(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет

(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет
от април 17, 2022 0 Коментар

(Не)очаквани ползи от приема на ябълков оцет

Ако досега сте свързвали ябълковия оцет само като част от дресинга за салата или за приготвянето на зимнина, е време да промените това. Защото той е невероятно полезен продукт и носи куп ползи за здравето. А сега, в началото на пролетта и лятото, е много добър начин да направите лек детокс и да го включите в диетата си.

Всъщност в това няма нищо чудно. Ябълковият оцет е бил използван като естествен лек за здравословни проблеми от край време, а сега много хора го преоткриват, търсейки естествени и натурални начини да подобрят живота си, като правят по-здравословен и по-естествен избор за здравето, храната и природните лекарства.

Колкото и налудничаво да звучи на пръв поглед, приемът на ябълков оцет ще ви донесе много ползи за здравето.

Каква е ползата от ябълковия оцет, който му е спечелил заслуженото уважение на народите от различни страни и исторически епохи? Разбира се, неговите уникални лечебни свойства и невероятен набор от компоненти.

Нека започнем с факта, че всички полезни свойства на ябълките почти без загуба и преминават в ябълковия оцет.  Той съдържа 20 основни минерала и микроелемента, както и оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселини, ценни баластни вещества, редица ензими и аминокиселини.

Важна роля за здравето на организма играе пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет - баластно вещество, което подпомага храносмилането и изпълнява редица полезни функции: понижава холестерола в кръвта, подобрява кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата, хипертонията и др. Ябълковият оцет съдържа и витамин Е (токоферол), който се смята за един от най-силните антиоксиданти, тоест неутрализира негативното въздействие на свободните радикали върху организма. Свободните радикали могат да причинят преждевременно стареене, нарушения на имунната система, сърдечно-съдови заболявания, катаракта и рак.

И още….

Ябълковият оцет е в помощ на отслабването

Знаете ли, защо ябълковият оцет е бил използван като помощно средство при загуба на тегло от векове? Той повишава чувството за ситост, което е много важно, ако сте свикнали да хапвате в по-големи количества. В много ястия от националната кухня на различни страни ябълковият оцет се използва като подправка за салати и месни ястия, тъй като стимулира храносмилането, стимулира производството на стомашен сок и синтеза на храносмилателни ензими, както и помага за премахване на токсините и намаляване на мазнините. Резултатът е ефективен - загуба на тегло.

За профилактика на диабет

Когато става въпрос за ябълков оцет и диабет, има няколко неща, които трябва да знаете. Ябълковият оцет е чудесен за профилактика на диабет. Доказано е, че той намалява нивата на кръвната захар, когато човек гладува (не яде), което е невероятно полезно за хора, които имат трудности да регулират собствените си нива на кръвна захар, като тези, които имат диабет. Това обаче няма да замени лекарствата. Здравословната диета и упражненията винаги се препоръчват на хората с диабет. Ако имате диабет и приемате инсулин или лекарства с рецепта, трябва да говорите с вашия лекар, преди да пиете ябълков оцет, защото нивата на калий могат да паднат твърде много.

Холестерол, кръвно налягане и ябълков оцет

Други често използвани приложения на ябълковия оцет са за понижаване на кръвното налягане и намаляване на нивата на холестерола. Каква е ролята му? Ябълковият оцет помага за контролиране на ренина, хормон, произвеждан от бъбреците, който е отговорен за свиването и разширяването на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове се свиват, кръвното налягане се повишава. Ябълковият оцет поддържа съдовете отпуснати, а това означава, че кръвното налягане няма да се повиши.

Що се отнася до ябълковия оцет при холестерола, проучванията показват, че ябълковият оцет намалява LDL (лошия холестерол) и повишава HDL (добрия холестерол) поради естествените си антиоксиданти.

За добро храносмилане

Както вече споменахме, ябълковият оцет подобрява храносмилането. Пиенето на ябълков оцет за храносмилане може бъде в помощ при всеки, който страда от киселини в стомаха. Освен това той намалява подуването на корема и подобрява храносмилането като цяло.

Правилното храносмилане означава оптимално ниво на киселина в стомаха, така че хранителните вещества в храната ни да могат да се абсорбират. Когато няма достатъчно киселина, храната не се разгражда правилно и хранителните вещества не се усвояват, което може да доведе до храносмилателни проблеми като тези, които споменахме.

Пиенето на ябълков оцет води до увеличаване на производството на киселина. И това води до правилно храносмилане. Просто е, нали?

Ябълков оцет и рак

Когато става въпрос за ябълков оцет и рак, е доказано, че той може да помогне за превенция, тъй като насърчава здравето. Има много фактори и причини за рак и все още имаме да извървим дълъг път по отношение на превенцията и лечението, но това, което знаем е, че ябълковият оцет може да намали риска и да забави растежа на раковите клетки (тумора).  

Разбира се, това съвсем не означава, че той може и трябва да замества лечението.

Колко ябълков оцет трябва да пием на ден?

Това е важно, защото всичко е въпрос на количество. Смята се, че препоръчителната дневна доза е 15-30 мл. Това са 2-3 супени лъжици ябълков оцет – смесен с вода или добавен към салатен дресинг.

Но не всеки от нас може да приема ябълков оцет в чист вид. Ето защо швейцарската компания Vivasan предлага уникален продукт Ябълков оцет за бърз метаболизъм във формата на таблетки, който съдържа не само здравословен ябълков оцет в необходимото количество, но и допълнителни 10 ценни витамина, както и жизненоважни минерали (калий, натрий, калций, магнезий, желязо, хлор, сяра, фосфор и др.), които лесно се усвояват от организма.

Следвайки мъдрите народни рецепти, според които ябълковият оцет се препоръчва да се използва заедно с кисело мляко (в този случай той най-ефективно премахва токсините и токсините от тялото), в състава на тази добавка влиза и суроватка на прах, както и ценни протеини и минерали (калций, фосфор), които предотвратяват развитието на остеопороза.

Ябълковият оцет стимулира метаболизма, насърчава хидролизата на мазнините, почиства кожата от акне и пигментни петна.

В допълнение, Ябълков оцет за бърз метаболизъм на Vivasan съдържа гроздова захар , която е доставчик на енергия за тялото.

И ако още не сте се убедили в силата му, ето още за терапевтичното и профилактично действие на фитопрепарата Ябълков оцет за бърз метаболизъм в таблетки:

▪ премахва токсините;

▪ подпомага прочистването на организма;

▪ разгражда мазнините;

▪ насърчава загубата на тегло;

▪ стимулира синтеза на храносмилателни ензими;

▪ нормализира киселинността;

▪ ефективно попълва липсата на витамини и микроелементи в организма;

▪ задължително допълнение към антицелулитната програма, спомага за изглаждане на дермата;

▪ подобрява храносмилането (особено при запек);

▪ нормализира микрофлората, стимулирайки производството на стомашен сок;

▪ предотвратява разпространението на гнилостни бактерии в червата;

▪ стимулира бъбреците;

▪ профилактика на остеопороза;

▪ нормализира венозната циркулация;

▪ има благоприятен ефект върху кожата;

▪ облекчава възпалението и възпалено гърло;

▪ подобрява общото благосъстояние;

▪ нормализира апетита.

И така, какво ще кажете за тези ползи за здравето от ябълковия оцет? Смученето по 1 таблетка три пъти на ден (за по-добра биодостъпност), може да направите толкова много неща за вашето здраве. Започнете още сега!

Оставете коментар