Студени крайници – как да се справим

Студени крайници – как да се справим
от януари 26, 2022 0 Коментар

Студени крайници – как да се справим

Нашите тела са създадени, за да регулират температурата. Когато навън е студено, тялото ни се грижи да поддържа притока на кръв към жизненоважните органи, за да ги затопли. Но това може да бъде за сметка на притока към ръцете и краката, следствие на което те изстиват. Това е нормално. Кръвоносните съдове в ръцете и краката се свиват, когато е студено, за да се предотврати загубата на топлина. Ето защо тогава говорим за студени крайници.

Обикновено усещането за студени крайници не е притеснително. Просто слагате по – дебели ръкавици и чорапи, за да задържите топлината и да избегнете дискомфорта.

В случай, че студените крака и ръце са постоянен проблем или забележите допълнителни симптоми като промени в цвета на пръстите, е добре да обърнете внимание на причините.

Ето няколко начина, с които може да си помогнете бързо .

Премислете избора на дрехи - носете шапка, ръкавици и топли чорапи. Обличайте слоеве дрехи, за да поддържате тялото си топло.

Упражнявайте се всеки ден – всекидневните движения – тренировки, включително ходене ще помогнат да подобрите кръвообращението си.

Направете бързо загряване – движете се динамично или скачайте, за да раздвижите кръвта. Марширувайте на място, докато седите, раздвижвайте пръстите на ръцете и краката си и правете кръгове, за да засилите притока на кръв.

Използвайте затопляща подложка – днес може да намерите затоплящи подложки за ръцете и краката. Просто ги загрейте в топла вода или микровълнова фурна и ги дръжте в джоба. За краката използвайте специална нагревателна подложка, която се слага в обувките.

Дръжте и пийте нещо топло – топла напитка ще затопли тялото и ще се почувствате по – добре.

Всички тези съвети са по – скоро краткосрочни обаче и ще решат проблема със студените крайници за момента. Наред с всичко това, помислете за

прием на хранителни добавки и витамини

Гинко Билоба

Гинко билоба е билка, широко известна със своите ползи за кръвообращението и паметта. Проучванията показват, че гинко подпомага кръвообращението, като разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към краката, ушите, очите и мозъка.

Гинко билоба ще намерите в билкови лекарства под формата на тинктура и таблетки. Една от най-добрите добавки е Гинколин Форте - екстракт от листата на гинко билоба и витамини B1, B3 (ниацин), B6 и B12.

Гинко билоба е едно от първите няколко най-употребявани лечебни растения в света, а листата му съдържат 198 активни съставки, които намаляват количеството на холестерола, поддържат еластичността на кръвоносните съдове, елиминират свободните радикали, стимулират мозъка, усилват паметта, имат съдоразширяващо действие. То е чудесно помощно средство за всички заболявания на нервната система, при Алцхаймер, мигрена, нарушения на съня, умора,   апатия,  депресия и много други. И за да бъде ефектът по-силен, добавката е обогатена с много важни за кръвообращението витамини.

Витамините В1, В3, В6, В12

Витамин В1 – поддържа доброто самочувствие; премахва умора, депресия; стимулира растежа при деца; регулира дейността на стомашно-чревния тракт.

Витамин В3 е необходим за правилната функция на мазнини и въглехидрати; понижава холестерола; има благоприятен ефект върху кръвосъсирването; подобрява гъвкавостта на ставите, намалява болката и отока.

Витамин В6 подхранва силата на сърдечния мускул, помага при акне, излишно тегло, слабост, умора, анемия.

Витамин В12 помага при психични, неврологични, сърдечни проблеми, за имунитет.

Желязо

Дефицитът на желязо (известен също като анемия) може да е причина за умора, бледа кожа, задух, както и студени ръце и крака. Желязото е важен компонент на хемоглобина, който е отговорен за пренасянето на кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Ако има дефицит на желязо, тялото ни не е в състояние да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки, пренасящи кислород, което означава, че крайниците - ръцете и краката често изстиват.

