11 причини да ви боли врата и какво да правите за това

11 причини да ви боли врата и какво да правите за това
от януари 23, 2022 0 Коментар

11 причини да ви боли врата и какво да правите за това

Малко хора го осъзнават, но вратът ни работи усилено. Не само, че трябва да държи тежестта на главата – която е 4-5 кг, но също така е отговорен и за постоянното й движение нагоре - надолу, надясно -  наляво. Вратът не е толкова силен, колкото останалата част от гръбначния стълб, така че не е изненадващо, че е уязвим за болки, травми и други проблеми.

Ако често страдате от болки във врата, понякога само леки промени в начина, по който седите или се движите, ще помогнат.

Вижте кои са някои от най-честите причини за болка във врата и как да се справите с нея:

Напрежение в шията

Когато дълго време държим главата си в определена позиция, взирайки се в компютър през целия ден, резултатът може да е напрежение. То може да дойде и от носенето на тежка раница или чанта, притискане на телефона между рамото и ухото или държане на бебе – всичко, което води до изместване на стойката и ни накара да останем в една позиция за продължителен период.

Тук не става дума за самата позиция, а за времето, прекарано в тази позиция. Да седиш и изправен, което някои хора смятат за добра стойка, не означава, че си застраховат от това, да имаш болка във врата.

Всичко, което може да правите е да се опитате да се движите често и да правите малки разтягания.

Нараняване

Болка във врата може да идва и от директно нараняване – при камшичен удар или спортен инцидент.

Обезболяващо средство, разработено на основата на Мента, Камфор, Гаултерия(Уинтър грийн), Портокал, Смърч, Джинджифил в този случай е една композиция на VIVASAN – Ready Steady Go. Tя подпомага регенерацията на тъканите и е ефективна при травми, спортни травми, мускулни, ставни и невралгични болки.

Главоболие от напрежение

Главоболието от напрежение не е толкова причина за болка във врата, колкото е резултат от болка във врата, въпреки че може да е трудно да се каже кое е първоизточникът. Главоболието може да е и следствие на напрежението на мускулите, разположени в основата на черепа ви. Първоначалното мускулно напрежение може да дойде от лоша работна ергономия, взиране и напрягане на очите, скърцане със зъби или от травма или нараняване.

Уверете се, че горната половина на монитора на компютъра ви е в съответствие с очите ви и че не се навеждате напред или не примижавате през целия ден.

В случай, че болката не изчезва, може да опитате физиотерапия или натурални методи за облекчаване на дискомфорта. Точно такава е композиция от натурални етерични масла за стави Blue Relief. В сместта има масло от мента, гаултерия, бял равнец, камфор, синя вратига, безсмъртниче, цветове на османтус и фъстъчено масло. Композицията е особено ефективна при различни проблеми на опорно-двигателния апарат: ставни заболявания, артрозо-артрит, артрозна болест /коксартроза, гонартроза, шипове/, ревматизъм, оток на ставите, мускулни, невралгични и травматични болки,  навяхвания с болезнено подуване, подагра, наранявания.

Просто нанасяйте няколко пъти дневно, директно върху засегнатата област и оставете да се абсорбира в кожата.

Спондилоза

Спондилоза е дегенеративната дискова болест и е едно от последствията на стареенето. Дисковете в гръбнака имат мек, подобен на желе център и седят между костите на врата, за да служат като амортисьори. С напредването на възрастта центърът на диска може да дегенерира, засягайки структурата на останалата част на гръбначния стълб. Симптомите могат да включват не само болка във врата, но и скованост, главоболие и мускулни спазми. В допълнение към възрастта, рисковете за дегенеративна дискова болест включват травма, нараняване, фамилна анамнеза, тютюнопушене, депресия, тревожност и повтарящи се движения на врата.

Много експерти ще препоръчат физическа терапия, както и болкоуспокояващи. Масажът и терапията с топли или студени компреси, също може да облекчи.

Нарушение на темпоромандибуларната става  (ТМС)

Зад този сложен израз стои комплекс от симптоми, за които се смята, че се причинява от множество фактори -  емоционален стрес, бруксизъм, травма, хормонални фактори. ТМС може да причини болка във врата, заедно с главоболие, болка в ушите, проблеми с отварянето на устата и щракане или пукане, когато движите челюстта си. Самото увреждане може да дойде от нараняване, прекомерно скърцане със зъби или дъвчене на дъвка, стрес или артрит.

