Симптоми на гастрит и естествени начини да си помогнем

Симптоми на гастрит и естествени начини да си помогнем
от февруари 15, 2022 0 Коментар

Симптоми на гастрит и естествени начини да си помогнем

Болки в стомаха, гадене, киселини, неразположение. Това са само част от симптомите на гастрит - дискомфорт, който се смята, че засяга около половината от хората по света.

Гастритът е храносмилателен проблем, причинен от възпаление на стомаха и ерозия на лигавицата на стомаха. Често хората смятат, че лошо храносмилане и гастрит са един и същ проблем, защото и двете имат подобни симптоми, но реално не е така.

Гастритът може да възникне внезапно (остро) или постепенно (хронично), да бъде засегната част или цялата стомашна лигавица. Възможно е някои хора с гастрит да нямат никакви симптоми, но както острият, така и хроничният гастрит могат да причинят коремна болка, гадене, повръщане, а понякога и повдигане, подуване на корема, загуба на апетит и лошо храносмилане.

Вредни фактори като тютюнопушенето, неправилно хранене и честото използване на болкоуспокояващи без рецепта, допринасят за възпаление в стомаха и увеличават шансовете за развитие на гастрит. Гастритното възпаление на стомаха може да бъде и следствие на инфекция, причинена от бактерията, известна като  Helicobacter pylori (H. pylori). Лоша диета и дефицит на хранителни вещества (включително на витамин В12 или ниско съдържание на магнезий, калций, цинк и селен), високи нива на хроничен стрес и хранителни разстройства, особено тези, които включват повръщане или прием на лаксативи (като булимия нервоза), могат да бъдат също причина за развитие на гастрит.

Кои са най-честите симптоми на гастрит?

  • усещане за парене в или над стомаха/корема, особено по време на хранене
  • болки в стомаха или болки
  • чувство на гадене или повръщане
  • подуване на корема
  • загуба на апетит, бързо усещане за пълнота и евентуални промени в теглото
  • хълцане и оригване
  • промени в движенията на червата и появата на изпражнения (може да са по-тъмни от обикновено и да придобият катран или кървав цвят)

Гастроентеролозите обикновено диагностицират гастрит след извършване на ендоскопия (биопсия на стомашната лигавица) и наблюдение на признаци на възпаление - включително увеличение на белите кръвни клетки, наречени левкоцити, зачервяване, подуване, кървене или малки отвори в повърхностната лигавица.

 

Специалистите различават няколко вида гастрит:

Хроничен гастрит - той се развива постепенно и причинява дългосрочни усложнения. Някои хора не изпитват забележими симптоми в продължение на много години, докато не развият други проблеми поради възпаление. Хроничният гастрит води до изтъняване на стомашната лигавица и постепенно увеличаване на възпалителните клетки.

Остър гастрит  - той се появява внезапно и продължава за по-кратки периоди от време, но може да причини тежки симптоми по време на активен епизод. Симптомите могат да идват и да си отиват в зависимост от различни фактори на начина на живот, които влияят на храносмилателната система .

Атрофичният гастрит -  той е форма на хроничен гастрит, който причинява постепенна загуба на стомашни жлезисти клетки, които се заменят с чревна и фиброзна тъкан. Тъй като стомашната лигавица се променя, рискът от малабсорбция/дефицит на хранителни вещества и реакции на автоимунно разстройство се увеличава. Пациентите с хроничен атрофичен гастрит често имат ниско производство на стомашна киселина и хипергастринемия, което може да предизвика анемия и туморен растеж.

Естествени начини да облекчим гастрита

Ако подозирате, че стомашните болки може да са причинени от гастрит, говорете с вашия лекар, за да може да се направи изследване и да постави правилна диагноза. В сличай, че причината за тези симптоми е острият гастрит, малко промени в начина на живот и хранене могат да облекчат проблема.

Ето няколко начина, по които можете естествено да помогнете за намаляване на симптомите на гастрит и да предотвратите тяхното връщане:

1. Премахнете дразнещите храни от диетата си

Най-важната стъпка при лечението на гастрит е да се премахне всичко, което дразни стомашната лигавица. Много хора с гастрит изпитват дискомфорт след консумация на пакетирани/преработени продукти, пържени или горещи и пикантни храни. Лошото хранене също е рисков фактор за гастрит, тъй като насърчава възпалението в храносмилателния тракт, може да повиши риска от синдром на пропускливи черва или чувствителност към храна и да допринесе за дефицит на хранителни вещества, които влошават симптомите на гастрит.

  • Консумирайте минимално количество опаковани, преработени храни
  • Заменете преработените с повече пресни храни
  • Избягвайте сладките напитки и пийте осем или повече чаши вода на ден.
  • Вместо само едно до две големи хранения на ден, разделете ги на по-малки количества, но ги приемайте по-често (например на всеки два до четири часа). Не пропускайте закуската и се опитайте да направите последното си хранене повече от три часа преди лягане.
  • Експериментирайте, за да видите дали консумацията на пикантни храни влошава симптомите на гастрит.

