Как да се справим с тревожността по естествен начин

Как да се справим с тревожността по естествен начин
от февруари 13, 2022 0 Коментар

Как да се справим с тревожността по естествен начин

Днес много хора страдат от хроничен стрес и изпитват постоянна тревожност. Като цяло безпокойството е типична част от живота - страничен ефект от живота в натоварения свят.

Тревожността обаче не винаги е лоша. Тя ни кара да осъзнаем опасността, мотивира ни да останем организирани и подготвени, и ни помага да изчислим рисковете. Но когато тревожността се повтаря ежедневно, е време да се действа, преди да се е натрупала.

Неконтролираната тревожност може значително да повлияе на качеството ви на живот.

Какво е тревожност?

Тревожността е естествената реакция на тялото към стреса. Това е чувство на страх или безпокойство, което може да бъде причинено от комбинация от фактори, които според изследователите варират от генетика до околната среда и химия на мозъка.

Често срещани симптоми на тревожност включват:

повишена сърдечна честота
ускорено дишане
безпокойство
проблеми с концентрацията

Важно е да се отбележи, че тревожността може да се прояви по различни начини за различните хора. Докато един човек може да изпита усещане за пеперуда в стомаха, друг може да има пристъпи на паника, кошмари или болезнени мисли.

Като се има предвид това, има разлика между ежедневната тревожност и тревожните разстройства. Чувството на тревожност за нещо ново или стресиращо е едно нещо, но когато стигне до неконтролируема или прекомерна точка, и започне да влияе на качеството ви на живот, това може да е разстройство.

Някои тревожни разстройства включват:

паническо разстройство
посттравматично стресово разстройство (ПТСР)
обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)
тревожност при раздяла
тревожност при болест
фобия
генерализирано тревожно разстройство (GAD)
социално тревожно разстройство

Как мога да лекувам тревожността?

Тревожността може да се лекува по различни начини. Една често срещана възможност за лечение е когнитивно-поведенческата терапия, която предлага различни инструменти за справяне с тревожността, когато се появи.

При по – тежки случи лекарите препоръчват и медикаменти като антидепресанти и успокоителни, които работят за балансиране на химията на мозъка и предотвратяват епизоди на тревожност. Те могат дори да предотвратят най-тежките симптоми и са наистина крайно решение.

Наред с това обаче си струва да се обърнем и към естествените и природни методи за борбата с тревожността. Можете да коригирате навиците си, да включите упражнения, помислете за по – здрав сън и диета. Можете също да опитате нещо съвсем ново, като ароматерапия или медитация. Или пък да потърсите решение в хранителните добавки като начин да облекчите симптомите на тревожност и стрес.

Ето няколко бързи и лесни начини, с които да си помогнете.

1. Упражнения

Движението като тренировка или леки упражнения е чудесен начин за намаляване на усещането за тревога, а множество изследвания подкрепят тази теза. Освен това се смята, че упражненията могат да помогнат при тревожност, причинена от стресови обстоятелства.

2. Медитация

Медитацията може да помогне за успокояване на тревожни мисли, което улеснява управлението на стреса и напрежението. Има различни видове медитация, които може да приложите – с мантри, с визуализации, медитация по време на йога, майндфлуенс медитация, която съчетава концентрацията и осъзнаването.

3. Упражнения за релаксация

Някои хора несъзнателно напрягат мускулите и стискат челюстта в отговор на тревожност. Прогресивните упражнения за релаксация могат да помогнат. Легнете в удобна позиция и започнете бавно да свивате и отпускате всяка мускулна група, започвайки от пръстите на краката и стигайки до раменете и челюстта.

4. Ароматерапия

Вдишването на успокояващи растителни масла може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността. Няма универсално масло, което може да помогне, за да постигнете усещане за спокойствие и релакс, защото всеки човек има свои лични предпочитания и мозъкът му реагира по различен начин. Някои аромати работят по-добре за някои хора от други, така че  експериментирайте с различни масла.

