Синдромът „Болка на растежа“

Синдромът „Болка на растежа“
от февруари 06, 2022 0 Коментар

Синдромът „Болка на растежа“

Оплаквало ли се е вашето малко дете, че понякога изпитва болки в ставите? Няма повод за тревога. Това е т. нар „Синдром на растежа“ и е една от най-честите причини за повтарящ се дискомфорт в мускулно – скелетната система при децата. За първи път описан от френски лекар в началото на 1800-те години, на учените отнема много време, за да разберат точната причина и най-доброто лечение за такъв често срещан проблем.

Какво точно представляват болките при растеж?

Синдромът се описва като периодична болка, обикновено в долните крайници, която се появява късно през деня или рано вечерта. Болката обикновено изчезва сутрин и не се влошава от физическа активност. Дискомфортът с нарастващи болки обикновено започва на възраст между 3 и 6 години, но може да се наблюдава и на по-голяма възраст. Въпреки въведения термин „болки на растежа“, няма пряка връзка с бързия растеж.

Произходът, причината и ефектът от болките на растежа не са ясни. През годините е имало редица теории, които обаче са развенчани – от мускулна умора при активни деца, биомеханични фактори като плоско стъпало, психични или емоционални причини, липса на витамин Д. В исторически план се е смятало, че момичетата са по-податливи, но това е необосновано.

По-новите теории споменават като евентуален проблем по-нисък праг на болка, по-малка здравина на костите, излишна гъвкавост, известна като хипермобилност на ставите, по-голямо телесно тегло, родителска анамнеза за артрит или фамилна анамнеза за нарастващи болки - което може да предполага генетична връзка.

Една от най-очевидните причини за нарастващите болки е самият растеж. Факт е, че не всички деца страдат от болки на растежа. Темпът на растеж, който е индивидуален за всяко дете също няма връзка и не може да бъде правдоподобно обяснение, защо само част от децата изпитват нарастващи болки.

Как се усеща болката на растежа?

Болките на растежа преминават различно за всяко дете, а степента на болка може да бъде лека или много силна. Някои деца усещат нарастваща болка за няколко минути, а други за няколко часа. Дискомфортът може да бъде периодичен, с интервали без болка от дни до месеци. При някои деца болката може да се появява ежедневно.

Как да помогнем?

Няма метод, с който да се диагностицира нарастваща болка, което предполага, че няма и специфично лечение. Обикновено лекарите препоръчват няколко опции:

  • Нежен масаж на болезнените зони – за по- добър ефект, може да включите и Blue Relief - Композиция от натурални етерични масла за стави. Това масло е чудесно при ставни заболявания и наранявания, ревматизъм, подагра, артроза и ставни оплаквания, подходящ при навяхвания и болезнено подуване. То успокоява и инхибира възпалението, действа спазмолитично. Нанесете директно върху засегнатата област и втрийте, като оставите да попие.

Крем Хвойна е друг продукт, който облекчава болката и помага за по-бързото възстановяване, както и Ready Steady Go.  След тренировка, масажирайте мускулите.

  • Разтягане на мускулите в болезнените зони.
  • Топъл компрес върху болезнената зона.
  • Хранителни добавки – подходяща в случая е  "МИГЛИОРИН". Добавката е под формата на желирани капсули и съдържа екстракт от просо, л-цистин, масло от кълнове на пшеница, л - метионин, екстракт от хвощ (17,7%), соев лецитин, соево масло, калциев пантотенат, кератин, сорбитол. Обогатява организма със силиций, който е необходим за възпроизводство и поддържане на здравословното състояние на костите, кожата, ноктите и косата.
    Добавете и Вива К2 - Хранителна добавка с филохинон (натурален витамин К2) и холекалциферол (витамин D), натурално ленено масло (съдържащо α-Линоленова киселина) за поддържане на нормален костен метаболизъм и костна плътност за здрави кости и еластични артерии.



  • Нутриенти – за растящите кости и за правилното им изграждане е много важно да давате на детето си всички необходими микро – и макронутиенти. Създайте му диета, която да отговаря на неговата възраст, двигателна активност и нужди.
  • Леки болкоуспокояващи като ацетаминофен, ибупрофен или панадол.
  • Увеличаване на физическата активност.
  • Укрепване на хипермобилността с физиотерапия.
  • Носенето на ортопедични изделия (вложки за обувки), ако детето ви има плоски крака.

Въпреки че създават дискомфорт на вашето дете, нарастващите болки не са опасни. Те няма да доведат до сериозни здравословни състояния и обикновено отзвучават до края на детството. Реално няма как да предотвратите болките на растежа, но може да насърчавате детето да прави редовни почивки, когато е физически активно, да го запишете на различни спортове и дейности, в които ще използват различни мускули в тялото, правете му масажи и включете хранителни добавки за здрави кости и стави.

Оставете коментар