Проследете симптомите си, за да разберете по-добре как ви влияят обичайните за гастрит храни – включително алкохол, кофеин, домати, чай, цитрусови плодове, млечни продукти, мента и черен/червен пипер. Премахването на алкохола може да помогне за намаляване на симптомите, тъй като той може да раздразни стомашната ви лигавица и да направи контакта с храносмилателните сокове по-болезнен.

2. Консумирайте повече полезни хранителни вещества

Гастритът може да причини симптоми като анемия, подуване на корема, повръщане, дефицит и дехидратация, така че е важно да се предотвратят усложнения, като се следва богата на хранителни вещества диета. Изследванията показват също, че наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличат риска от гастрит, стомашни язви и други храносмилателни проблеми. Лечебна диета при гастрит, която включва предимно зеленчуци, плодове, висококачествени протеини и здравословни мазнини, може да помогне за управление на възпалението, да ви позволи да поддържате здравословно тегло и да предотвратите дефицита на важни витамини, минерали и антиоксиданти.

Изследванията показват, че храните, които могат да помогнат за справяне със симптомите на гастрит, включват храни с високо съдържание на антиоксиданти  (особено тези с флавоноиди, като горски плодове), лук, чесън, тиква, чушки, ядки, накиснати бобови растения/боб, покълнали пълнозърнести храни, морски зеленчуци и трева -хранено месо или отглеждани на пасища домашни птици. Добавки като омега-3 мастни киселини, пробиотици и витамин С също могат да бъдат полезни за страдащите от гастрит.

Препоръчваме:

Витал Плюс - Омега 3 – приемът способства за адекватен синтез на простагландините (хормони, регулиращи оздравителните процеси на възпаление), които имат противовъзпалителен ефект, облекчават болката, помагат за възстановяване на лигавицата.


"Floramax"- пробиотик с витамини - възстановява полезната бактериална флора на стомашно-чревния тракт, причинява смъртта на Helicobacter pylori (млечна киселина).

 

3. Спрете или намаляване на употребата на лекарства без рецепта

Според изследване на Медицинския център на Университета на Мериленд, честото приемане на обикновени болкоуспокояващи лекарства, включително аспирин, ибупрофен и напроксен, може да допринесе за развитието на гастрит, тъй като те променят начина, по който тялото произвежда вид ензим, който обикновено помага за изграждането на лигавицата на стомаха. Опитайте да намалите приема на лекарства без рецепта, за да управлявате болката си, и вместо това преминете към естествени начини на лечение, когато е възможно.

Например, ако имате хронични болки в мускулите или ставите, помислете за използването на противовъзпалителни етерични масла , като масло от мента. При главоболие и симптоми на ПМС работете върху намаляването на стреса (например медитация или упражнения) и опитайте да приемате магнезиеви добавки.

Препоръчваме:

Крем мащерка - той облекчава спазмите на стомаха и дванадесетопръстника и облекчава болката.

Добър ефект дава ароматерапия с етерично масло лавандула и  натурално етерично масло лимонова трева като масаж на шията и яката, ароматна вана. Етеричните масла имат имуностимулиращо и успокояващо действие, нормализирайки функцията на вегетативната нервна система.


4. Намалете възпалението чрез упражнения и контрол на стреса

Както заседналият начин на живот, така и големият стрес могат да увеличат възпалението, което уврежда храносмилателните органи. Лекарите препоръчват хората, предразположени към симптоми на гастрит и други храносмилателни проблеми, да спортуват редовно в продължение на поне 30 минути на ден пет дни в седмицата. Упражненията са чудесен начин да засилите имунните функции, да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло, да балансирате хормоните и да контролирате стреса.

Стресът може също да увеличи производството на стомашна киселина, което прави симптомите на гастрит по-болезнени. Наблюденията сочат, че хората с тревожност и големи количества стрес имат слаб имунитет, по-високи от нормалните нива на инфекции с H. pylori и възпаление/язви на стомаха.

Препоръчваме

РЕЛАКС плюс Витамини - ЖЪЛТ КАНТАРИОН ХИПЕРИЦИН - има успокояващ ефект, подобрява функцията на вегетативната нервна система, спомага за нормализиране на микроциркулацията в лигавицата и нейното възстановяване.


Превенцията е важна

Ако не се лекува, гастритът може да доведе до стомашни язви и стомашно кървене, да се развие като хроничен проблем.

Затова превенцията е важна, а ако имате гастрит, да облекчите състоянието.

Ето някои неща, които можете да направите:

Поддържайте добри хигиенни навици - миенето на ръце може да помогне да намалите риска от инфекция.

Погрижете се за вашето психично здраве - практиките за премахване на стреса могат да намалят риска развитие на гастрит на база напрежение.

Хранете се на малки порции по-бавно и редовно. Също така, избягвайте или ограничете приемът на  пържени, солени, сладки и пикантни храни (това са неща, които изследванията показват, че могат да предизвикат симптоми на гастрит).

Откажете цигарите, ако пушите.

Избягвайте или ограничете алкохола и кофеина.

Оставете коментар