За здравето на сърцето - сърдечната аритмия

За здравето на сърцето - сърдечната аритмия
от февруари 25, 2022 0 Коментар

За здравето на сърцето - сърдечната аритмия

Когато се вълнуваме за нещо обикновено усещаме как сърцето ни започва да бие по – силно. Когато спортуваме или изпълняваме по – тежко физическо усилие чувстваме пулса си по – бърз. Когато се изплашим или някой ни стресне, казваме „Сърцето ми ще изкочи“.
Всичко това са напълно естествени реакции и в тях няма нищо страшно. Нормално e човек да има бърз или бавен пулс. Например, сърдечната честота може да се забави по време на сън.

Когато обаче човек като цяло и без някаква подобна причина има неравномерен сърдечен ритъм, говорим за аритмия. Проблеми със сърдечния ритъм (сърдечни аритмии) възникват, когато електрическите сигнали, които координират туптенето, не работят правилно. 

Сърдечните аритмии може да се усещат като трептящо или препускащо сърце и може да не са сериозни. Но някои сърдечни аритмии могат да бъдат индикатор за сериозно състояние.

Като цяло сърдечните аритмии се групират според скоростта на сърдечната честота - тахикардията – бърз съдечен пулс (сърдечната честота в покой е по-висока от 100 удара в минута) и брадикардията - бавен пулс (сърдечната честота в покой е под 60 удара в минута).

Когато към нормалния сърдечен ритъм се появят допълнителни удари, говорим за преждевременен сърдечен ритъм. Усещането при него е за прескачане на сърцето. Тези допълнителни удари обикновено не са притеснителни и рядко са признак за по-сериозно състояние. И все пак, преждевременният ритъм може да предизвика по-дълготрайна аритмия, особено при хора със сърдечни заболявания. Понякога много чести преждевременни удари, които продължават няколко години, могат да доведат до слабо сърце.

При покой също може да се появи преждевременен сърдечен ритъм. Понякога преждевременните сърдечни удари са причинени от стрес, тежки упражнения или стимуланти, като кофеин или никотин.

Симптоми

Сърдечните аритмии може да не причиняват никакви признаци или симптоми. Лекарят може да забележи неравномерния сърдечен ритъм по време на преглед.

Като цяло, признаците и симптомите на аритмии могат да включват:

Потрепване в гърдите

Ускорен сърдечен ритъм (тахикардия)

Бавен пулс (брадикардия)

Болка в гърдите

Недостиг на въздух

Вторични симптоми могат да включват:

  • Тревожност
  • Умора
  • замайване или световъртеж
  • изпотяване
  • Припадък (синкоп) или временна загуба на съзнание

Рискови фактори

Семейна история, здравен статус, възраст, начин на живот и други могат да бъдат рискови фактори за развитие на аритмия. Медицински състояния или събития, особено свързани със сърцето, също могат да увеличат риска. Такива са:

  • заболяване на коронарната артерия
  • заболяване на сърдечната клапа
  • сърдечен удар или сърдечна недостатъчност
  • кардиомиопатия (заболявания на сърдечния мускул)
  • ендокардит (възпаление на ендокарда)
  • високо кръвно налягане
  • сънна апнея
  • хронично белодробно заболяване
  • свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза
  • заболяване на бъбреците
  • хранителни разстройства, които причиняват електролитен дисбаланс или недохранване
  • висока температура
  • диабет

Предотвратяване

Аритмиите могат да се развият по различни причини, някои от които може да не сте в състояние да предотвратите. Все пак има действия, с които можете да избегнете аритмията или влошаването й.

Първо, важно е да разберете причината за аритмия, за да можете да избегнете тригери. Предотвратимите такива са: стрес /тревожност, пушене, кофеин, алкохол, определени лекарства.

Какво може да направите:

1. Опитайте техники за релаксация

Стресът може да предизвика или влоши сърцебиенето. В този случай управлението на стреса чрез релаксация може да помогне. Добри варианти са медитация, тай чи, йога.

Опитайте да седнете с кръстосани крака и да поемете бавно въздух през ноздрите и след това издишайте през устата. Повторете, докато се почувствате спокойни.