Една чудесна опция е Slow Down - Билков спрей за успокояване, разработен на основата на композиция от натурални етерични масла от портокал, мента, евкалипт, смърч, цитронела, лимон, фенхел и лавандула.


Той помага за справяне с напрежението, стреса, тревожността, при изтощение, умора, апатия. Подходящ е при пролетна умора, след изтощителен ден, за релакс по време на душ/вана. Спреят има балансиращ ефект върху нервната система и психиката.

Наред с това може да дифузирате и моно масла като лавандула, портокал, индрише, салвия….Просто изберете вашия аромат и го внесете в ежедневието си и вдишвайте всеки път когато усетите нервност и напрежение.

5. Писане

Изследвания показват, че воденето на дневник или писането под друга форма може да помогне на хората да се справят по-добре с тревожността. Проучване от 2016 г., например, установява, че творческото писане е много ефикасен метод за успокоение при децата и тийнейджърите.

6. Хранителни добавки

Друг инструмент за облекчаване на стреса са хранителните добавки, някои от които е доказано, че помагат за понижаване на нивата на тревожност, ефективни са при проблеми със съня, облекчават симптомите на депресия и др.

Ето няколко, които може да включите в ежедневието си:

  • Витамин D - играе важна роля в регулирането на настроението, както и за здравето на нервите и мозъка.
  • Витамин В комплекс - Витамините от група В са група от осем различни хранителни вещества, които работят заедно за управление на много процеси в тялото, включително нивата на стрес.
  • Магнезий - важен минерал, необходим за правилното функциониране на почти всяка система в човешкото тяло.
  • L-теанин – тази аминокиселина се среща в зеления и черния чай, може да действа като леко успокоително и средство против тревожност.
  • Мултивитамини и минерални добавки – тъй като съдържат много важни витамини - витамини от група В, витамин С, калций , магнезий и цинк, добавката може значително да намали тревожността.
  • Омега-3 мастни киселини - те играят важна роля за здравето на мозъка.
  • Жълт кантарион - доказано е влиянието му върху нивото на серотонина в централната нервна система (ЦНС), което предопределя антидепресантните свойства на растението, преди всичко за сметка на хиперицина. Затова жълтият кантарион може да се разглежда като растителен антидепресант и да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства.

7. Ограничете приема на кофеин

Ако имате хронична тревожност, кофеинът не е ваш приятел, защото може да причини нервност и напрежение. Изследванията показват, че кофеинът може да причини или влоши тревожните разстройства, да причини пристъпи на паника при хора с паническо разстройство.

8. Дайте приоритет на добрия сън

За пореден път - сънят е от изключително значение и важна част за доброто психично здраве. Направете съня си приоритет и се опитайте да си набавяте по 7-8 часа на денонощие.

9. Научете се да управлявате времето си

Някои хора се чувстват тревожни, ако имат твърде много ангажименти наведнъж - свързани със семейството, работата и здравето. Ето защо трябва да се научите да управлявате времето си ефективно, опитайте се да планирате деня си, научете се да кажете „Не“, ако дадена работа не ви е приоритет и ценете труда си.

10. Прекарвайте повече време с малки деца и/или животни

Доказано е, че прекарването на повече време с малки деца естествено понижава нивата на стрес и депресия. По същия начин домашните любимци са вид терапия, защото ви дават приятелство, любов и подкрепа. Изследвания, публикувани през 2018 г., потвърждават, че домашните любимци могат да бъдат полезни за хора с различни психични проблеми, включително тревожност.

Стресът сам по себе си не страшен, но ако позволите да ви превземе, може да се превърне в сериозен проблем. Затова, ако усетите, че в последно време напрежението, усещането за страх и депресия започват да стават все по – чест спътник в живота ви, потърсете начин да се справите с някои от горните методи!

Оставете коментар