Мъжете се нуждаят от приблизително 8,7 mg желязо на ден, жените на възраст 19-50 години се нуждаят от около 14,8 mg, а жените над 50 се препоръчват да приемат 8,7 mg на ден. 

Магнезий

Дефицитът на магнезий може да доведе до напрежение на мускулите, което от своя страна води до намаляване на диаметъра на артериите, като по този начин намалява притока на кръв - причина за студени ръце и крака. Увеличаването на приема на магнезий може да помогне на кръвоносните съдове да се разширят, позволявайки на кръвта да тече към пръстите на ръцете и краката.

Препоръчителната дневна доза за прием на магнезий е 420 mg на ден за мъже и 320 mg на ден за жени. Дефицитът на магнезий е изключително често срещан, затова, ако имате студени ръце и крака, включете минерала в ежедневието си.

Масажи

Редовно масажирайте ръцете и краката си с крем Хвойна. Той съдържа‌ ‌етерично‌ ‌масло‌ ‌от‌ ‌хвойна,‌ ‌масло‌ ‌от‌ ‌дълголистен‌ ‌бор,‌ ‌ масло‌ ‌от‌ ‌евкалиптови‌ ‌листа,‌ ‌масло‌ ‌от‌ ‌обикновен‌ ‌кипарис,‌ ‌плодово‌ ‌масло‌ ‌от‌ ‌обикновена‌ ‌ смрика,‌ ‌глицинова‌ ‌соя‌. Този крем действа съдоразширяващо,‌ ‌подобрява‌ ‌кръвообращението‌ ‌и‌ ‌обмяната‌ ‌на‌ ‌веществата. Освен това успокоява‌ ‌нервното‌ ‌напрежение‌ ‌и‌ ‌умората, има обезболяващо и ‌затоплящо действия. Това е едно от най-добрите средства при синдром‌ ‌на‌ ‌„студените‌ ‌крайници”, а за да подсилите ефекта, добавете 1-2 капки етерично масло от розмарин.

 

Какво причинява студени крака и ръце?

Много фактори могат да направят ръцете и краката ви студени. Най-честите състояния са свързани с лошо кръвообращение или увреждане на нервите в ръцете или краката.

Ето някои от възможностите:

Анемия

Анемията е състояние, при което имате по-малко здрави и правилно функциониращи червени кръвни клетки от нормалното. Обикновено се причинява от дефицит на желязо.

Артериално заболяване

Когато артериите са стеснени или дисфункционални, това намалява притока на кръв към краката и стъпалата.

Диабет

Лошото кръвообращение е симптом на диабет, особено в крайниците, което може да доведе до студени ръце и крака.

Диабетът също така увеличава риска от сърдечни заболявания и стесняване на артериите (поради атеросклероза ), като и двете могат да допринесат за студени ръце и крака.

Увреждане на нервите

Увреждането на нервите (периферна невропатия ), особено в краката, е усложнение на диабета. Причинява се от високи нива на кръвната захар за дълъг период от време. Един от ранните симптоми е усещането за „иглички“ в краката или ръцете.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза, за да поддържа правилното функциониране на метаболитните функции на тялото ви. Засяга повече жени, отколкото мъже и е често срещано над 60-годишна възраст.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно е състояние, при което пръстите или понякога други части на тялото ви да се усещат студени или вцепенени. Това е резултат от стесняване на артериите в ръцете или краката, което спира нормалната циркулация на кръвта.

Дефицит на витамин В-12

Дефицитът на витамин B-12 може да ви причини неврологични симптоми, включително усещане за студени ръце и крака, изтръпване или изтръпване.

Пушене

Пушенето причинява нараняване на кръвоносните съдове по цялото тяло, които след това се стесняват и могат да допринесат за студени пръсти на ръцете и краката.

Ниско количество подкожни мазнини

Ако сте загубили повече килограми или имате ниско количеството подкожни мазнини, студените крайници са често срещан проблем. Повече движение и прием на полезни мазнини са един от начини да решите проблема дългосрочно.

Оставете коментар