Трябва също да се съсредоточите върху релаксацията през целия ден, а не само когато усетите сърцебиене или биещо сърце. Спрете и поемете пет дълбоки вдишвания на всеки 1 до 2 часа, за да успокоите ума си и да се отпуснете.

2. Пийте достатъчно вода

Дехидратацията може да причини сърцебиене. Кръвта съдържа вода, така че когато се дехидратирате, тя може да стане по-гъста. Колкото по-гъста е кръвта, толкова по-трудно работи сърцето, за да я премести във вените. Това може да увеличи пулса и потенциално да доведе до сърцебиене.

Ако усетите, че пулсът ви се покачва, изпийте чаша вода. Ако забележите, че урината ви е тъмно жълта, пийте повече течности, за да предотвратите сърцебиене.

3. Възстановете електролитния баланс

Електролитите спомагат за преминаването на електрически сигнали в тялото и са важни за правилното функциониране на сърцето. За здравето на здравето на сърцето ключови са калий, калций, магнезий, натрий.

Повечето от тези електролити може да се набавят от храна, но ако не успявате, помислете за прием на хранителни добавки, които да ви помогнат да поддържате електролитния си баланс.

Опитайте: Черна боровинка Витал - натурална напитка на основата на боровинки, пшеничен зародиш, ацерола, която е чудесна за попълване на витамините и минералите в организма, помага за повишаване на имунитета. Приемът на добавката предотвратява развитието на анемия, повишава нивото на хемоглобина в кръвта, облекчава неразположението и умората. Изключително подходяща за укрепване на сърцето и за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/86-sirop-cherna-borovinka-vital/

4. Избягвайте стимуланти

Има много храни и вещества, които могат да доведат до ускорен пулс. Такива са кофеинови напитки и храни, цигари, алкохол, някои лекарства за настинка и кашлица.

Взимайте: Колестинатова е комплекс за поддържане на метаболитните процеси в човешкото тяло и предотвратяване на липидния дисбаланс и неговите усложнения. Осигурява контрол върху процеса на усвояване, синтез, трансформация и отделяне на вредните липиди. Поддържа нормалните нива на холестерола.

 

Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/110-kolestina-24-kapsuli/

5. Опитайте екстракт от глог

Екстрактът от глог е ключов компонент на традиционната китайска медицина и се използва за подпомагане на храносмилателни проблеми и високо кръвно налягане. Екстрактът от глог може също да помогне за намаляване на сърцебиенето.

Опитайте: Аглиократ - фитопрепарат с масло от чесън и глог за подпомагане функциите на имунната и сърдечно-съдовата система. Подобрява микроциркулацията на кръвта, активира метаболитните процеси в сърдечния мускул. Подобрява притока на кръв, помага за понижаване на кръвното налягане поради разширяване на периферните съдове; намалява нивото на вредните липиди в кръвта; укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрявайки тяхната еластичност.


Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/103-agliokrat-60-kapsuli/

6. Хранете се балансирано

Хранителната, балансирана диета е богата на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини, здравословни мазнини от ядки или риба.

Взимайте и добавка, богата на Омега 3.

Витал Плюс е натурален препарат, източник на омега-3 мастни киселини, за подобряване на метаболизма, поддържане на функциите на имунната, сърдечно-съдовата система и хомеостазата. Предотвратява свързани с възрастта промени в човешкото тяло, предотвратява стареенето, премахва сухата кожа. Нормализира мастния метаболизъм.



Линк към продукта: https://vivasan.bg/p/97-vital-plyus-60-kapsuli/

7. Намалете нивата на стрес

Стресът и бързият сърдечен ритъм обикновено вървят ръка за ръка. Като такова, намаляването на нивата на стрес, доколкото е възможно, може да помогне за понижаване на сърдечната честота.

Ароматерапия с успокояващо масло като Лавандула може да окаже само позитивен ефект.

10. Спортувайте редовно

Редовните упражнения са важни за физическото, психическото и емоционалното благополучие. Препоръчително е да имате поне 150 минути умерено интензивна аеробна активност или 75 минути интензивна аеробна активност седмично.

Кардио не винаги значи интензивни упражнения. Дори бързите разходки имат множество ползи за здравето, включително загуба на тегло, по-ниско кръвно налягане и подобрено сърдечно-съдово здраве.

 

Оставете коментар