете до лекарства, капки или спрей за нос с неясни съставки, защо не помислите за естествени решения, които са също толкова ефективни? Защото симптомите на хрема може да са досадни, но в повечето случаи са безобидни и ако се вземат мерки навреме, бързо и лесно ще се отървете от тях.

Ето няколко стъпки, за да се справите с хремата на децата (а и не само) у дома.

1. Дезинфекцирайте въздуха

Хигиенизирането на въздуха у дома е важно за всички и по всяко време на годината. Замърсеният и застоял въздух е благоприятна среда за бактерии и вируси, особено през зимата, затова трябва да проветрявате всеки ден. Също така е важно да идентифицирате всички влажни зони, тъй като това създава благоприятна среда за бактерии.

Един от най-лесните начини да почистите въздуха е с етерични масла.

Етеричните масла, разпръснати във въздуха, са много ефективни, освен че ухаят много приятно. Има много масла, от които може да избирате, но препоръчваме хвойна, евкалипт и/или етеричното масло от лавандула. Последното има и успокояващ ефект, подпомага съня, който често бива неспокоен при запушен нос и кашлица. Изключително подходящо са 33 билки и Респира.

Тези масла имат мощно антисептично, антибактериално и антивирусно действие. Просто сложете няколко капки от избраното масло в дифузер и пуснете.

Заедно с това когато почиствате, избягвайте химически продукти, доколкото е възможно, тъй като те често съдържат вещества, които могат да алергизират и влияят на дихателната и имунната система.

Друг вариант за почистване на въздуха е да направите инфузия с етерично масло от мащерка. Поставете няколко капки масло от мащерка във вряща вода и изпаренията, които се отделят, ще дезинфекцират и ще успокоят дихателните пътища.

Сега, след като въздухът у дома е чист, нека да преминем към следващите съвети, за да дадете на детето си малко облекчение от хремата.

2. Промивка на носа

При първи симптоми на запушен и/или хрема, започнете с промивка на носа. Тя помага за премахване на микробите и ще позволи на капките да действат по-добре.

Изберете спрей с морска вода, който е богат на микроелементи и минерали, той стимулира цилиарните клетки на носната лигавица, които са първата бариера срещу бактерии и вируси.

Напръскайте носа със Спрей за нос и гърло на Вивасан. Той е с антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства и осигурява ефективна защита срещу различни вируси и бактерии в гърлото и носа.

Измиването на носа помага за успокояването му, както и за намаляване на необходимостта от издухване на носа, което има тенденция да дразни околното пространство.

 

3. Домашни капки за нос

Купените от аптеката капки за нос често са неефективни и съдържат съставки, които изсушават носната лигавица, кортикостероиди, антибиотици. Така, след честа употреба, много хора съобщават, че стават резистентни към тях.

Ето защо ви предлагаме по-ефективен, евтин, щадящ и не на последно място – безопасен метод за справяне с хрема, запушен нос и синузит – домашно приготвени капки за нос етерични масла.

При първи симптоми на хрема

10 мл базово масло (жожоба/ авокадо)
1 к. чаено дърво
1 к. мащерка
1 к. евкалипт
1 к. лавандула
1 к. босилек

Запушен нос:

10 мл базово масло (жожоба/ авокадо)
2 к. розмарин
2 к. индрише
2 к. хвойна
1к. мента
1 к. салвия

При жълто-зелен секрет:

10 мл базово масло (жожоба/ авокадо)
2 к. чаено дърво
2 к. мащерка
2 к. босилек

Всички те са изпитани във времето и ще помогнат. Ако не разполагате с всички масла, сложете тези, които имате, но чаено дърво от канука и манука е много важно и е в основата на всяка една схема.

При жълто-зелен секрет са важни т.нар. „антибиотични“ масла – мащерка, босилек. Ако носът е запушен, ключови са мента или евкалипт.

При по-сериозно състояние за по-големи деца и възрастни, увеличете количеството етерични масла, но нека да бъде за кратък период от време.

Експерти съветват преди да сложите капките да почистите добре носа с физиологичен разтвор, да накапете от сместа с наведена глава назад, след което да се наведете напред.

Що се отнася до базовите масла, авокадо е много подходящо при запушен нос, защото е по-мазно.

 

4. Инхалации

Инхалациите се препоръчват поради тяхната ефикасност за всякакви състояния, включително и при запушен нос.

Просто трябва да загреете малко вода и да държите главата над нея, за да вдишате парата, смесена с избраните от вас етерични масла. Внимавайте с етеричните масла при деца под шест години, избягвайте мента и евкалипт, изберете чаено дърво, лимон, лавандула.

Парната инхалация е ефективна, защото действа чрез разширяване на малките съдове в носа, осигурява незабавно облекчение, а вдишването има положителен ефект върху кашлицата поради активните съставки, навлизащи в дихателните пътища и бронхите.

Можете да правите две до три инхалации на ден, всяка с продължителност от 5 до 10 минути, колкото е необходимо за пълното изпаряване на продукта.

5. Имуностимулиращи добавки

За да помогнем да децата да превъзмогнат лесно хремата и произтичащите от нея състояния, е важно да вземете мерки още при първите симптоми.

Включете хранителни добавки, за предпочитане в течна форма, защото са с по-добра биоусвояемост. Имун Фит или Боровинка витал са винаги правилен избор и експерти препоръчват да се започне приемът им още в началото на есента до края на пролетта. Така гарантирате на вашите деца не само силен имунитет, но им давате и необходимото количества витамини, минерали и антиоксиданти, така важни за растящия организъм.

Заедно с това при симптоми или вече започнали случаи на хрема и запушен нос, мажете с Крем Мащерка или Крем Козе масло, смесен с 2-3 капки етерични масло 33 билки. При допира с кожата етеричните масла се освобождават и облекчават неприятните състояния.

Синузит

Синузитът - възпалението на лигавицата на околоносните кухини засяга все повече хора, но за щастие, може да бъде повлиян. И тук на помощ идват безценните етерични масла, които, ако са качествени и от сертифициран производител, ще помогнат за този неприятен симптом.

Много подходящ продукт е крем Мащерка. Всичко, което трябва да направите. е да намажете по проекцията на синусите и челото, за да сетите бързо облекчение.

Ето няколко рецепти за инхалации и масаж, които да опитате.

Гореща/ парна инхалация

3 к розмарин
1 к мащерка
1 к индрише
1 к мента

Смесете над съд с вряща вода и вдишвайте.

Студена инхалация

12 к розмарин
1 к индрише
1 к евкалипт

Сложете на кърпа и вдишвайте, за да облекчите болезнените синуси.

Масаж за областта на синусите 

5 к розмарин
5 к индрише
2 к евкалипт
1к мента
15 к базово масло

Смесете всички масла и нанасяйте с нежни масажни движение в областта на синусите.

 

 

Leave a comment