Прещипан нерв

В този случай  болката започва от шията и ще се движи надолу по ръката. Болката от прещипан нерв може също да бъде придружена от изтръпване, бодежки, слабост или изтръпване. При по-възрастните хора прещипаният нерв често е резултат от нормално износване. При по-младите хора е по-вероятно да дойде от нараняване или травма. И, подобно на дискова херния, често не е толкова тежко, колкото може да звучи. Редовни масажи и физиотерапията обикновено могат да облекчат симптомите.

Тук може да включите много ефективно средство -  Крем Хвойна. Той е напълно натурален и е произведен по древна швейцарска рецепта, на базата на етерично масло от алпийска хвойна, масло от дълголистен бор, масло от евкалиптови листа, масло от обикновен кипарис, плодово масло от обикновена смрика, глицинова соя, за ефективно и бързо въздействие при ставни болки, спортни травми, простудни заболявания и проблеми с кръвообращението.

Шипове във врата

Всъщност това са малки костно-ставни израстъци, които се образуват върху костта. Причините за появата им може да са от физическа работа, през неправилна стойка, до стрес. Шиповете са съпроводени със схващания, болка в главата, спазми, отпадналост, изтръпване на ръката.

ХАРПАГИН ФОРТЕ за Опорно-двигателния апарат е добре балансирана комбинация от сух екстракт от вторичен корен на Дяволски нокът с босвелoва киселина, която допринася за поддържане на оптималния комфорт на мускулите, ставите и сухожилията, както и за запазването на нормалната подвижност и гъвкавост на ставите.

Приемът на една капсула три пъти дневно може да помогне за облекчение на болката и при възпалителен процес.

Остеоартрит

Може би свързвате остеоартрита с възрастта, с износване и разкъсване на хрущяла на коленете и бедрата, но може да засегне и врата. Всъщност това е често срещана причина за болки във врата при по-възрастни пациенти. Много хора с остеоартрит на шията нямат никакви симптоми, докато други усещат именно болка във врата. Други пък изпитват изтръпване, мускулна слабост, главоболие и загуба на равновесие.

Опитайте се да се справите с болката при остеоартрит с упражнения за подобряване на обхвата на движение, като разтягане.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е различен от остеоартрит и не е свързан с възрастта, а е автоимунно заболяване. Ревматоидният артрит може да включва болка не само във врата, но и във всяка друга става. Болката обикновено е най-силна сутрин или след всяко друго време, когато сте почивали.

Ако не се лекува, възпалението от ревматоиден артрит може да причини трайно увреждане на ставите.

Менингит

Сковаността на врата (повече от болката във врата) е един от основните симптоми на менингит, потенциално фатално възпаление на мембраните около мозъка и гръбначния мозък. Инфекцията обикновено се причинява от вирус, въпреки че бактериите и гъбичките също могат да бъдат отговорни. За щастие, менингитът е рядък и има други симптоми, които сигнализират за състоянието, включително силно главоболие, гадене, треска, объркване, чувствителност към светлина и гърчове.

Фибромиалгия

Фибромиалгията е генерализиран болков синдром, който засяга много различни части на тялото, включително врата. Болката може да е най-изразеният симптом, но не е единственият. Симптомите на фибромиалгията включват силна умора, умствена замъгляване, непохватност, главоболие, тревожност и депресия.

Никой не знае точно какво причинява фибромиалгия, въпреки че може да е свързано с това как мозъкът ви обработва сигналите за болка. Няма и специфично лечение за разстройството, но експерти препоръчват аеробните упражнения, физическата терапия, акупунктурата, масажът и когнитивно-поведенческата терапия.

Включете етерични масла

Ефективните срещу болка масла са много, но когато действат в синергия те могат да правят чудеса. Ето защо на помощ идва композиция 33 билки. Сместа съдържа евкалипт, каяпута, полска мента, портокал, индийска лимонова билка, карамфил, хвойна, розово дърво, лимон, розмарин, лавандула, градински чай, мащерка, цейлонско канелено дърво, горчива абисинска мирта, босилек, тамян, гаултерия, фенхел, ароматно индрише, мандарина, дафинов лист, планински бор, мастикс, стираксова смола, естрагон, копър, целина, ванилия, перуника, балсам мироксилон, изсушена смола от ферула, женшен. Благодарение на цялото това разнообразие на билки, сместа действа противовъзпалително, обезболяващо, спазмолитично и болкоуспокоително. Освен това има дезинфекциращо, антисептично, антибактериално и антивирусно действие.

В случай, че имате постоянна или ескалираща болка в шията, все пак е добре да се консултирате с лекар. Същото важи и ако болката продължава в ръцете или краката или ако забележите слабост, изтръпване или иглички в ръцете или краката.

Оставете коментар